οι βουλευτές έχουν τον λόγο

Είχε προηγηθεί ερώτηση προς την υπουργό Απασχόλησης, με αφορμή καταγγελίες εργαζομένων ότι από την ΟΠΑΠ ΑΕ, καταβάλλονται εισφορές στο ΙΚΑ για τριήμερη εβδομαδιαία απασχόληση έναντι πραγματικής πενθήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης…

> Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΙΚΑ Χανίων θέτει με ερώτησή του προς την υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο βουλευτής και εισηγητής του ΚΤΕ Υγείας του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Σκουλάκης. Όπως τονίζει μάλιστα, πέρα από τις απαραίτητες προσλήψεις υγειονομικού – διοικητικού προσωπικού είναι αναγκαία η ίδρυση ενός τουλάχιστον τοπικού υποκαταστήματος στον Νομό Χανίων και η άμεση διόρθωση της προβληματικής λειτουργίας του συστήματος για κλείσιμο ραντεβού μέσω του 184.

> Την άμεση ενίσχυση του στόλου του ΟΑΣΘ με την προμήθεια καινούργιων λεωφορείων, μετά την απόσυρση 64 λόγω παλαιότητας, ζητά ο βουλευτής της ΝΔ Θεόδωρος Καράογλου, καθώς και την αξιοποίηση ως χώρων πρασίνου των στρατοπέδων που βρίσκονται εντός του πολεοδομικού συγκροτήματος της Θεσσαλονίκης.

> Απαράδεκτες χαρακτηρίζουν τις απαξιωτικές επιθέσεις του υπουργού Οικονομίας εναντίον της Αρχής Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Εγκληματικές Δραστηριότητες και του προέδρου της κ. Ζορμπά οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μ. Καρχιμάκης, Χρ. Αηδόνης, Μ. Μπόλαρης, Τ. Ρήγας, Λ. Γρηγοράκος, Β. Παπαχρήστος, Στ. Κουτμερίδης, Μ. Τιμοσίδης, Χρ. Αράπογλου και Γ. Δριβελέγκας. «Εμείς διορίσαμε τον πρόεδρο κι εμείς μπορούμε να τον διώξουμε και το πολύ πολύ να τον αποζημιώσουμε», φέρεται ειπών ο κ. Αλογοσκούφης, κατά τη διάρκεια συζήτησης του προϋπολογισμού για την Αρχή, εκνευρισμένος λόγω της προανάκρισης που διεξήγαγε ο κ. Ζορμπάς για το σκάνδαλο των ομολόγων.

> Για άνιση κατανομή της κρατικής διαφήμισης στα έντυπα μέσα ενημέρωσης επερωτούν τον υπουργό Επικρατείας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπαδημητρίου, Γ. Πεταλωτής, Ι. Αμοιρίδης, Χ. Αράπογλου, Β. Έξαρχος, Ι. Μαγκριώτης, Γ. Νηκητιάδης, Γ. Ντόλιος, Γ. Παπαγεωργίου, Α. Παπαδόπουλος, Ι. Ραγκούσης, Δ. Ρέππας, Π. Ρήγας, Κ. Ρόβλιας, Μ. Σκραφνάκη, Θ. Τζάκρη, Α. Χατζηοσμάν, Τ. Χυτήρης. Όπως τονίζουν, τα στοιχεία που παρουσιάζονται για τους δέκα πρώτους μήνες του 2007 προκαλούν όχι μόνο εύλογες απορίες, αλλά αλγεινή κυριολεκτικά εντύπωση. Ενδεικτικά αναφέρουν ότι στην πρώτη θέση εντάσσονται εφημερίδες με κυκλοφορία, κατά μέσο όρο, μικρότερη από 5.000 φύλλα, ενώ εφημερίδες με πολύ μεγάλες κυκλοφορίες υπολείπονται θεαματικά.

> Σχετικά με τη ζημιά πολλών εκατομμυρίων ευρώ που έχει υποστεί το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο από αγορά δομημένων ομολόγων τύπου CDO από τη θυγατρική της Citygroup, Citi Global Markets Limited, καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης. Όπως τονίζει, το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο δεν διέθετε το 2005, έτος που πραγματοποιήθηκε η αγορά, επαρκές τμήμα διαχείρισης κινδύνου με αποτέλεσμα να προβεί στην αγορά και η αξία των ομολόγων να πέσει από τα 40 εκατ. ευρώ στα 4 εκατ. ευρώ.

