XΡΗΜΑτιστήριο

> Την προηγούμενη Δευτέρα η εγχώρια κεφαλαιαγορά ακολούθησε κατά πόδας το μίνι κραχ των ευρωπαϊκών αγορών και την κατάρρευση των αντίστοιχων της Ασίας, κινούμενη στο βαθύ κόκκινο, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.304,25 μονάδες, παρουσιάζοντας απώλειες 6,17%, ενώ η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 561,5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 63,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες. Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 6%, ο μεσαίας σημείωσε απώλειες της τάξης του 6,48% και ο FTSE/80 ASE small 80 έκλεισε με πτώση 5,50%. Tην επομένη οι επενδυτές, επηρεασμένοι από την απόφαση της FED για μείωση των επιτοκίων, την έντονη μεταβλητότητα των ευρωπαϊκών αγορών και το αρνητικό άνοιγμα των αμερικανικών χρηματιστηρίων, προχώρησαν σε απεγνωσμένες κινήσεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.253,25 μονάδες, με απώλειες 1,18%, ενώ η διακύμανσή του ξεπέρασε τις 293 μονάδες με την εναλλαγή των προσήμων να συμβαίνει τέσσερις φορές. Από τις επιμέρους μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης μεγάλα κέρδη για ΔΕΗ και Κύπρου, θετικό κλείσιμο για Πειραιώς και Ελληνική Τεχνοδομική, ενώ αντίθετα εντυπωσιακές ήταν οι απώλειες για την Intralot, μεγάλες για MIG, Motor Oil, ΟΤΕ, και Ελληνικά Πετρέλαια και αξιοσημείωτες για ΜΡΒ και Αγροτική. Ακολούθησε μια ακόμη συνεδρίαση κατά την οποία οι αντοχές των επενδυτών δοκιμάστηκαν, τα νεύρα έσπασαν, οι καρδιές ράγισαν και οι αρχικές επιλεκτικές τοποθετήσεις έγιναν τελικές εκτεταμένες ρευστοποίησεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στις 4.098,75 με πτώση 3,63%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 600 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 33,8 αφορούσαν πακέτα. Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, που στο σύνολό τους κινήθηκαν σε αρνητική τροχιά, τη μεγαλύτερη πτώση την παρουσίασαν αυτοί των Κοινής Ωφέλειας, Χρηματοοικονομικών υπηρεσιών, Πετρελαίου-Αερίου και Τεχνολογίας. Την επομένη οι επενδυτές προχώρησαν σε μαζικές τοποθετήσεις σε όλο σχεδόν το φάσμα της αγοράς, σε όλους τους κλάδους, σε όλες τις κεφαλαιοποιήσεις, σε όλες τις μετοχές, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης Τιμών να κλείσει στο + 8%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο της τελευταίας 12ετίας. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 595,2 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων τα 56,6 εκατ. ευρώ αφορούσαν προσυμφωνημένες, ενώ από τις μετοχές που διακινήθηκαν, 256 ενισχύθηκαν, 28 υποχώρησαν και 15 παρέμειναν αμετάβλητες.

> Σε έναν μήνα και βλέπουμε… Χαρακτήρα προετοιμασίας είχε η πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, υπό τον υπουργό Οικονομίας κ. Αλογοσκούφη, κατά την οποία συζητήθηκαν οργανωτικά θέματα και τίποτε άλλο.

> Αν προερχόταν από οποιονδήποτε άλλο κλάδο εισηγμένων εταιρειών, ίσως και να μην το κάναμε θέμα, το ότι είναι όμως τράπεζα λέει από μόνο του πολλά! Η αναφορά μας στην Aspis Bank, η οποία διαπραγματεύθηκε μεσοβδόμαδα κάτω από τη λογιστική της αξία.

> Οι ουρές ξεπερνούν κάθε προηγούμενο, γεγονός που φανερώνει και το μέγεθος του προβλήματος! Κατά χιλιάδες συρρέουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, για να επωφεληθούν από το ειδικό πρόγραμμα ενίσχυσης των εμπορικών και τουριστικών επιχειρήσεων.

> Έπρεπε πρώτα να τον ρωτήσουν και μετά να τον απορρίψουν; Ο λόγος για την ξαφνική συνάντηση μεταξύ των κυρίων Φώλια, Αθανασόπουλου και Μυτιληναίου, που, όπως εκ των υστέρων φάνηκε, είχε να κάνει με την προωθούμενη συνεργασία της ΔΕΗ με τη RWE και όχι την Endesa Hellas.

