ΑΛΛΑ ΨΑΡΙΑ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΠΑΙΡΝΟΥΜΕ…

Αμαρτωλή είναι η αγορά ψαριών στη χώρα μας, καθώς εκτός από τους δεκάδες τόνους αλλοιωμένων ψαριών που «σπρώχνονται» στην αγορά (όπως αποκαλύπτουν και οι σχετικοί έλεγχοι της Νομαρχίας Θεσσαλονίκης στην ιχθυόσκαλα της πόλης), αλλά και την αξιοσημείωτη ποσότητα ξεπαγώματος κατεψυγμένων που πωλούνται ως φρέσκα, η πιο αγαπημένη απάτη σε βάρος των καταναλωτών, όπως καταγγέλει το Ινστιτούτο Καταναλωτή, γίνεται με δύο κατηγορίες αλιευμάτων: τα καλαμάρια και το μπαρμπούνι.

Πωλούν φθηνά θράψαλα
αντί για τα ακριβά καλαμάρια

Δεν είναι λίγες οι φορές που καταναλωτές μάς κατήγγειλαν ότι πλήρωσαν πανάκριβα για φρέσκο ντόπιο καλαμάρι και τελικά έβαλαν στο πιάτο τους το πολύ φθηνότερο θράψαλο.

Το κρέας τους μοιάζει στη γεύση, αλλά ο καταναλωτής εξαπατάται, όχι μόνο στη λιανική πώληση, αλλά και σε εστιατόρια που σερβίρουν θράψαλα για καλαμάρια, κερδίζοντας απίστευτα ποσά σε βάρος των πελατών τους, και στην ουσία προσφέροντας διαφορετικής ποιότητας φαγητό, σαφώς κατώτερης. Το καλαμάρι έχει μαλακότερο κρέας, πιο εύγευστο, και είναι πολύ μεγαλύτερης εμπορικής αξίας από το θράψαλο.

Τα δύο αυτά είδη ανήκουν στην κατηγορία των δεκάποδων κεφαλόποδων μαλακίων και ψαρεύονται σε καλές ή πολύ καλές ποσότητες στη χώρα μας.

Έχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ τους και αλιεύονται, συχνά, μαζί στις ελληνικές θάλασσες. Το σώμα τους είναι μακρόστενο και γλιστερό. Σχεδόν όμοιο. Και τα δύο είδη έχουν στο μπροστινό μέρος δέκα πλοκάμια με βεντούζες, από τα οποία τα δύο είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος. Στο πίσω μέρος τους, στην άλλη άκρη δηλαδή, έχουν δύο τριγωνικού σχήματος πτερύγια.

Όμως, με προσεκτική εξέταση, ο καταναλωτής μπορεί να δει ότι το καλαμάρι διαφέρει από το θράψαλο στα πτερύγια που αναφέραμε πιο πάνω. Τα πτερύγια στο καλαμάρι καλύπτουν σχεδόν όλο το μήκος του σώματος (περίπου τα 2/3 μέχρι τα πόδια), ενώ στο θράψαλο καλύπτουν λιγότερο από το μισό του σώματος.

Αυτή η διαφορά είναι ορατή με το μάτι ακόμη και από τον καταναλωτή που θα αγοράσει για πρώτη φορά στη ζωή του καλαμάρια.

Αν ληφθεί υπ’ όψιν αυτή η διαφορά, τουλάχιστον στη λιανική πώληση, δύσκολα θα μας ξεγελάσει και ο πιο επιτήδειος πωλητής.

Ενδεικτικά για το μέγεθος της εξαπάτησης και της αισχροκέρδειας αναφέρουμε ότι τα θράψαλα κοστίζουν γύρω στα 6-7 ευρώ το κιλό και τα αυθεντικά καλαμάρια φτάνουν ακόμη και τα 14 ευρώ το κιλό, δηλαδή έχουν μέχρι και τη διπλάσια τιμή.

Πάμφθηνες κουτσομούρες
για πανάκριβα μπαρμπούνια

Εδώ βρίσκεται η δεύτερη πιο δημοφιλής εξαπάτηση σε βάρος του καταναλωτή, στους πάγκους λιανικής πώλησης αλλά και στα εστιατόρια.

Τα δύο ψάρια, κουτσομούρες και μπαρμπούνια, ανήκουν στην ίδια οικογένεια (Mulidae), ψαρεύονται και στις ελληνικές θάλασσες, αλλά και από ψαράδες της Μεσογείου στις γειτονικές χώρες. Υπάρχουν, σχετικά με άλλα είδη, σε μεγάλες ποσότητες και έχουν σχεδόν τα ίδια χαρακτηριστικά.

Το σώμα τους είναι κόκκινου χρώματος, που είναι το κύριο χαρακτηριστικό τους, πεπιεσμένο και επίμηκες, όπως σχεδόν σε όλα τα ψάρια του είδους. Έχουν δύο απολήξεις σαν «μουστάκια» στο κάτω χείλος, στο πιγούνι, και τα μάτια τους είναι μεγάλα και βρίσκονται ψηλά στο κεφάλι, πολύ κοντά στο πίσω μέρος.

Αν και τα δύο ψάρια είναι νοστιμότατα, η εμπορική τους αξία είναι διαφορετική, καθώς τα μπαρμπούνια είναι πολύ ακριβότερα. Αυτός είναι και ο πειρασμός για την εξαπάτηση του καταναλωτή.

Το μπαρμπούνι έχει νόστιμο κρέας, εξαιρετικής ποιότητας, σαφώς ανώτερης από της κουτσομούρας.

Η κουτσομούρα, το λέει το όνομά της άλλωστε, έχει πλατύτερο ρύγχος, που κόβεται κάθετα από τα μάτια και κάτω. Αντίθετα τα μπαρμπούνια έχουν μυτερό ρύγχος που δεν κόβεται απότομα.

Μια άλλη εμφανής διαφορά, σύμφωνα με τους ειδικούς πάντα, είναι το μήκος του «μουστακιού», που στο μπαρμπούνι είναι μεγαλύτερο, ενώ στις κουτσομούρες είναι πολύ μικρότερο, σχεδόν ίσο σε μήκος με αυτό του πλευρικού πτερυγίου.

Σαφώς η αναγνώριση των δύο ειδών για τον καταναλωτή είναι πιο δύσκολη απ’ ό,τι με τα καλαμάρια και τα θράψαλα.

Όμως, με λίγη επιμονή και κάποιο ύφος, ίσως ο πωλητής σάς θεωρήσει «υποψιασμένους» και δεν σας πωλήσει τελικά κουτσομούρες για μπαρμπούνια, ενώ στο εστιατόριο ας κάνουν κάτι και οι αρμόδιες αρχές προστασίας του καταναλωτή, οι οποίες κοιμούνται τον ύπνο του δικαίου….

Η τιμή για τις κουτσομούρες είναι από 8 έως 18 ευρώ το κιλό και τα μπαρμπούνια πωλούνται από 12 έως 30 ευρώ το κιλό

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι και σ’ αυτήν την περίπτωση οι τιμές διαμορφώνονται εξαιρετικά υψηλά, λόγω των εμποδίων που βάζουν στις εισαγωγές ψαριών (τα οποία είναι κατά πολύ φθηνότερα) διάφορα συντεχνιακά συμφέροντα.


Σχολιάστε εδώ