ΑΚΡΩΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΠΑΙΔΙΚΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΚΑΙ ΒΡΕΦΙΚΑ ΕΙΔΗ

Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη έχει σημάνει συναγερμός, καθώς κάθε εβδομάδα σε κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, εντοπίζονται δεκάδες ακατάλληλα παιχνίδια που απευθύνονται σε ηλικίες από 3 έως 8 ετών, αλλά και προϊόντα για βρέφη, όπως πιπίλες, στρωματάκια ή ακόμη και στολές, τα οποία περιέχουν επικίνδυνα χημικά, καρκινογόνες ουσίες ή λόγω της κατασκευής τους εγκυμονούν κινδύνους πνιγμού για τα παιδιά ή τα βρέφη.

Ακόμη, έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες παιγνίδια, πολύ δημοφιλή μάλιστα, τα οποία είτε αναφλέγονται με κίνδυνο να τυλίξουν το παιδί στη φωτιά είτε εκρήγνυνται προκαλώντας σοβαρούς τραυματισμούς.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν αναπτύξει ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για επικίνδυνα προϊόντα, από αυτοκίνητα μέχρι τρόφιμα, τα βάζουν σε ένα δελτίο και η κάθε μία γνωστοποιεί τους κινδύνους στην άλλη.

Το σύστημα αυτό ονομάζεται “ράπεξ” (RAPEX) και σχεδόν κάθε εβδομάδα προειδοποιεί για επικίνδυνα παιγνίδια και προϊόντα για βρέφη, τα οποία συνήθως κατασκευάζονται στην Κίνα ή απλώς αποκρύπτεται η προέλευσή τους ή “βαφτίζονται” με διάφορα κόλπα ευρωπαϊκά και κυκλοφορούν ελεύθερα σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα η θήκη για πιπίλα με αλυσίδα, μάρκας DISNEY, δημοφιλέστατη και στη χώρα μας, η οποία στην Ισπανία έχει κατηγορηθεί διότι ενέχει κίνδυνο πνιγμού του μωρού, ασφυξίας αλλά και τραυματισμού, επειδή περιέχει μέρη που, αντίθετα από τις σχετικές προδιαγραφές, αποκολλούνται εύκολα, είναι αιχμηρά ή δεν έχει οπές αερισμού.

Στην Ισπανία το προϊόν αποσύρθηκε, στην Ελλάδα τι γίνεται;

Δεύτερο παράδειγμα: Απομίμηση κινητού τηλεφώνου μάρκας ΗΡ, σαν αυτά που αγοράζουμε ακόμη και από το περίπτερο προκειμένου να μην ασχολείται με το κινητό τής μαμάς το μωρό. Το παιγνίδι αυτό έχει αποσυρθεί στη Φινλανδία, επειδή κουφαίνει τα παιδιά με τους απίστευτα υψηλούς ήχους που βγάζει. Στη χώρα μας εκατοντάδες παρόμοια παιγνίδια πωλούνται από το περίπτερο μέχρι το σούπερ μάρκετ. Ποιος θα τα μαζέψει;

Στην Ουγγαρία βρέθηκε και κατασχέθηκε από τις αρχές κινέζικο στρωματάκι αλλαγής μωρού (είναι ν’ ανατριχιάζει κανείς), μάρκας Canpol, επειδή περιείχε ένα αφρώδες υλικό από αιθυλεξυλεστέρα, ένα καρκινογόνο και αλλεργιογόνο χημικό, δηλαδή.

Στη Γαλλία αποσύρθηκε από την αγορά τηλεχειριζόμενο αεροπλάνο, μάρκας SLIVERIT, επειδή είχε τον κίνδυνο ν’ αναφλεγεί και να προκαλέσει εγκαύματα στο παιδί το οποίο έπαιζε μαζί του.

Ο μακρύς κατάλογος των προϊόντων περιέχει ακόμη κούκλες, λούτρινα αρκουδάκια, στυλό, κλειδοθήκες, ακόμη και ρούχα, όπως ο χιτώνας υπερήρωα με την ονομασία Battle World Junior Tunic, ο οποίος, εκτός του ότι είναι κατασκευασμένος από επικίνδυνα χημικά, ενέχει και τον κίνδυνο ασφυξίας για το παιδί.

Το μήνυμα είναι ένα: Επειδή αυτά τα παιγνίδια πωλούνται παντού, παρά τις απαγορεύσεις μάλιστα, επειδή είναι φθηνά για τον καταναλωτή και εξαιρετικά επικερδή για τους πωλητές, οι γονείς πρέπει να έχουμε τα μάτια μας ανοικτά.

Όχι οποιοδήποτε παιγνίδι για τα παιδιά. Μόνο παιγνίδια αναγνωρισμένα με όλα τα χαρακτηριστικά ελέγχου από τις αρχές, με τα ειδικά CE στη συσκευασία και με τις εγγυήσεις που επιβάλλεται να έχουν από τον νόμο.


Σχολιάστε εδώ