ΤΡΙΤΗ ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΒΕΝΙΖΕΛΙΚΟΙ

Ακόμη και να… «στραβοκοιμηθεί» ο Βενιζέλος, ο Παπανδρέου θα τον διαγράψει. Η απόφαση είναι ειλημμένη. Το στοίχημα είναι ποιος θα πάρει την ευθύνη: Ο Παπανδρέου θα του πει «φύγε» ή ο Βενιζέλος θα ανακοινώσει ότι αποχωρεί; Πάντως ο μεν αρχηγός του ΠΑΣΟΚ ό,τι έχει να κάνει θα το κάνει πριν από το συνέδριο, ο δε Βενιζέλος με τον τρόπο που χειρίστηκε την υπόθεση μπήκε σε μονόδρομο. Δεν μπορεί να αφήσει στα κρύα του λουτρού τα στελέχη του ή τη βάση από την οποία έλαβε στις εσωκομματικές εκλογές περίπου το 40%, ούτε βέβαια ανήκει στους ανθρώπους που μπορούν να παραμερίσουν την προσωπική τους φιλοδοξία. Δεν μπόρεσε να αναλάβει τα ηνία του κόμματος, γιατί τώρα να μην ηγηθεί μιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας; Για τη σύσταση ανεξάρτητης Κοινοβουλευτικής Ομάδας ο Κανονισμός της Βουλής και το Σύνταγμα προβλέπουν από δέκα βουλευτές και πάνω. Έχει τόσους ο Βενιζέλος. Πόσοι όμως θα έχουν το σθένος να τον ακολουθήσουν; Και όσοι τον ακολουθήσουν θα επανεκλεγούν; Ανεξάρτητα απʼ όλα αυτά, στο στρατόπεδο Βενιζέλου κάνουν τις εκτιμήσεις τους.

Ο Ανδρέας Λοβέρδος έχει ξεκαθαρίσει και στον ίδιον πως αν οι λόγοι διαγραφής του Βενιζέλου είναι η αφορμή και όχι η αιτία της ίδρυσης ομίλου προβληματισμού, θα τον ακολουθήσει. «Δεν κάνω εκπτώσεις στα συνταγματικά δικαιώματα», φέρεται να του είπε ο πρώτος βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Β΄ Αθηνών.

Στο ίδιο κλίμα κινείται και ο

Γ. Φλωρίδης. Ο βουλευτής Κιλκίς και στενός συνεργάτης του Βενιζέλου, σε ευθεία πάντα γραμμή μαζί του, θεωρεί τουλάχιστον αστείους τους λόγους για τους οποίους ενδέχεται να διαγράψει τον Βενιζέλο ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Αν λοιπόν οι λόγοι δεν είναι πολιτικοί, τότε θα τον ακολουθήσει. Αν πάλι ο Βενιζέλος διαφωνήσει μαζί του πολιτικά σε ένα θέμα, τότε, επειδή οι βουλευτές δεν είναι πρόβατα, εξετάζουμε την περίπτωση.

Στο επιτελείο πάντως του Παπανδρέου περιμένουν τη λάθος κίνηση του Βαγγέλη Βενιζέλου. «Θα περιμένουν όμως πολύ», λένε συνεργάτες του Βαγγέλη: Τώρα ο Βενιζέλος έχει καλύτερο τρόπο, δεν είναι ο Βενιζέλος της δίμηνης εσωκομματικής κρίσης και ξέρει πολύ καλά τι κάνει και πώς διαχειρίζεται την υπόθεση.

Η Συλβάνα Ράπτη, βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στην Α΄ Αθήνας και σύζυγος ενός εκ των στενότερων συνεργατών του Βενιζέλου, του Γ. Δατσέρη, δεν θέλει να ανοίξει τα χαρτιά της. Η βουλευτής δεν θέλει να πάρει το ρίσκο και τη ρετσινιά του διασπαστή και γιʼ αυτό, αν δεν υπάρξουν πραγματικά περιστατικά, δεν απαντά για το τι θα κάνει η ίδια. Ωστόσο δείχνει ότι είναι προβληματισμένη.

