ο Δαίμονας των δημαρχείων

QQQ

Δεν το γράφω για να περηφανευτώ για την… προφητική μου ικανότητα, αλλά κάποια πράγματα αξίζει να τα υπενθυμίζουμε για την αξιοπιστία μας, αλλά και για την ικανοποίηση που νιώθουμε όταν δικαιώνονται οι αναγνώστες μας, επειδή μας εμπιστεύονται. Όταν άλλαξε το διοικητικό συμβούλιο της ΤΕΔΚΝΑ και η εποχή Φιλίππου πέρασε οριστικά στο παρελθόν, με την ανάληψη της μεγαλύτερης ένωσης δημάρχων της χώρας από τον δήμαρχο Αιγάλεω Δημήτρη Καλογερόπουλο, είχα προβλέψει ότι η αυτοδιοίκηση θα βρει τον δρόμο που της αξίζει, τουλάχιστον ως προς τη δημόσια εκπροσώπησή της. Γιατί τα λέω όλα αυτά; Υπάρχει μεγαλύτερη δημόσια αναγνώριση του θεσμού της αυτοδιοίκησης από το να δέχεται ο ανώτατος πολιτειακός παράγοντας το προεδρείο της ΤΕΔΚΝΑ, προκειμένου να ενημερωθεί για τα προβλήματά της; Φυσικά και δεν υπάρχει. Μια συνάντηση ουσίας και όχι τυπική, αφού η συζήτηση μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του κ. Καλογερόπουλου διήρκεσε αρκετή ώρα, ενώ ήταν έντονο το ενδιαφέρον του κ. Κάρολου Παπούλια ιδιαίτερα για τα ζητήματα περιβάλλοντος και για την ημερίδα που θα γίνει 5 και 6 Φεβρουαρίου γι’ αυτό το θέμα. Στη συνάντηση ήταν παρών και ο γραμματέας της Ένωσης, δήμαρχος Χολαργού, Δημήτρης Νικολάου. Συντρόφια, τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αυτές οι συναντήσεις όχι μόνο τιμούν τον θεσμό της αυτοδιοίκησης, αλλά δίνουν και κουράγιο στους λίγους και ικανούς, τίμιους δημάρχους που παλεύουν για τη λύση των προβλημάτων των πόλεών τους.

QQQ

Κάτι δεν πάει καλά. Είναι δυνατόν να παραμένει ειδικός σύμβουλος για θέματα περιβάλλοντος ο πρώην δήμαρχος Αλίμου, φίλτατος κατά τ’ άλλα Αλούκος, στην ΤΕΔΚΝΑ, την ώρα που είναι και σύμβουλος της εταιρείας ανακύκλωσης ηλεκτρικών συσκευών; Δεν μπερδεύονται κάπου αυτές οι ιδιότητες; Ο πρώην δήμαρχος, επί τέσσερα χρόνια, εισπράττει κανονικότατα τον μισθό του από την ένωση δημάρχων, αλλά μαθαίνω ότι ακόμη και σήμερα συστήνεται δεξιά και αριστερά με την ιδιότητά του, που φυσικά προσδίδει το ανάλογο κύρος, ως συμβούλου της μεγαλύτερης ένωσης δημάρχων, χωρίς όμως να του έχει ανανεωθεί η σύμβαση. Κάτι δεν πάει καλά. Σύντομα θα το ανακαλύψουμε.

QQQ

Μια και πήραμε σβάρνα τα περί ΤΕΔΚΝΑ, να σας πω ότι συνεχίζει να προσφέρει τις υπηρεσίες της μια κυρία 70 ετών, (!) με αμοιβή που ξεπερνά τις 40.000 ευρώ τον χρόνο. Είναι, λέει, ειδική επί ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εγώ δεν ξέρω κανένα πρόγραμμα που χειρίστηκε η Ένωση με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας. Θα μας πάρουνε με τις πέτρες οι δημότες και δεν θα έχουν άδικο. Στο κάτω κάτω της γραφής υπάρχουν τόσα παιδιά με πτυχία που θα τα ζήλευε και η ΝΑΣΑ. Καλή είναι και η ζωή της συνταξιούχου. Έλεος, ρε παλικάρια, έλεος.

