Ο Καραμανλής βολτάρει στην Άγκυρα και εδώ του σκάβουν τον λάκκο!

Πιθανόν ο Κώστας Καραμανλής ούτε καν έχει καταλάβει πόσο του στοίχισε πολιτικά αυτό το ταξίδι, αλλά έτσι κι αλλιώς ό,τι έγινε δεν ξεγίνεται…

Τώρα που γύρισε, όμως, ο πρωθυπουργός πρέπει να ασχοληθεί σοβαρά για να αντιμετωπίσει τις πολιτικές συνέπειες που έχουν για το πρόσωπό του αυτές οι ρυπαρές ιστορίες που ξετυλίγονται γύρω από την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Το περιβάλλον του Κώστα Καραμανλή τον έχει εγκλωβίσει εδώ και καιρό σ’ έναν γυάλινο πύργο, αποκόπτοντάς τον τελείως από την κοινωνική πραγματικότητα, ακριβώς όπως είχε γίνει και με τον προκάτοχό του, τον Κώστα Σημίτη, ο οποίος εξεδιώχθη κλωτσηδόν από την εξουσία στο τέλος, πιθανόν χωρίς ο ίδιος να καταλαβαίνει καθόλου γιατί ο κόσμος τον έχει αντιπαθήσει, αν όχι μισήσει, τόσο πολύ.

Έτσι και τώρα έχουν παραμυθιάσει τον Κ. Καραμανλή ότι τα πάντα είναι «επικοινωνιακά κόλπα», με αποτέλεσμα να είναι πολύ αμφίβολο αν έχει καταλάβει ότι κινούνται δυνάμεις εσωτερικές και εξωτερικές που του σκάβουν τον πολιτικό λάκκο.

Το παιχνίδι που παίζεται αποσκοπεί στο να φθαρεί τόσο πολύ ο Καραμανλής, ώστε να υποχρεωθεί να παραδώσει την πρωθυπουργία στην Ντόρα Μπακογιάννη πριν από τις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Προσπάθεια προώθησης της Ντόρας

«Σύντομα θα έχουμε γυναίκα πρωθυπουργό», φέρεται να είπε η στενή συνεργάτις της Ντόρας, η Κέλλυ Μπουρδάρα, κατά τη μαρτυρία του βουλευτή Αργολίδας της ΝΔ Γιάννη Μανώλη, ο οποίος είναι συνήθως πολύ ακριβής στα όσα λέει.

Το πράγμα είναι σοβαρό, γιατί κατ’ αρχάς τοποθετήθηκε στο θέμα με διττό τρόπο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος. Αφενός υπενθύμισε τη δήλωση του Κώστα Καραμανλή τον Σεπτέμβριο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης ότι είναι «μόλις 51 ετών, πολύ νέος για να βγει στη σύνταξη». Αφετέρου δεν απέφυγε να σχολιάσει, και μάλιστα με διακριτικά ειρωνικό τρόπο, ερώτηση περί γυναίκας πρωθυπουργού λέγοντας: «Η ΝΔ ως κυβέρνηση, αλλάζοντας τον εκλογικό νόμο, έφερε ρύθμιση σύμφωνα με την οποία το ένα τρίτο των υποψήφιων βουλευτών είναι γυναίκες. Η ΝΔ ενίσχυσε τις γυναίκες στους κομματικούς μηχανισμούς. Δεν μπορώ να προβλέψω το μέλλον. Όσο πιο πολλές γυναίκες ασχοληθούν με την πολιτική αυξάνονται και οι πιθανότητες κάποια να γίνει πρωθυπουργός».

Ο επίσης θερμός μητσοτακικός δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης παρενέβη έμμεσα στο ζήτημα, κάνοντας λόγο σε συνέντευξή του στη «Βραδυνή» ότι «αντί για διασπάσεις, καλύτερα θα ήταν να ξεκινήσει διάλογος ουσίας και συνεργασίας, που ενδεχομένως κάποια στιγμή να φτάσει, εάν χρειαστεί αυτό, ακόμη και σε συγκυβέρνηση…»!

Ο Ν. Κακλαμάνης δεν είναι άπειρος στην πολιτική. Αντιλαμβάνεται απολύτως ότι αν το κόμμα του έχει κερδίσει, και μάλιστα άνετα, τις βουλευτικές εκλογές πριν από τρεις μόλις μήνες και αυτός αναπτύσσει θεωρίες περί συγκυβέρνησης, προφανώς δίνει σήμα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται ήδη περίπου στα πρόθυρα κατάρρευσης!

Καραμανλικοί καταγγέλλουν

μητσοτακικούς

Το Μέγαρο Μαξίμου έχει ανησυχήσει τόσο, ώστε απάντησε σε πολλά επίπεδα και με πολλές φωνές, αυθόρμητες ή εν διατεταγμένη υπηρεσία.