Η Εύα Καϊλή, βουλευτής Θεσσαλονίκης, δείχνει ότι δεν έχει πολλά περιθώρια επιλογής. Θα ακολουθήσει τον Βαγγέλη σε μια νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα. Άλλωστε, θεωρείται από τις πιο «σκληρές» βενιζελικές βουλευτίνες, όπως έδειξε η ίδια στις εσωκομματικές εκλογές.

Ο Χρίστος Βερελής, βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας, αισθάνεται ότι δεν έχει πολιτικό μέλλον με τον Γιώργο Παπανδρέου και στην ίδια θέση μʼ αυτόν βρίσκονται και άλλοι συνάδελφοί του. Η επιλογή τους αυτονόητη: Βαγγέλης Βενιζέλος. Άλλωστε, ο Βερελής ήταν από τους πρώτους που βρέθηκαν στο πλευρό του Βαγγέλη.

Και η Μιλένα Αποστολάκη, βουλευτής Β΄ Αθήνας, είναι αλήθεια ότι δεν αισθάνεται και πολύ άνετα στο ΠΑΣΟΚ υπό την ηγεσία Παπανδρέου. Δεν θα ήθελε όμως ποτέ να κατηγορηθεί για «διάσπαση» του ΠΑΣΟΚ, οπότε το πιο πιθανό είναι να πάρει τις αποφάσεις της την τελευταία στιγμή, ανάλογα και με το μέγεθος της κρίσης που θα εκδηλωθεί στη Χαριλάου Τρικούπη.

Η Τόνια Αντωνίου ανήκει κι αυτή στην κατηγορία των βουλευτών που έχουν βάλει νερό στο κρασί τους. Επειδή μεγάλωσε στο ΠΑΣΟΚ και έχει το αισθητήριο της αυτοσυντήρησης, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα ακολουθήσει τον Βενιζέλο σε άλλο κόμμα. Γνωρίζει πολύ καλά τι εστί διάσπαση και γνωρίζει επίσης τι σημαίνει για έναν βουλευτή μια παρόμοια απόφαση. Το βάρος στην πλάτη της, στον Νομό Φθιώτιδας, είναι τεράστιο. Ορισμένοι από το μπλοκ του Βενιζέλου τη θεωρούν δεδομένη, αλλά η Τόνια έχει συνείδηση ΠΑΣΟΚ.

Ο Λεωνίδας Γρηγοράκος, βουλευτής Λακωνίας και από τους πρώτους που συντάχτηκαν με τον Βενιζέλο στην εσωκομματική μάχη, θεωρείται ότι ανήκει σʼ αυτούς που θα τον ακολουθήσουν.

Η Σούλα Μερεντίτη, βουλευτής στα Τρίκαλα, έχει απευθείας «σύνδεση» με τον Κ. Σημίτη, ως πρώην συνεργάτης του στο Μέγαρο Μαξίμου. Συμμετέχει σε όλες τις πρωτοβουλίες του ρεύματος Βενιζέλου και είναι αποφασισμένη να τον ακολουθήσει, όπως τουλάχιστον διαβεβαιώνουν βουλευτές με τους οποίους συνομιλεί και βρίσκεται μαζί τους σε συνεννοήσεις. Το ίδιο ακριβώς αισθάνεται και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη Χίο Ελπίδα Τσουρή. Δεν μπορεί να αποποιηθεί το «εκσυγχρονιστικό» της παρελθόν και, σύμφωνα με μαρτυρίες άλλων βουλευτών του ιδίου κλίματος, θα πορευτεί με τον Βαγγέλη Βενιζέλο, έστω και αν χρειαστεί, όπως λένε αυτοί οι βουλευτές, να φύγει από το ΠΑΣΟΚ ή να διαγραφεί.

Ο Αλέκος Παπαδόπουλος (της Β΄ Αθήνας πλέον) μάλλον επιλέγει να ακολουθήσει τον Βενιζέλο, γιατί, όπως λένε διάφοροι συνομιλητές του, δεν έχει πλέον τι να κάνει στο κόμμα του Γιώργου Παπανδρέου. Ακόμη ωστόσο δεν έχει διευκρινίσει τις προθέσεις του, αν και μια απόφαση αποχώρησης δεν είναι και τόσο εύκολη με τόσους αγώνες στο ΠΑΣΟΚ.