> Εθνική, Lehman Brothers, Τράπεζα Πειραιώς κ.λπ.! Τραπεζικές ήταν και πάλι οι πρωτιές στην κατάταξη των Primary Dealers, για την αγορά ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου, βάσει της δραστηριότητά τους την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου 2007.

> Βρήκαν τον «ένοχο»! Την πρόθεσή του να αποχωρήσει από τη θέση του γνωστοποίησε στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ ο μέχρι πρότινος οικονομικός Διευθυντής της TOUSA, ο οποίος αντικαταστάθηκε από στέλεχος που κατέχει δύο ακόμα θέσεις στην εταιρεία.

> Πούλησαν την Infote, με σκοπό να καλύψουν μέρος από το δάνειο εξαγοράς της Cosmote; Ο λόγος για τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΤΕ, τα οποία αναμένεται να «συμπληρώσουν» τα υπόλοιπα χρήματα τόσο από το επικείμενο μετρατρέψιμο ομολογιακό δάνειο όσο και από τα ίδια κεφάλαια της εταιρείας.

> Την ίδια στιγμή που οι μικρομεσαίοι καταστηματάρχες συνοικιακών και κεντρικών οδών βλέπουν τους τζίρους τους να σημειώνουν ραγδαία πτώση, η άνοδος των πωλήσεων στα μεγάλα εμπορικά κέντρα συνεχίζεται με αμείωτους ρυθμούς.

> «Αυξάνονται και πληθύνονται»! Από ό,τι φαίνεται ο κλάδος των εισηγμένων τραπεζών θα υποδεχθεί σύντομα ένα ακόμη μέλος, καθώς η γενική συνέλευση της Probank έδωσε το «πράσινο φως» στο Διοικητικό της Συμβούλιο, για να δρομολογήσει τις διαδικασίες εισόδου στο ΧΑ.

> Λέτε να έχουν δίκιο όλοι αυτοί που πιστεύουν ότι οι προαιρετικές δημόσιες προτάσεις γίνονται προς όφελος των επιχειρηματιών που θέλουν να εξασφαλίζουν τη φθηνή αύξηση των εταιρικών τους ποσοστών; Πάντως οι προσυμφωνημένες τιμές είναι σχεδόν πάντα χαμηλότερες από τις χρηματιστηριακές!

> Ανεξάρτητα με τον σχηματισμό ή όχι σχετικών προβλέψεων, ένα είναι το βέβαιο: ότι οι φορολογικοί έλεγχοι στις εισηγμένες επιχειρήσεις αποδίδουν καρπούς, καταδεικνύοντας ότι «ουδείς αναμάρτητος». Χαρακτηριστικό παράδειγμα η ΧΑΤΖΗΪΩΑΝΝΟΥ, από τον έλεγχο της οποίας προέκυψαν επιπλέον φόροι 91.613,67, πλέον προσαυξήσεις 93.996,33, ήτοι συνολικό ποσό 185.610,00 ευρώ.

> Παράπλευρες ανατιμήσεις στην κτηματαγορά προκαλούν μεταξύ άλλων και οι άνω του πληθωρισμού αυξήσεις στις αμοιβές των μηχανικών, με αποτέλεσμα οι οικοδομικές άδειες από τον Φεβρουάριο να αναμένονται ακόμα πιο ακριβές.

> Δεν ήταν και η καλύτερη δυνατή επιλογή! Τη «μαύρη» Δευτέρα ξεκίνησε η διαπραγμάτευση των ονομαστικών ομολογιών του Υγεία, μετατρέψιμων σε κοινές ονομαστικές μετοχές της εταιρείας.

> Μας έφαγε η ξενομανία του! Ο λόγος για τον κ. Καπράλο, ο οποίος σε ένα παραλήρημα αυτοκριτικής δήλωσε ότι «… δίνεται η ευκαιρία σήμερα, που αναζητούν ρευστότητα τα διεθνή χαρτοφυλάκια να πουλήσουν ελληνικές μετοχές με κέρδος και να μπορέσουν να καλύψουν προβλήματα που έχουν με τα χαρτοφυλάκια που έχουν σε όλο τον κόσμο…»

> Επικυρώθηκαν, ναι ή όχι, από τη γενική συνέλευση των μετόχων; Από πότε τα επενδυτικά σχέδια μιας εισηγμένης επιχείρησης αποτελούν άλλοθι στο ενδεχόμενο παραπλάνησης των μικρομετόχων της; Περί του ΟΛΠ ο λόγος.