Βγήκαν αρχικά ο Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο Αντώνης Σαμαράς με δηλώσεις του υπέρ του Καραμανλή.

Βγήκε στη συνέχεια ο ειδικός σύμβουλος και «πνευματικός πατέρας» του πρωθυπουργού, ο Γιάννης Κεφαλογιάννης, και από το ραδιόφωνο της ΝΕΤ εξαπέλυσε επίθεση κατά της οικογένειας Μητσοτάκη, την οποία συνέδεσε με τη διαδοχολογία και τόνισε χαρακτηριστικά: «Θέλανε να κάνουν μια διαφοροποίηση του τρόπου με τον οποίο χειρίστηκε ή χειρίζεται την υπόθεση η κυβέρνηση αυτή, λέγοντας ότι πρέπει να λέμε την αλήθεια. Και το είπε ο πατέρας και το είπε ο γιος και το είπε η κόρη».

Ο Γ. Κεφαλογιάννης πρόσθεσε επίσης: «Πιστεύω πραγματικά ότι επιδιώκεται μια αλλαγή του πολιτικού σκηνικού. Αυτό δεν πρόκειται να αγγίξει ούτε τη ΝΔ ούτε τον Καραμανλή».

Πιο δηκτικός ήταν ο Γιάννης Μανώλης σε δηλώσεις που έκανε στον ραδιοσταθμό Alpha, όπου τόνισε ότι η υπουργός Εξωτερικών θα κριθεί από τη στάση της στα μεγάλα θέματα.

Στη συνέχεια, με τρόπο ελάχιστα συγκαλυμμένο, ο βουλευτής της ΝΔ δήλωσε ουσιαστικά ότι αποκλείεται η Ντόρα να εκλεγεί αρχηγός του κόμματος για να αντικαταστήσει τον Καραμανλή, λέγοντας μεταξύ άλλων:

«Συμφωνώ με την άποψη Σαμαρά ότι όσοι μπορεί να θεωρούν ότι μπορεί να οδηγηθούμε σε αλλαγή ηγεσίας είναι μακριά νυχτωμένοι. Οι αλλαγές στις ηγεσίες, όταν γίνονται, γίνονται με νεώτερα πρόσωπα και σε ηλικία. Μια παράταξη να επιλέξει σε κάποια στιγμή από τον αρχηγό της μεγαλύτερης ηλικίας αρχηγό δεν το βλέπω φυσιολογικό και δεν νομίζω ότι θα συμβεί».

Η βολή είναι ευθεία, μια και η Ντόρα είναι μεγαλύτερη σε ηλικία από τον Κώστα Καραμανλή. Για όσους δεν το κατάλαβαν, ο Γιάννης Μανώλης δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η παράταξη της ΝΔ είναι «βαθιά καραμανλική».

Η χρυσή ευκαιρία

Η αλήθεια είναι πως η σημερινή συγκυρία, με την ξαφνική αλλά πολύ σημαντική φθορά του Καραμανλή τόσο σύντομα μετά τις εκλογές, αποτελεί μια απροσδόκητα καλή ευκαιρία για την υλοποίηση των πρωθυπουργικών φιλοδοξιών της υπουργού Εξωτερικών.

Η Ντόρα γνωρίζει πως όχι πρωθυπουργία δεν βλέπει ποτέ, αλλά ίσως ούτε καν την αρχηγία της ΝΔ δεν μπορεί να κερδίσει, αν εμφανίζεται ως αντίπαλος του Κ. Καραμανλή. Μοναδική της ελπίδα είναι να εμφανιστεί ως συνεχιστής του Καραμανλή και ταυτόχρονα ως «σωτήρας» των ελπίδων της παράταξης για παραμονή στην εξουσία – να ακολουθήσει δηλαδή ακριβώς το μοντέλο του «δαχτυλιδιού» που παρέδωσε δήθεν οικειοθελώς ο Σημίτης στον Γιώργο Παπανδρέου.

Αν συνεχιστεί η φθορά του Καραμανλή, ο οποίος τη μια εκτίθεται με τα δομημένα ομόλογα των «γαλάζιων» απατεώνων που προσπαθούν να φάνε τα λεφτά των Ταμείων (αλήθεια, το είδατε ότι το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο αγόρασε πρόπερσι δομημένο ομόλογο έναντι 40 εκατομμυρίων ευρώ και τώρα αυτό αξίζει… 4 (!) εκατομμύρια, έχοντας χάσει το 90% της αξίας του!), την άλλη εκτίθεται με τους «φιλοξενούμενους» Ινδούς του Μαγγίνα, την τρίτη με τα καμώματα του Ζαχόπουλου και πάει λέγοντας, τελικά δεν μπορεί να θεωρηθεί αδύνατη η περίπτωση αναγκαστικής απομάκρυνσης του πρωθυπουργού.