QQQ

Τον τελευταίο καιρό οι όμοροι δήμοι γύρω από το πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού έχουν ξεκινήσει διάφορες κινητοποιήσεις, προκειμένου να αντισταθούν στα σχέδια του ΥΠΕΧΩΔΕ για τις νέες χρήσεις που ετοιμάζει στον χώρο αυτόν. Καλές είναι οι συναυλίες και οι διαμαρτυρίες με τα πανό, αλλά πρέπει να είμαστε και σοβαροί απέναντι στους δημότες. Η συντήρηση του Πάρκου Ελληνικού στοιχίζει 43 εκατ. ευρώ τον χρόνο. Εάν δεν υπάρχουν αντισταθμιστικές χρήσεις, πού θα βρεθούν τα λεφτά; Αρκετοί δήμαρχοι υποστηρίζουν ότι υπάρχουν κοινοτικά κονδύλια για τέτοιες δουλειές. Φυσικά υπάρχουν, αλλά αυτά αφορούν όλη την Αττική και όχι τους κατοίκους πέντε δήμων που θα πηγαίνουν στο πάρκο. Ουδείς κάτοικος του Κερατσινίου ή του Περάματος θα ξεκινήσει να πάει με το παιδί του στο Ελληνικό. Οι υπεραξίες που θα αποκτήσει η περιοχή του Ελληνικού με τις νέες χρήσεις θα είναι ιδιαίτερα υψηλές. Φυσικά, χρειάζεται μια κοινή διαχείριση μεταξύ δήμων και ΥΠΕΧΩΔΕ για τις αντισταθμιστικές χρήσεις, αλλά η άρνηση επί παντός επιστητού είναι ανώφελη και άνευ αξίας. Καθαρές κουβέντες.

QQQ

Αποτελεί ένδειξη θάρρους να λέει κάποιος ότι έκανε λάθος και άπλωσε το χέρι του στο ταμείο του δήμου, επειδή μια περίοδο της ζωής του περνούσε πολύ άσχημα. Φυσικά αυτό δεν είναι δικαιολογία, αλλά τουλάχιστον καταγράφεται ως ένδειξη μεταμέλειας. Το δέχομαι και σταματώ εδώ. Ελπίζω και ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου ενός δήμου των βορείων προαστίων να μη μας δώσει ξανά δικαιώματα, όπως στο παρελθόν. Καθαρές εξηγήσεις για να είμαστε φίλοι.

QQQ

Έφτασε στα χέρια μου ένα δελτίο Τύπου από το Κέντρο Τέχνης και Πολιτισμού του Δήμου Αμαρουσίου. Ανέφερε διάφορα πράγματα, που δεν έχουν σημασία, για μια έκθεση κεραμικής. Το δελτίο το υπέγραφε ο αντιπρόεδρος του κέντρου Νίκος Πέππας. Εδώ είναι η είδηση. Πότε δημιουργήθηκε αυτό το κέντρο και με ποια μορφή; Δύο πράγματα συμβαίνουν. Πρόκειται για νέο νομικό πρόσωπο ή για δημοτική επιχείρηση. Ούτε για το ένα ούτε για το άλλο υπάρχει απόφαση δημοτικού συμβουλίου. Εάν τίποτα από τα δύο δεν υπάρχει, τότε πώς υφίσταται πρόεδρος και αντιπρόεδρος; Μια απαντησούλα θα ήταν ωφέλιμη και με χαρά θα τη δημοσιεύσουμε, προκειμένου να καταλάβουμε και εμείς τι συμβαίνει. Τι είναι αυτό το κέντρο, βρε συντρόφια;

QQQ

Σε κράτος εν κράτει εξελίσσονται οι βιομηχανίες που αναπτύσσουν τη δραστηριότητά τους στην περιοχή του Σχιστού στο Πέραμα. Οι ιδιοκτήτες των βιομηχανιών απαγορεύουν την είσοδο των απορριμματοφόρων του δήμου, προκειμένου να μην πληρώνουν τέλη καθαριότητας. Ο Δήμος Περάματος επέβαλε για πρώτη φορά αντιρρυπαντικό τέλος σε όλη την περιοχή του βιομηχανικού πάρκου, αλλά, όπως σας είπα, δεν πληρώνει κανένας. Ο αντιδήμαρχος Σκουλίδης κατήγγειλε ότι οι οδηγοί των απορριμματοφόρων τού κατήγγειλαν ότι δεν θα ξαναπάνε στην περιοχή αυτή, γιατί απειλείται η ζωή τους. Καλά όλα αυτά. Τα σκουπίδια τι τα κάνουν οι βιομηχανίες; Τα τρώνε; Για να σοβαρευτούμε όμως, να σας πω ότι τέτοιο πράγμα δεν έχει ξαναγίνει. Ουδέποτε μια ολόκληρη περιοχή ενός δήμου αρνήθηκε να περνάνε τα απορριμματοφόρα. Μάλλον θα πρέπει να δούμε πιο σοβαρά αυτήν την υπόθεση. Εάν γίνει αρχή με αυτήν την προκλητική άρνηση των βιομηχανοπατεράδων, το τέλος θα είναι απρόβλεπτο. Μια και ο λόγος για τον Δήμο Περάματος, να σας πω ότι για πρώτη φορά βεβαίωσε στην αρμόδια εφορία χρέος ύψους 2 εκατ. ευρώ του ΟΛΠ, που φυσικά θα πρέπει να πληρωθεί αμέσως. Η βεβαίωση αυτή μπλοκάρει κάθε δυνατότητα φορολογικής ενημερότητας του ΟΛΠ, γεγονός που ενδεχομένως να εμποδίσει ακόμη και την ιδιωτικοποίησή του. Φυσικά η κίνηση αυτή εκ μέρους του δήμου έγινε, επειδή ο ΟΛΠ διεκδικεί επέκταση σε χώρους, που ανήκουν στον δήμο για να αποκτήσει μεγαλύτερη αξία το τίμημα της ιδιωτικοποίησης.