> Τι σας λέγαμε; Για μια ακόμη φορά οι τράπεζες αναμένεται να διαδραματίσουν τον σημαντικότερο ρόλο στην ομαλή εκτέλεση των Συγχρηματοδοτούμενων Έργων του Ιδιωτικού και Δημόσιου Τομέα, επιλέγοντας μεταξύ κλειστού κύκλου κατασκευαστικών εταιρειών.

> Είναι θεμιτό τη μια ημέρα να εμφανίζει έκθεση – μελέτη υπέρ ορισμένων μετοχών και την άλλη να πραγματοποιεί παρουσίαση, με τη συμμετοχή των εταιρειών αυτών; Περί της UBS και των τραπεζών Πειραιώς, Eurobank κ.λπ. ο λόγος.

> Ξεκινούν από λαθεμένη βάση και με ανορθόδοξο τρόπο! Η αναφορά μας στο επικείμενο σαφάρι της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αποδίδουν ΦΠΑ κάτω του 1,5% του τζίρου τους.

> Από ό,τι φαίνεται τα δικαιώματα προαίρεσης αγοράς μετοχών, από μέλη διοικητικών συμβουλίων και στελέχη εταιρειών, συνεχίζονται με αμείωτους ρυθμούς. Πρόσφατο παράδειγμα η διαπραγμάτευση των 449.500 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της Πλαστικά Θράκης.

> Λανθασμένοι πολιτικοί χειρισμοί, τεχνοκρατική αστοχία, απλή ανικανότητα ή κάτι άλλο; Εν μέσω κρίσης και έντονων αναταράξεων στις διεθνείς αγορές ομολόγων, το ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να δανειστεί 4 δισ. ευρώ με αυξημένο κόστος. Ουδέν σχόλιον.

> Με αυτό το αρνητικό χρηματιστηριακό κλίμα, άντε να δούμε αν θα «τρέξει» τόσο η εισαγωγή του πολυδιαφημισμένου Διαπραγματεύσιμου Αμοιβαίου Κεφαλαίου όσο και της πολυπαιγμένης Νέας Εναλλακτικής Αγοράς;

> Εισαγωγή στο ΧΑ, επέκταση της σύμβασης ή/και νέες διαπραγματεύσεις; Κυβερνητικές αοριστίες και υπουργικές γενικολογίες οριοθετούν τις σχέσεις μεταξύ της Hochtief και του Ελ. Βενιζέλος, για το 2008.

> Με αφορμή τις διαρκώς αυξανόμενες αγορές ακινήτων από τις εισηγμένες εταιρείες ΑΕΕΑΠ, ρωτάμε κάτω από ποιες διαδικασίες και με ποια κοινά αποδεκτά μέτρα και σταθμά αποτιμάται από το Σώμα Ορκωτών Εκτιμητών το εκάστοτε τίμημα;

> Θα πρέπει να είχε μεγάλη ανάγκη! Πώς αλλιώς να ερμηνεύσουμε την πώληση των 108.648 κοινών ονομαστικών μετοχών της Ευρωπαϊκής Πίστης, συνολικής καθαρής αξίας 258.452,19 ευρώ, στην οποία προέβη εν μέσω πτώσης ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της εταιρείας.

> Για να δούμε αν η απαξίωση των βαριών χαρτιών, σε συνδυασμό με την κρίση στην αγορά των ομολόγων, επηρεάσει άμεσα και τα ασφαλιστικά μας ταμεία, τα οποία έχουν τοποθετήσει το μεγαλύτερο μέρος των αποθεματικών τους σε αυτού του είδους τα επενδυτικά προϊόντα. Και όλα αυτά την ίδια στιγμή που τα ορισμένα από τα διοικητικά τους συμβούλια, αν και βρίσκονται σε διαπραγματεύσεις με την αρμόδια υπουργό, εξετάζουν τη δυνατότητα πώλησης περιουσιακών τους στοιχείων.