Της ίδιας άποψης είναι και ο Νάσος Αλευράς. Εξαρχής είχε ταχθεί υπέρ του Βενιζέλου και, όπως λένε συνάδελφοί του, ο βουλευτής της Α΄ Αθήνας μάλλον έχει πάρει τις αποφάσεις του.

Σίγουρος εξάλλου θεωρείται ο βουλευτής της Β΄ Θεσσαλονίκης Βασίλης Γερανίδης.

Οι εξωκοινοβουλευτικοί Ν. Μπίστης, Πάρις Κουκουλόπουλος, Λευτέρης Κατσικαρέλης, Μιχάλης Νεονάκης, Γιώργος Λυμπερόπουλος, Πάνος Λούσκος, Γιάννης Λίτρας, Αθηνά Δρέτα, Γιάννης Γρίβας, Μιχάλης Πέρος, Τόλης Ραυτόπουλος, Γιώτα Μπελώνη, Γρηγόρης Φελώνης και τα άλλα σημαντικά στελέχη που υποστηρίζουν τις απόψεις Βενιζέλου δεν κινούνται κατʼ ανάγκην σε κοινή πορεία.

Ο καθένας έχει τις δικές του απόψεις, άλλοι είναι πιο σκληροί απέναντι στον Παπανδρέου και άλλοι με επιφυλάξεις για το αποτέλεσμα της κίνησης του Βενιζέλου. Οι πιο ψύχραιμοι δηλώνουν πάντως ότι δεν χαρίζουν το ΠΑΣΟΚ στον Γιώργο και πως θα παραμείνουν εντός του κόμματος, παλεύοντας για τις ιδέες τους.

Από το επιτελείο πάντως του Βενιζέλου διαβεβαιώνουν ότι αν ο Βενιζέλος δεν είχε σίγουρους δέκα βουλευτές, με τους οποίους μπορεί να συστήσει Κοινοβουλευτική Ομάδα, δεν θα έστελνε επιστολή στον Παπανδρέου με την οποία εκτός των άλλων του ζητούσε να συναντηθεί μαζί του, όπως και έγινε.

Από το περιβάλλον του επίσης έγινε γνωστό πως παραμονή της συνάντησής του με τον Παπανδρέου συγκεντρώθηκαν με το πρόσχημα δείπνου στο σπίτι της Ελένης Κούρκουλα (απέδειξε ότι είναι και καλή μαγείρισσα) 18 βουλευτές από τους 24 που είχαν προσκληθεί.

Οι έξι από αυτούς έφυγαν για την επαρχία, «δίχως να σημαίνει ότι διαφωνούν με τον Ευάγγελο», έλεγαν στο «Π» οι ίδιες πηγές. Και εκεί, στη συζήτηση, που έγινε υποτίθεται ανοικτά, υπήρξε έντονος προβληματισμός για το «τι κάνουμε». Προβληματισμός όχι μόνο για το τι κάνει το ρεύμα του, αλλά για το τι κάνουν και οι ίδιοι οι βουλευτές, σε σχέση με την προσωπική τους επιλογή και πορεία.

Παραδέχονται ωστόσο οι συνεργάτες του Βενιζέλου ότι τους έκανε μεγάλο κακό η δήλωση περί νέου κόμματος του καθηγητή Δημήτρη Τσάτσου: «Μας τσουρούφλισε μʼ αυτά που είπε». Και σημειώνουν, στέλνοντας μήνυμα, ότι όσοι μπούνε στο ρεύμα Βενιζέλου θα περάσουν πρώτα από… κρας τεστ.

Εννοούν ότι δεν θέλουν να ταυτιστούν με πρόσωπα του παλαιού ΠΑΣΟΚ και μάλιστα έλεγαν στο «Π» πως θα υπάρξει… αστυνομική απαγόρευση και… αυστηρή προειδοποίηση για το ποιος θα έρθει κοντά μας!


Σχολιάστε εδώ