Στην τελική ευθεία το νομοσχέδιο για το Ασφαλιστικό

Η προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή, που προκάλεσε ο κ. Καραμανλής για το ασφαλιστικό πρόβλημα, αναμένεται να γίνει πριν από τις 8 Φεβρουαρίου, γι’ αυτό εκτιμάται ότι η συνάντηση με την κ. Πετραλιά σκοπεύει να «κλείσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων» που στη συνέχεια θα εξειδικευτούν και να περιληφθούν σε νομοσχέδιο που θα εκπονηθεί μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.

Για σκληρές αντιασφαλιστικές ανατροπές μιλούν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, προειδοποιώντας για οξύτατες κοινωνικές αντιδράσεις και για νέες απεργίες μετά τις 13 Φεβρουαρίου, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ – ΚΚΕ – ΣΥΝ) παίρνουν «θέσεις μάχης» για αντιπαράθεση με την κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή. Και μέχρι τότε θα κλιμακώνεται η πολιτική και κοινωνική όξυνση, αφού εκτός από το Ασφαλιστικό, σε εξέλιξη θα βρίσκονται και οι διαπραγματεύσεις εργοδοτών – εργαζομένων για τη νέα Εθνική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, ενώ η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ποσοστό αύξησης που θα χορηγηθεί το 2008 σε μισθούς και συντάξεις του Δημοσίου.

Το «ΠΑΡΟΝ» δημοσίευσε ήδη τους άξονες της ασφαλιστικής μεταρρύθμισης που προωθεί η κυβέρνηση της ΝΔ και οι οποίοι είναι:

= Παρακράτηση του 10% (περίπου 35 εκατ. ευρώ ετησίως) των πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία των επιστημονικών οργανώσεων. Σύμφωνα με νεώτερες πληροφορίες, η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί τη δημιουργία ενός νέου ΛΑΦΚΑ με το Ταμείο Κοινωνικής Αλληλεγγύης και μάλιστα προσανατολίζεται σε παρακράτηση πόρων και από μικρότερα Ταμεία που, όντας υγιή, θα συνεισφέρουν στο κοινό Ταμείο σε μικρότερο ποσοστό. Ακόμη, για να «χρυσωθεί το χάπι» είτε η κ. Πετραλιά είτε ο ίδιος ο πρωθυπουργός στη Βουλή θα ανακοινώσουν τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού μας συστήματος και με μικρό ποσοστό από τις αποκρατικοποιήσεις και την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας με επίκληση των προτάσεων των επιστημόνων του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ κ. Σάββα Ρομπόλη και Γιάννη Ρωμανιά.

= «Μαχαίρι» θα μπει στο καθεστώς των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων, τα οποία θα περιοριστούν δραστικά, καθώς δεν θα υπερβαίνουν τις 100.000 οι «δικαιούχοι» (υπολογίζονται σε πάνω από 500.000 σήμερα).

Και ακόμη:

= Ενοποίηση των Ταμείων: Σε 6-8 Κύριας Σύνταξης, 8-10 Επικουρικά και 2 Προνοίας. Υπογραμμίζεται σχετικά πως μέχρι σήμερα δεν έχουν ξεκινήσει αναλογιστικές μελέτες, όπως προβλέπει ο ν. 3029/02, γεγονός που επιβεβαιώνει παλαιότερη πληροφορία μας για τροποποίηση του επίμαχου νόμου του ΠΑΣΟΚ. Στο ΤΕΑΔΥ και στο Ταμείο Προνοίας των δημοσίων υπαλλήλων θα ενσωματωθούν άλλα ταμεία, όπως των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.

= Μείωση του ορίου ηλικίας στα 62 χρόνια για τους αγρότες και τις αγρότισσες.

= Μείωση των εισφορών σε ΔΕΚΟ – Δημόσιο και τράπεζες από 1/1/2008 (με βάση τον ν. 3029/02 που προβλέπει μείωση των συντάξεων από την ημερομηνία αυτή).

= Αναλογική σύνταξη σε όσους έχουν 3.500 ένσημα.

= 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.

= Ενίσχυση εργαζόμενων μητέρων, με αρωγή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πάντως:

Για υπονόμευση της εργασίας και της ασφάλισης των γυναικών κάνουν λόγο σε επερώτησή τους 45 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι, απευθυνόμενοι προς την υπουργό Απασχόλησης, καταγγέλλουν την κυβερνητική πολιτική, επικεντρώνοντας σε τρία σημεία:

α) Την απουσία αποτελεσματικής πολιτικής αντιμετώπισης της χαμηλής συμμετοχής των γυναικών στην απασχόληση, καθώς και μέτρων πάταξης του σκληρού πυρήνα της ανεργίας που πλήττει τις γυναίκες, κυρίως τις νεώτερες.

β) Τη συστηματική υπονόμευση του ασφαλιστικού συστήματος και τη μετατροπή του σε ενδεχόμενη απειλή στη συνείδηση των ασφαλισμένων και ιδίως για την επιδιωκόμενη υπονόμευση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων των γυναικών.

γ) Την πλήρη αδράνεια στην προώθηση πολιτικής εξισορρόπησης της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, που θα διευκολύνει την επανένταξη των γυναικών στην εργασία μετά τη γέννηση του παιδιού, θα στηρίζει την οικογένεια να αναθρέψει τα παιδιά χωρίς να ανατρέπεται ο προγραμματισμός της και θα επιτρέπει στις μονογονεικές οικογένειες να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που αντιμετωπίζουν.

Η συζήτηση στη Βουλή, ανεξαρτήτως της έκβασής της, θα καταρρίψει τον μύθο που συστηματικά καλλιεργεί η κυβέρνηση της ΝΔ για έλλειψη προτάσεων ως προς την επίλυση του Ασφαλιστικού από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Κι αυτό γιατί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΠΑΣΟΚ) και τα κόμματα της Αριστεράς (ΚΚΕ – ΣΥΝ), διά των προέδρων τους, ανεξαρτήτως των ιδεολογικών διαφοροποιήσεων και προσεγγίσεων, έχουν καταθέσει -και δημοσίως- τις προτάσεις τους για την αντιμετώπιση του προβλήματος.


Σχολιάστε εδώ