QQQ

Μου τηλεφώνησαν συντρόφια από τον Δήμο Νίκαιας για να μου δώσουν νέα στοιχεία σχετικά με την «εξαφάνιση» του δημοτικού συμβούλου Στράτου Τζώρτζογλου. «Δώδεκα μήνες έχει να εμφανιστεί σε συνεδρίαση του συμβουλίου», μου είπαν οι συνάδελφοί του. Τα παράπονά τους όμως δεν ήταν μόνο γι’ αυτόν, αλλά και για την επικεφαλής της παράταξης Δήμητρα Μόσχου, που δεν ζητά την αντικατάστασή του προκειμένου ν’ αναλάβει ένας άλλος χριστιανός, που θα είναι πιο χρήσιμος γι’ αυτούς που τίμησαν την παράταξή τους. Συμφωνώ και επικροτώ. Κοίταξα στο αρχείο μου και είδα ότι ο ταλαντούχος ηθοποιός είχε εκλεγεί πρώτος σε σταυρούς και μάλιστα με μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο. Υπεράνω όλων ο λαός. Περήφανος όσο ποτέ.

QQQ

Για ολιγωρία και αδιαφορία κατηγορεί τον δήμαρχο Ωρωπού το Πανελλήνιο Κέντρο Οικολογικών Ερευνών (ΠΑΚΟΕ) σχετικά με την επικινδυνότητα και τις υψηλές συγκεντρώσεις του εξασθενούς χρωμίου που βρίσκονται στο δίκτυο ύδρευσης του δήμου. Όπως αναφέρουν, η υδρολεκάνη του Ωρωπού και της ανατολικής Αττικής είναι βεβαρημένη με βαρέα μέταλλα, και ιδιαίτερα εξασθενές χρώμιο, που προέρχονται από τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις των Οινοφύτων, της ανατολικής Αττικής και άλλες δραστηριότητες (χωματερές – χρήση φυτοφαρμάκων) που ρυπαίνουν ανεξέλεγκτα τις περιοχές αυτές. Πρόσφατη δειγματοληψία και ανάλυση στο Πανεπιστήμιο Πατρών φανερώνει το έγκλημα που συντελείται σε βάρος της υγείας χιλιάδων πολιτών, την ώρα μάλιστα που ο δήμαρχος διαφημίζει προκλητικά ότι το νερό είναι κατάλληλο και για εμφιάλωση! Στις 29 Ιανουαρίου εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα που έχει καταθέσει το ΠΑΚΟΕ εις βάρος του δημάρχου και της δημοτικής αρχής. «Θα αποδείξουμε», καταλήγει η ανακοίνωση του ΠΑΚΟΕ, «ότι ο δήμος, η νομαρχία και το ΥΠΕΧΩΔΕ συγκαλύπτουν το πρόβλημα και δεν θέλουν, δυστυχώς, να το λύσουν».

QQQ

Έφυγε από κοντά μας ο πρώην πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Καλλιθέας Σωτήρης Βούλγαρης. Η κηδεία του αγαπημένου γιατρού έγινε με δημοτική δαπάνη, ύστερα από ομόφωνη απαίτηση όλων των δημοτικών συμβούλων. Μιλάμε για έναν ικανότατο άνθρωπο που μόνο καλό είχε κάνει στη ζωή του. Προσπαθούσε να ενώσει τους ανθρώπους και να προσφέρει με τις ιατρικές του γνώσεις υγεία και μακροζωία. Δυστυχώς, αυτό δεν το κατάφερε για τον εαυτό του. Καλό ταξίδι, φίλε.

