Ο εκλογικός νόμος
Η ακυβερνησία, καθώς και ότι ο τόπος (!) δεν αντέχει συνεχώς εκλογές. (Δίχως να εξηγηθεί ποτέ και από κανέναν τι έπαθαν οι Ιταλοί, που σε 61 χρόνια πήγαν 61 φορές στις κάλπες! Αλλά το θέμα μας δεν είναι αυτό)
Στην παραπάνω βάση τα καλπονοθευτικά συστήματα πάνε κι έρχονται. Για να κυβερνιέται ο τόπος… Και η απλή αναλογική εξοβελίζεται. (Δίχως και πάλι να εξηγηθεί ποτέ και από κανέναν τι έπαθαν οι Ιταλοί, που ψηφίζουν επί χρόνια με την απλή αναλογική. Το θέμα μας είναι και αυτό.)
Υπάρχει περίπτωση να μη σχηματισθεί κυβέρνηση, αν δεν συγκεντρώσει το πρώτο κόμμα κοινοβουλευτική αυτοδυναμία; Δεν υπάρχει καμία περίπτωση. Το πολύ πολύ να ξαναγίνουν εκλογές. Στη συνέχεια κάποια κυβέρνηση θα σχηματισθεί. Η πλουτοκρατία δεν μπορεί να μείνει ούτε λεπτό δίχως κυβέρνηση. Θίγονται τα συμφέροντά της.
Βεβαίως, στην περίπτωση αυτή θα έχει δυσκολίες. Όμως αυτό είναι θετικό για τον λαό. Όσο δυσκολεύεται το κεφάλαιο τόσο διευκολύνεται ο ίδιος. Όσο περισσότερες αναταράξεις υφίσταται το πολιτικό σύστημα τόσο το καλύτερο για τους εργαζόμενους. Μπορεί να βοηθήσει πολλούς να κάνουν ένα ακόμα βήμα παραπέρα, βελτιώνοντας υπέρ τους τον συσχετισμό των δυνάμεων, μέχρι να τον αλλάξουν ριζικά, για να το ανατρέψουν. Και αυτό, ανεξάρτητα από τον εκλογικό νόμο που ισχύει.
Έτσι, λοιπόν, αν και η απλή αναλογική είναι το πιο δίκαιο εκλογικό σύστημα, αν και το ΚΚΕ πάντα υποστήριζε και υποστηρίζει την καθιέρωσή της, υποστηρίζει επίσης ότι το κύριο πρόβλημα δεν είναι η απλή αναλογική, για τον λόγο ότι αυτή δεν αποτελεί πανάκεια. Μπορεί να ισχύει η απλή αναλογική, αλλά ο συσχετισμός να είναι καταθλιπτικός για τα συμφέροντα του λαού.
Επομένως, το κύριο θέμα είναι να προχωρήσει η αλλαγή του συσχετισμού των δυνάμεων σε βάρος και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, σε βάρος της Κεντροδεξιάς και της Κεντροαριστεράς, με αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ και των συσπειρώσεων που προωθεί στο κοινωνικό επίπεδο. Εδώ θα κριθούν όλα.