Πολύ περισσότερο θα αποτελούσε ονειρεμένη ευκαιρία για την Ντόρα μια τέτοια εξέλιξη, επειδή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου όχι μόνο δείχνει εντελώς ανίκανος να κεφαλαιοποιήσει πολιτικά τη λαϊκή δυσαρέσκεια εναντίον της ΝΔ, αλλά αντίθετα βουλιάζει το ΠΑΣΟΚ ο ίδιος ο αρχηγός του όλο και πιο βαθιά, καθώς μοναδικό του στόχο έχει να το ελέγξει πάση θυσία και να εξοντώσει τους βενιζελικούς, αδιαφορώντας ακόμη κι αν χάσει 10% για να το πετύχει αυτό. Νομίζει ότι έπειτα θα το ξαναπάρει αυτό το ποσοστό.

Σε τέτοιες συνθήκες όμως, όπως είναι ευνόητο, η Ντόρα θα έχει σοβαρές ελπίδες να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με αντίπαλο το ανύπαρκτο ΠΑΣΟΚ του Γιώργου και έτσι να κερδίσει κανονική πρωθυπουργική θητεία, χωρίς να χρειαστεί να μεσολαβήσει μεσοδιάστημα κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Την πιέζει ο χρόνος

Η κραυγαλέα ανεπάρκεια του ΠΑΣΟΚ δημιουργεί συνθήκες που αφενός δίνουν στην Ντόρα την ευκαιρία της ζωής της να γίνει αμέσως πρωθυπουργός, αλλά από την άλλη καθιστούν την ευκαιρία αυτή ίσως τη μοναδική της ζωής της, καθώς ο χρόνος αρχίζει να την πιέζει ασφυκτικά.

Ας γίνουμε σαφέστεροι. Η ανικανότητα του ΠΑΣΟΚ να επωφεληθεί από τη φθορά της ΝΔ τείνει να διασφαλίσει σχεδόν τη νίκη της ΝΔ στις επόμενες βουλευτικές εκλογές και πάλι, ανεξάρτητα από την επίσης βέβαιη έλλειψη αυτοδυναμίας. Αν όμως ο Καραμανλής γίνει πρωθυπουργός, τελικά, και για τρίτη συνεχή τετραετία, τότε η ΝΔ αποκλείεται ουσιαστικά να ξανανικήσει για τέταρτη συνεχή φορά. Στην περίπτωση όμως που η Ντόρα γίνει αρχηγός της ΝΔ μετά από τρεις πρωθυπουργικές θητείες του Κ. Καραμανλή και με τη μεσολάβηση, στη συνέχεια, μιας ή δύο τετραετιών ΠΑΣΟΚικής ή εν πάση περιπτώσει μη νεοδημοκρατικής διακυβέρνησης, τότε μιλάμε για μια δεκαετία και πλέον αργότερα, όταν η Ντόρα θα πρέπει να διεκδικήσει την πρωθυπουργία.

Πιθανότατα τότε θα είναι πια πολύ αργά για την Ντόρα. Η ΝΔ θα επιχειρήσει να πάρει την εξουσία με κάποια ηγετική μορφή πολύ πιο φρέσκια από την Ντόρα, η οποία τότε θα έχει περάσει προ πολλού τα 65. Γι’ αυτό και σωστά η υπουργός Εξωτερικών εκτιμά ότι τώρα είναι η ευκαιρία της. Τώρα που έχει και τη θερμή αμερικανική υποστήριξη, η οποία ομολογείται και ανοιχτά.

«Είναι επικίνδυνη»

«Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία είναι γνωστή στους πάντες ως η αγαπημένη της κυβέρνησης Μπους και ως αντίπαλος του Καραμανλή, διατήρησε τη θέση της (στην κυβέρνηση)», αναφέρει χαρακτηριστικά έκθεση της Ερευνητικής Υπηρεσίας του Κογκρέσου (CRS) των ΗΠΑ, όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του «Έθνους» στην Ουάσινγκτον.

Στο θέμα αναφέρθηκε την Τετάρτη και ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης, σε συνέντευξη που έδωσε στο Ζάππειο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Η Ντόρα Μπακογιάννη δείχνει επελαύνουσα. Είναι σχέδιο των Αμερικανών. Αν με ρωτάτε αν τη θέλω για πρωθυπουργό, όχι, δεν τη θέλω. Είναι επικίνδυνη. Είναι η μόνη υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ που τάχθηκε υπέρ της αμερικανικής ασπίδας γύρω από τη Μόσχα. Αλλά και ο Παπανδρέου είναι επικίνδυνος».

Η ουσία είναι πως αν ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής συνεχίσει να αδρανεί και να παρακολουθεί άβουλος την πολιτική φθορά του, καθόλου απίθανο δεν είναι να συνθλιβεί τελικά ο ελληνικός λαός στο τραγικό δίλημμα να πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην Ντόρα Μπακογιάννη και τον Γιώργο Παπανδρέου.


Σχολιάστε εδώ