QQQ

Ένα μείζον θέμα έχει δημιουργηθεί με τον σύλλογο εργαζομένων του Δήμου Περιστερίου και τη διοίκηση του δήμου, εξαιτίας της τοποθέτησης 14 καμερών καταγραφής στον χώρο του αμαξοστασίου. Οι εργαζόμενοι θεωρούν ότι έτσι καταγράφονται όλες οι κινήσεις τους και οι συνομιλίες τους. Ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ισχυρίζεται ότι οι κάμερες έχουν μοναδικό σκοπό την αποφυγή δολιοφθορών και τίποτα άλλο. Όπως μαθαίνω, οι εργαζόμενοι ετοιμάζουν κινητοποιήσεις και στάσεις εργασίας, εξαιτίας αυτού του γεγονότος. Η αλήθεια πάντως είναι, όπως μου είπε αντιδήμαρχος της διοίκησης, ότι δεν τηρήθηκε η διαδικασία που έπρεπε εκ μέρους του δήμου, ως προς την εξασφάλιση της σχετικής άδειας.

QQQ

Με πορτοκαλάδες και τυροπιτάκια ο δήμαρχος Αλίμου έκανε πριν από λίγες ημέρες τον απολογισμό των πρώτων μηνών της θητείας του. Λίγο πολύ τα ξέραμε, αλλά είναι άλλο πράγμα να ακούγονται από επίσημα χείλη. Είπε λοιπόν ο Θάνος Ορφανός ότι το χρέος του δήμου ξεπερνά τα 20 εκατ. ευρώ. Χρέη, δάνεια και ο Θεός βοηθός. Καλά τα είπε ο τοπάρχης, αλλά δεν μας τα είπε όλα. Περίμενα ν’ ακούσω τι έχουν απογίνει οι καταγγελίες, με βούλα και με υπογραφή, που έχει κάνει επί των ημερών του ο πρώην διευθυντής της Τεχνικής Υπηρεσίας και αφορούν οικονομικές ατασθαλίες και σχέσεις συναλλαγής υπαλλήλων της υπηρεσίας με εργολάβους. Τίποτα για όλα αυτά. Γιατί, δήμαρχέ μου;

QQQ

Ταξίδι στην Τουρκία πραγματοποίησαν οι δήμαρχοι της Αττικής που μετέχουν στο πρόγραμμα «Αμφικτιονία», το οποίο προβλέπει την αδελφοσύνη με αντίστοιχους δήμους της Τουρκίας. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές της συνάντησης των δημάρχων με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη και της επίσκεψης στη Μεγάλη του Γένους Σχολή. Μάλιστα ο δήμαρχος Ν. Ηρακλείου Στ. Γεωργόπουλος δεσμεύθηκε και ήδη υλοποιεί από αύριο την αδελφοποίηση της Μεγάλης του Γένους Σχολής με όλα τα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Ν. Ηρακλείου.

QQQ

Ένταση δημιουργήθηκε στην τελευταία συνεδρίαση της ΤΕΔΚΝΑ την περασμένη Πέμπτη. Ο πρώην πρόεδρος της Ένωσης, κ. Φιλίππου, δήμαρχος Καλυβίων, επέπληξε το προεδρείο επειδή δεν έχει ετοιμάσει εισήγηση για τη διημερίδα για τα στερεά απόβλητα, την οποία οργανώνει σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Ο πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ κ. Καλογερόπουλος αντέδρασε και οξύνθηκαν λίγο τα πνεύματα, αλλά μετά η συνεδρίαση συνεχίστηκε κανονικά. Εισήγηση πάντως δεν έγινε…

QQQ

Απέκτησε δικό του ασθενοφόρο, και μάλιστα από τα πιο σύγχρονα που κυκλοφορούν στην Αθήνα, ο Δήμος Ν. Ηρακλείου. Το όχημα που στοίχισε 85.000 ευρώ παραλήφθηκε ήδη από τον δήμο και εντός των ημερών θα μπουν οι πινακίδες και θα τεθεί στην υπηρεσία των Ηρακλειωτών.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Ποιος το είδε, εάν το είδε και κουραφέξαλα. Το καπάκι του βόθρου άνοιξε και αλίμονό μας. Γεια σου, Ελλάδα περήφανη, με τις μαύρες σακούλες σου και τις… μαύρες τρύπες σου.


Σχολιάστε εδώ