Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
δδ Σοβαρά τώρα περιμένατε άραγε μια στήλη, ένα ρεπορτάζ, μια ανάλυση -όπου κι αν δημοσιεύεται αυτή- για να «πάρετε γραμμή» περί των δρώμενων στο ΧΑ; Προφανώς όχι!
δδ Προφανώς ουδείς σώφρων άνθρωπος χρειάζεται κάποιον να του εξηγήσει τι συμβαίνει εσχάτως στην αγορά μας. Κι όχι μόνο στη δική μας αγορά. Τα ίδια και χειρότερα είδαμε να «παίζονται» σε πολύ πιο παλιές, πολύ πιο… ανεπτυγμένες και πάντως πολύ πιο διαφημισμένες από το ελληνικό χρηματιστήριο αγορές. Διάβαζα μεσοβδόμαδα ότι το ΧΑ τις πρώτες τρεις ημέρες της εβδομάδας που τελείωσε κατέγραψε απώλειες ανάλογες αγορών «τριτοκοσμικών». Κανείς δεν έκανε τον κόπο να σχολιάσει το -19% του DAX στη Γερμανία ή το -12% περίπου στο Λονδίνο. Κανείς δεν σχολίασε πως υπήρξε αγορά άκρως βιομηχανοποιημένης και σαφώς ραγδαία ανερχόμενης οικονομίας (η αγορά της Σεούλ στη Νότια Κορέα) που χρειάστηκε να κατεβάσει ρολά μόλις 3 ώρες μετά το άνοιγμά της τη Δευτέρα για να μην την πάρει και τη σηκώσει τελείως η καταιγίδα…
δδ Τέλος πάντων, το σίγουρο είναι πως ίσως κανείς δεν μπορούσε να προδικάσει αυτό το απίστευτο παγκόσμιο sell – off που κατακρήμνισε όλους τους χρηματιστηριακούς δείκτες και φυσικά υπήρξε μια πρώτης τάξεως αφορμή για μεγάλους και μικρότερους διαχειριστές να «ξεφορτώσουν» και στην (πάλαι ποτέ) Σοφοκλέους! Ούτε ξεχνάμε πως σε 10 μέρες απώλεσε η αγορά όλα τα κέρδη του 2007 κι έβαλε και φέσι από πάνω! (Σ.σ.: την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές το ΧΑ άνοιγε -Πέμπτη- με +4,2%. Άσχετο. Ασχολίαστο και πάντως ουδόλως αλλάζει τα δεδομένα.)
δδ Το ερώτημα πλέον είναι το τι πράττουμε εφεξής. Και ποιον πιστεύουμε! Γιατί το λέω αυτό; Να σας φέρω ένα παράδειγμα: την Τρίτη το απόγευμα η Morgan Stanley κυκλοφορούσε έκθεση – σύσταση με τον εύγλωττο τίτλο: «Αποφύγετε την παγίδα, μην αγοράζετε ακόμα». Και συνιστούσε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και τα μετρητά μας στις τσέπες μας.
δδ Δεν πέρασαν ούτε 24 ώρες και σειρά πήρε η UBS, η οποία «βλέπει» αγοραστικές ευκαιρίες στις αγορές και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Οι επενδυτές θα πρέπει να εκμεταλλευτούν την κάθετη πτώση στις αποτιμήσεις των μετοχών και να εισέλθουν στις αγορές». Βγάλτε τώρα εσείς άκρη. Όχι για το τι να κάνετε αλλά για το ποια χαρτιά έχει ποια τράπεζα και τι θέλει να κάνει… Έτσι, για να λέμε επιτέλους και καμιά πικρή αλήθεια.
δδ Κατά την άποψη του γράφοντος, ενδεχομένως η «εκτόνωση» (sic) της πτώσης να μην έχει τελειώσει εδώ. Κουβέντιαζα με μερικούς αναλυτές και τα νούμερα που άκουσα για τα επίπεδα του Γενικού Δείκτη δεν μου άρεσαν, για να μην πω ότι με τρόμαξαν. Αρκεί να σας πω ότι η τεχνική ανάλυση (ίσως όχι αυτή που θα δείτε να δημοσιοποιείται) «βλέπει» ως πάτο στο βαρέλι νούμερο που δεν αρχίζει με το 4…
Επίσης -και χωρίς να ξεχνάμε ότι το προηγούμενο διάστημα χάθηκαν στο ΧΑ πάνω από 38 δισ.- καλό θα ήταν να εστιάσουμε σε δυο τρία πραγματάκια που ίσως κάνουν τη διαφορά όταν θα κοπάσει η μπόρα:
Πρώτον, όσοι ευελπιστούν σε φτηνότερο χρήμα ποντάροντας στο ότι η ΕΚΤ θα αναγκαστεί να μειώσει τα επιτόκιά της, ας αλλάξουν καλύτερα… στρατηγική!
Δεύτερον, απλώς αναλογιστείτε πόσα χάθηκαν στο ΧΑ μέσα σε μία εβδομάδα περίπου και πού έχουν πάει οι αποτιμήσεις των… περιουσιακών στοιχείων του Δημοσίου! Με απλά λόγια, οι αποκρατικοποιήσεις λογικά πήραν μιαν παράταση ίσως και πάνω από εξάμηνο. Να πουλήσει τι ακριβώς τη δεδομένη στιγμή ο κ. Αλογοσκούφης και ποια έσοδα να περιμένει στα τρέχοντα επίπεδα τιμών;
Και, τέλος, αν πιστέψουμε στην οξυδέρκεια αρκετών επιχειρηματιών μας, τώρα είναι η στιγμή για να κάνουν τις κινήσεις τους. Τώρα που από τις υπάρχουσες εισηγμένες σχεδόν 90 έχουν απολέσει το 50% και πλέον της αξίας τους…
ΥΓ.: Πέραν όλων των άλλων η κρίση των τελευταίων ημερών κανονικά θα έπρεπε να μας διδάξει κι ένα ακόμα πράγμα. Πολύ σοβαρό: το ότι δηλαδή οι παραδόσεις σπάνε! Όλοι ξέρουμε το περίφημο January Effect. Οι κανόνες όμως έχουν τις εξαιρέσεις τους, έτσι ο τωρινός Γενάρης αποδείχθηκε ο χειρότερος της δεκαετίας…