> Καλά κάνει και παραμένει «ουδέτερη»! Είναι θεμιτό η θυγατρική εταιρεία ενός εκ των βασικών μετόχων μιας εισηγμένης επιχείρησης να παρουσιάζει μελέτες, σχετικά με τη μετοχή της εισηγμένης; Περί των Eurobank Securities, EGF Eurobank και ΕΧΑΕ ο λόγος.

> Οι βίαιες εναλλαγές του Γενικού Δείκτη Τιμών δεν φέρνουν μόνο γκρίνια, αλλά επηρεάζουν άμεσα και τις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων, καθώς οι τιμές υποχωρούν σε επίπεδα κατώτερα από αυτά που έχουν καθοριστεί για να διατεθούν οι νέες μετοχές, με αποτέλεσμα πολλοί επενδυτές να μη συμμετέχουν σε αυτές.

> Έχει την αξία του! Με αφορμή τις έρευνες που ξεκίνησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά της Microsoft, ρωτάμε πόσοι από τους μεγάλους εγχώριους ομίλους έχουν ήδη υπογράψει με τον εν λόγω κολοσσό συμφωνίες εκμετάλλευσης του λογισμικού της.

> Από τη νέα οδηγία, σχετικά με τους ενιαίους κανόνες στα καταναλωτικά δάνεια, τονίζουμε την αρχή του υπεύθυνου δανεισμού βάσει της οποίας θεσπίζεται η υποχρέωση της αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας του καταναλωτή, πριν από τη δανειοδότησή του από τον πιστωτή.

> Οι επιχειρήσεις της μικρομεσαίας κεφαλαιοποίησης ήταν αυτές που ανέδειξαν τους πρωταθλητές των αποδόσεων! Είναι από τις λίγες φορές, που οι επενδυτικές προτιμήσεις των μικρομετόχων ταυτίστηκαν με αυτές των διαχειριστών Μετοχικών Α/Κ Εσωτερικού.

> Εντάξει δεν λέμε, καλά τα πρόστιμα που έχουν να κάνουν με περιβαλλοντολογικούς ελέγχους, αρκεί όμως να μην επιβάλλονται σε επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν πρόβλημα βιωσιμότητας, διευκολύνοντας έτσι αυτούς που θέλουν είτε να τους βάλουν λουκέτο είτε να τις πωλήσουν! Περί Φωσφορικών Λιπασμάτων και ΥΠΕΧΩΔΕ ο λόγος.

> Ποιες από τις προβληματικές ΔΕΚΟ εφάρμοσαν τα Διεθνή Πρότυπα Χρηματοοικονομικής Πληροφόρησης μέσα στο 2007 και ποιες αναμένεται να συντάξουν με αυτά τις οικονομικές καταστάσεις του 2008;

> Οι αλλαγές σε πρόσωπα που κατέχουν θέσεις ευθύνης εισηγμένων εταιρειών καλά κρατούν! Χαρακτηριστικό παράδειγμα η πρόσφατη αντικατάσταση του επικεφαλής της υπηρεσίας Εσωτερικού Ελέγχου της εταιρείας Alma Ατέρμων.

> Όσοι γνώριζαν πρέπει να έβγαλαν πολλά και μάλιστα μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα! Στο σχέδιο πόλης εντάσσονται 112.053 στρέμματα σε διάφορες περιοχές της χώρας, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που εκκρεμούσαν εδώ και πολλά χρόνια.

> Κάτι δεν πάει καλά με ορισμένα σημεία της προκήρυξης-γρίφο του ΑΣΕΠ, που έχει να κάνει με τις προσλήψεις προσωπικού στην ATEbank. Σε ένα από αυτά οι προϋποθέσεις προσαύξησης των μονάδων εμπειρίας, που έχουν να κάνουν με υπηρεσίες του Δημοσίου, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κ.λπ., εφαρμόζονται από το έτος 1990 μέχρι και την 23η Φεβρουαρίου 2005 γιατί;

> Πού φτάσαμε; Την ίδια στιγμή που η ενεργειακή εξάρτηση των μελών της Ευρωζώνης από το πετρέλαιο παρουσιάζει αισθητή μείωση, η αντίστοιχη της Ελλάδας αυξάνεται με επικίνδυνους ρυθμούς. Δεν το λέμε εμείς, αλλά ο αρμόδιος κοινοτικός Επίτροπος.


Σχολιάστε εδώ