> Για τις ζημιές των ασφαλιστικών ταμείων από την αγορά των δομημένων ομολόγων και την κατάρρευση της Σοφοκλέους ζητά απαντήσεις ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης. Εκτιμά ότι η προσπάθεια της κυβέρνησης να συγκαλύψει της ευθύνες της για το σκάνδαλο των «δομημένων» ομολόγων δεν μπορεί να συγκαλύψει και τις τεράστιες απώλειες εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που σημειώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία από την αγορά τέτοιων χρηματοοικονομικών προϊόντων, πολλά εκ των οποίων στην παρούσα χρηματοπιστωτική και χρηματιστηριακή κρίση έχουν μετατραπεί σε σκουπίδια.

> Έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στη ΜΕΘ του ΠΓΝΠ Αχαΐας καταγγέλλουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, Νίκος Μωραΐτης και Γιώργος Μαυρίκος. Αναφέρουν ότι δύο εργαζόμενοι προσβλήθηκαν από ηπατίτιδα Α, ενώ άλλοι τρεις είναι φορείς, περιστατικά που δεν αποδίδουν σε απροσεξία, αλλά θεωρούν ότι επιβεβαιώνουν με τραγικό τρόπο την εμπορευματοποίηση της υγείας.

> Σημαντικές λειτουργίες του υπουργείου Πολιτισμού έχουν μπλοκάρει εξαιτίας των δραματικών εξελίξεων σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Φώτης Κουβέλης. Ενδεικτικά αναφέρεται σε καθυστερήσεις στην πορεία των εργασιών για την αποκατάσταση των ζημιών στην αρχαία Ολυμπία, στην έγκριση του προγράμματος δράσης 2008 όλων των εφορειών και ιδιαίτερα στην επίλυση του μεγάλου θέματος των χιλιάδων συμβασιούχων που απειλούνται με οριστική απόλυση.

> Να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση για ανακατασκευή πυρόπληκτων κατοικιών ζητά ο βουλευτής Ηλείας της ΝΔ Γιώργος Κοντογιάννης. Εξηγεί ότι στο πλαίσιο των μέτρων που έλαβε η πολιτεία για την ανακατασκευή των κατοικιών προβλέπεται η οικονομική ενίσχυση με 750 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο τη στιγμή που το ελάχιστο κόστος για μια μέση κατασκευή στην πόλη του Πύργου είναι 1.100 ευρώ ανά τετραγωνικό, το οποίο αυξάνεται στην περίπτωση των απομακρυσμένων πυρόπληκτων περιοχών.

> Ο Υμηττός μετατρέπεται σταδιακά σε χώρο κτιριακών εγκαταστάσεων και διερχομένων αυτοκινήτων, καθώς χιλιάδες στρέμματα έχουν καταπατηθεί, επισημαίνει ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Βαΐτσης Αποστολάτος. Εκτιμά ότι οι σχεδιαζόμενοι αυτοκινητόδρομοι δεν θα λύσουν τα προβλήματα μετακίνησης της περιοχής, ενώ σε περιοχές όπου προβλέπεται επιφανειακή διέλευση των οχημάτων, ανισόπεδοι κόμβοι σύνδεσης με τα τοπικά οδικά δίκτυα και σταθμοί διοδίων, οι επιπτώσεις στο βουνό θα είναι σημαντικές.

> Πώς σκέφτεται το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της καταστροφής της παραγωγής εξαιτίας της ραγδαίας αύξησης των τρωκτικών στον κάμπο της Κωπαΐδας, φαινόμενο που έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις, ερωτά ο βουλευτής της ΝΔ Μιχάλης Γιαννάκης. Η μείωση της παραγωγής σε κάποιες περιοχές έχει ξεπεράσει το 50% και το ζητούμενο για τον βουλευτή είναι αν θα δοθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στους αγρότες για τις ζημιές που έχουν υποστεί.

