Τα μνημεία γίνονται οικόπεδα
Ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Βασίλης Φλωρίδης διέταξε τη διενέργεια επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία θα αναλάβει να φέρει εις πέρας ο ίδιος. Στο πλαίσιο αυτής θα διερευνηθούν δύο αποφάσεις του πρώην υπουργού Πολιτισμού Ευάγγελου Βενιζέλου, το 2002, με τις οποίες εγκρίθηκε η χωροθέτηση και κατασκευή εντός του περιβάλλοντος χώρου του βιομηχανικού συγκροτήματος Μύλοι Αλλατίνη πέντε εξαώροφων, μίας πενταώροφης, μίας μονώροφης και μίας τριώροφης οικοδομικής μονάδας. Ο συγκεκριμένος χώρος, καθώς και τα κτίριά του, είχαν χαρακτηριστεί από το 1984 ιστορικά διατηρητέα μνημεία.
Στο πλαίσιο της έρευνας, ο ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός θα ερευνήσει απόφαση του τέως γενικού γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, σύμφωνα με την οποία εκδόθηκε το 2006 οικοδομική άδεια που επέτρεπε την εκσκαφή στον περιβάλλοντα τα διατηρητέα κτιρίων χώρο και τη δημιουργία υπόγειου χώρου στάθμευσης αυτοκινήτων. Η παραπάνω άδεια εκδόθηκε χωρίς αυτή να έχει έρεισμα στις ανωτέρω αποφάσεις του υπουργείου.
Κατά των δύο παραπάνω αποφάσεων προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) η Ένωση Πολιτών Θεσσαλονίκης για το Περιβάλλον και τον Πολιτισμό, καθώς επίσης κάτοικοι της περιοχής των Μύλων Αλλατίνη, καταθέτοντας αιτήσεις ακύρωσής τους. Με απόφαση του Ε΄ Τμήματος του ΣτΕ, τον περασμένο Δεκέμβριο (5/12/07), επιτεύχθηκε, με προσωρινή διαταγή, η ακύρωση των υπουργικών αποφάσεων και η αναστολή των εργασιών κατασκευής του συγκροτήματος των πολυκατοικιών. Τελεσίδικη απόφαση θα ληφθεί το επόμενο 6μηνο από το ΣτΕ.
Παρά την απόφαση, ο υπουργός Πολιτισμού -ο Γιώργος Βουλγαράκης αυτήν τη φορά- επανήλθε και με νέα απόφαση επιχειρεί να ξεπεράσει την απόφαση του ΣτΕ και να επιτρέψει την τσιμεντοποίηση του χώρου.
Να μου το θυμάστε: η ιστορία αυτή θα βγάλει… παπάδες!