Πρόταση 5 βουλευτών της ΝΔ για τη συνταξιοδότηση των αγροτών

Ολοκληρωμένη πρόταση για την ασφάλιση των αγροτών και την αντιμετώπιση των αδικιών που γίνonται εις βάρος τους με το υπάρχον σύστημα υπέβαλαν προς τους υπουργούς Απασχόλησης και Οικονομικών οι βουλευτές της ΝΔ Γ. Καρασμάνης, Θ. Λεονταρίδης, Θ. Θαλασσινός, Αν. Καραμάριος, Γ. Τρυφωνίδης.

Η πρόταση, συγκεκριμένα, προβλέπει:

1) Συνταξιοδότηση των αγροτών μετά από 37 χρόνια εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

2) Συνταξιοδότηση των αγροτισσών στο 60ό έτος της ηλικίας τους.

3) Καταβολή συντάξεων αναπηρίας και στους αγρότες.

4) Καταβολή εποχικών επιδομάτων τα οποία λαμβάνουν οι άλλοι συνταξιούχοι.

5) Καταβολή επιδόματος ΕΚΑΣ.

6) Εφαρμογή της διαδοχικής ασφάλισης και στους αγρότες.

Ειδικά για το τελευταίο επισημαίνουν ότι:

Μια μεγάλη μερίδα αγροτών γεννημένοι από το 1935 και προγενέστερα δεν πρόλαβαν να γραφούν στον κλάδο κύριας ασφάλισης, γιατί το 1998 που ο ΟΓΑ έγινε κύριος φορέας ασφάλισης ήταν 64 χρόνων. Έτσι, ενώ έχουν 2.500 – 3.000 ένσημα δεν εμπίπτουν στις διατάξεις της διαδοχικής ασφάλισης. Δηλαδή, ενώ έχουν πληρώσει εισφορές σε άλλον ασφαλιστικό οργανισμό, δεν δικαιούνται προσαύξηση της σύνταξής τους από τις εισφορές αυτές και επίσης δεν δικαιούνται επιστροφή των χρημάτων που έχουν καταβάλει.

Η υπουργός Απασχόλησης μόλις παρέλαβε το υπόμνημα των 5 βουλευτών δήλωσε ότι θα μελετήσει τις συγκεκριμένες προτάσεις και θα καλέσει τους βουλευτές τις επόμενες ημέρες για να τους ενημερώσει επί των προτάσεών τους. Ο δε υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών δήλωσε ότι θα παραδώσει το υπόμνημα με τις προτάσεις σε εμπειρογνώμονες του υπουργείου για να εκτιμηθεί το κόστος για την εφαρμογή του.


Σχολιάστε εδώ