Τα μίντια… σε εκκρεμότητα

Πρώτο και σοβαρότερο ζήτημα είναι εκείνο της αντικατάστασης των μελών του ΕΣΡ. Όπως γράφουμε συστηματικά εδώ και περίπου 20 μήνες, η θητεία των 4 (Λασκαρίδης, Χαραλάμπης, Δεμίρη, Παπακώστας) από τα 7 μέλη του οργάνου έληξε στις 2 Ιουνίου του 2006 και ως τώρα η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής δεν κατέληξε σε κρίση για την ανανέωση της θητείας τους ή την αντικατάστασή τους. Ήδη στο ΣτΕ κατατέθηκαν εδώ και καιρό προσφυγές από τηλεοπτικούς σταθμούς για τη νόμιμη σύνθεση του οργάνου, και έτσι το κρίσιμο ζήτημα είναι ποιες αποφάσεις του συμβουλίου, ενδεχομένως, θα θεωρηθούν άκυρες.

Στη συνέχεια καταγράφεται η 8η παράταση, από το 1995, της ανανέωσης του καθεστώτος λειτουργίας τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Η διάταξη για την παράταση του καθεστώτος λειτουργίας πρόκειται να δημοσιοποιηθεί σύντομα σε νόμο, αλλά ήδη ακούγονται δύο σοβαρά επιχειρήματα από νομικούς για τη λειτουργία κλειστής αγοράς. Επειδή η Πολιτεία δεν προκηρύσσει τις ελεύθερες συχνότητες σε ραδιόφωνο και τηλεόραση, αλλά, αντιθέτως, με τον τελευταίο νόμο εξακολουθεί να πριμοδοτεί όσους εκπέμπουν επί χρόνια, υπάρχει η εκτίμηση πως περιορίζεται το δικαίωμα της ελευθερίας γνώμης, αλλά και του επιχειρείν. Για να μπει κάποιος στην αγορά πρέπει να καταβάλει ένα δυσανάλογα υψηλό αντίτιμο για να αγοράσει το χαρτί μιας άδειας λειτουργίας, στην καλύτερη περίπτωση, ενώ, στη χειρότερη, ένα έγγραφο προσωρινής λειτουργίας, έννοιας που αμφισβητείται πλέον από το ΣτΕ.

Στην καθημερινότητα των Μέσων ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η λειτουργία της αγοράς από την καταβολή του αγγελιοσήμου. Η θητεία του ΔΣ του ΤΣΠΕΑΘ έληξε στις 30.6.2007 και ως τώρα το αρμόδιο υπουργείο Απασχόλησης δεν έχει ορίσει μέλη. Ήδη, προ των δομημένων ομολόγων, ο πρόεδρος του ΤΣΠΕΑΘ διαμαρτυρόταν πως δεν έχει προσωπικό να κάνει τους ελέγχους για την καταβολή του αγγελιοσήμου. Έτσι, στην πράξη υπάρχει εισφοροδιαφυγή. Διάφοροι εκδότες παρακρατούν το αγγελιόσημο και με τα χρήματά τους κάνουν τις υπόλοιπες οικονομικές τους συναλλαγές και στη συνέχεια είτε προχωρούν σε ρύθμιση των οφειλών τους ή, ακόμη πιο απλά, κλείνουν την παλιά τους εταιρεία και ανοίγουν μια άλλη. Και βεβαίως υπάρχει πάντοτε η βαριά σκιά του σκανδάλου των δομημένων ομολόγων, για το οποίο δεν υπήρξαν απαντήσεις ως τώρα.

Την ίδια ώρα υπάρχουν όμιλοι που κινούνται στην κατεύθυνση της υποβολής προσφυγής στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για το αγγελιόσημο, την υποχρεωτική δημοσίευση των ισολογισμών στις εφημερίδες και την κρατική διαφήμιση. Για τον τρόπο διανομής της κρατικής διαφήμισης 18 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν επερώτηση επικαλούμενοι δημοσιεύματα της «Καθημερινής» (9 Δεκεμβρίου 2007) και «Ελεύθερου Τύπου» (16ης Δεκεμβρίου 2007). Μεταξύ των βουλευτών είναι και ο πρώην υπουργός Τύπου, την πρώτη 4ετία του ΠΑΣΟΚ, Δημήτρης Ρέππας, αλλά και ο πρώην υφυπουργός Τηλέμαχος Χυτήρης, και οι δύο με μεγάλη εμπειρία στο κρίσιμο ζήτημα της κατανομής της κρατικής διαφήμισης. «Τα στοιχεία που παρουσιάζονται για τους 10 πρώτους μήνες του 2007 προκαλούν όχι μόνο εύλογες απορίες αλλά αλγεινή κυριολεκτικά εντύπωση», αναφέρουν οι βουλευτές και «ενδεικτικά» αναφέρουν «ότι στην πρώτη θέση εντάσσονται εφημερίδες με κυκλοφορία κατά μέσον όρο μικρότερο από 5.000 φύλλα, ενώ εφημερίδες με πολύ μεγάλες κυκλοφορίες υπολείπονται θεαματικά». Οι βουλευτές ρωτούν «για την καταστρατήγηση της αρχής της ισοπολιτείας και της ισότητας κατά την κατανομή της κρατικής διαφήμισης στις εφημερίδες και τα περιοδικά» και «για την αποφυγή δημιουργίας ενός αντικειμενικού και αμερόληπτου ελεγκτικού μηχανισμού, προκειμένου να αντιμετωπισθεί αυτό το νοσηρό φαινόμενο που διαβρώνει το πολιτικό μας σύστημα και προσβάλλει τη δημοκρατία».

Τέλος, υπάρχει και το ζήτημα της πολλαπλής απασχόλησης των δημοσιογράφων στο Δημόσιο. Η κυβέρνηση είχε δεσμευτεί για την κατάθεση νόμου που θα την απαγορεύει, αλλά δυστυχώς η υπόσχεση ξεχάστηκε. Όχι μόνο αυτό. Η πλειοψηφία της ΕΣΗΕΑ τα τελευταία δύο χρόνια δεν ζήτησε από τον υπουργό Επικρατείας τα στοιχεία για τους δημοσιογράφους που εργάζονται στο Δημόσιο. Το αίτημα αυτό είναι απαραίτητο για τη δημοσιοποίησή τους, όπως ορίζει το ΠΔ του 1997 για τη διαφάνεια.


Σχολιάστε εδώ