Αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης σχεδιάζουν να ζητήσουν οι Τούρκοι
Όπως τονίζουν έγκυροι διπλωματικοί κύκλοι, ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε στην ατζέντα του διεκδικητικού πλαισίου των απαιτήσεων που εγείρει η Άγκυρα κατά της χώρας μας και το θέμα της μειονότητας. Ουσιαστικά, δηλαδή, οι Τούρκοι, μετά την υφαλοκρηπίδα, τις γκρίζες ζώνες, τον έλεγχο και τις διασώσεις στο Αιγαίο κ.λπ., προσθέτουν ένα ακόμα θέμα στον κατάλογο.
Ένα θέμα που σηματοδοτεί τις νέες διεκδικήσεις έναντι της Αθήνας. Το σημαντικό στην περίπτωση αυτή είναι ότι η Τουρκία προσπαθεί να περάσει ως διμερές το θέμα των μειονοτήτων, από διεθνές που είναι, λόγω της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία προβλέπει την ύπαρξη ως εγγυητριών και άλλων χωρών. Όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι κύκλοι, το επόμενο βήμα που θα κάνει η Άγκυρα θα είναι να αμφισβητήσει ευθέως τη Συνθήκη της Λωζάννης και να ζητήσει την αναθεώρηση ή την αλλαγή της, με… αντάλλαγμα την επαναλειτουργία της Σχολής της Χάλκης. Κάτι τέτοιο βέβαια δεν θα πρέπει ούτε ως ενδεχόμενο να το αντιμετωπίσει οποιαδήποτε ελληνική κυβέρνηση, δεδομένου ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί ως εσχάτη προδοσία οποιαδήποτε συζήτηση για αλλαγή ή αναθεώρηση της συγκεκριμένης Συνθήκης. Όπως τόνιζαν έμπειροι διπλωμάτες, ο Ερντογάν εμμέσως πλην σαφώς επέλεξε τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή για να ξεδιπλώσει ουσιαστικά την πολιτική της Άγκυρας απέναντί μας, εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του πρόσφερε η επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία.
Το ζητούμενο βέβαια από δω και πέρα είναι πώς θα αντιδράσει η ελληνική πλευρά και πώς θα μπορέσει να ξεφύγει από την ντρίπλα των Τούρκων.