> Για τους λόγους που δεν υπάγονται τα προϊόντα εξοικονόμησης ενέργειας και ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό Οικονομικών οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Β. Οικονόμου, Σπ. Κουβέλης, Γ. Μανιάτης, Μ. Καρχιμάκης, Γ. Πεταλωτής, Β. Τόγιας, Γ. Ντόλιος, Μ. Βέρρας. Μ. Τομασίδης, Α. Αθανασιάδης, Μ. Μπόλαρης, Α. Κατσιφάρας, Δ. Βαρβαρίγος και Β. Κεγκέρογλου.

> Πολύωρες καθυστερήσεις στο αεροδρόμιο Ν. Καζαντζάκης του Ηρακλείου, που χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται παράλληλα με την ταλαιπωρία των επιβατών, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μανώλης Στρατάκης. Υπογραμμίζεται ότι τα στοιχεία για το πρώτο αεροδρόμιο της χώρας σε πτήσεις charters είναι αμείλικτα, καθώς την περασμένη χρονιά η ετήσια καθυστέρηση έφτασε τις τρεις χιλιάδες ώρες.

> Εάν σχεδιάζεται στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των αστυνομικών υπηρεσιών της Κρήτης, και ειδικότερα του νομού Ηρακλείου, αστυνομική υποδιεύθυνση Χερσονήσου ώστε να ηρεμήσει η περιοχή και να αναβαθμιστούν οι τουριστικές υπηρεσίες, ερωτά τον υπουργό Εσωτερικών ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μπαντουβάς. Εξηγεί ότι η αστυνόμευση της περιοχής είναι ελλιπής, τα παραβατικά επεισόδια πολλά, ενώ ο αριθμός των αστυνομικών που υπηρετούν είναι πάρα πολύ μικρός για την επιβολή της τάξης.

Το ολυμπιακό κολυμβητήριο υπολειτουργεί λόγω έλλειψης θέρμανσης, εξαιτίας των οφειλών σε εταιρεία πετρελαίου η οποία αποφάσισε να διακόψει την προμήθεια στο ΟΑΚΑ (!), τονίζει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Νάσος Αλευράς.

> Βρίθουν οι περιπτώσεις απευθείας αναθέσεων για την αγορά ιατρικών υλικών από τις προμηθεύτριες εταιρείες, παρά τον πρόσφατα ψηφισμένο νόμο, αναφέρει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Υπολογίζεται ότι συνολικά ένα δισεκατομμύριο ευρώ τον χρόνο είναι το κόστος των απευθείας αναθέσεων με αποτέλεσμα την καταδίκη της χώρας μας στις 18 Δεκεμβρίου του 2007 από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για παραβίαση της κοινοτικής νομοθεσίας και ειδικότερα της αρχής της ίσης μεταχείρισης και της υποχρέωσης της διαφάνειας.

> Ανοχύρωτη πόλη λόγω των ελάχιστων προσεισμικών ελέγχων χαρακτηρίζει τη Θεσσαλονίκη ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Ενδεικτικά αναφέρει ότι το ποσοστό των κτιρίων που έχουν ελεγχθεί είναι ελάχιστο, καθώς η πρώτη φάση του προσεισμικού ελέγχου στην πόλη προέβλεπε έλεγχο σε 4.500 δημόσια κτίρια, από τα οποία έχει ολοκληρωθεί ο έλεγχος μόλις σε 500. Παράλληλα, ο αριθμός των ελεύθερων χώρων στους οποίους θα μπορούσαν να καταφύγουν οι κάτοικοι είναι πολύ μικρός.

> Η αλόγιστη χρήση φυτοφαρμάκων και λιπασμάτων που καταγράφεται στη χώρα μας θέτει σε κίνδυνο τόσο την υγεία των ίδιων των αγροτών όσο και των καταναλωτών και του περιβάλλοντος, επισημαίνει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Σούλα Μερεντίτη. Επικαλείται στοιχεία της ιατρικής σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών που παρουσιάστηκαν με αφορμή τα αποτελέσματα ευρωπαϊκού προγράμματος για διαχείριση περιβαλλοντικών και εργασιακών κινδύνων σε γεωργία και αλιεία, που θεωρούνται δύο από τους πιο επικίνδυνους τομείς εργασίας για σοβαρά νοσήματα όπως είναι οι καρκινογενέσεις.

> Την επανεξέταση του καθεστώτος των δημόσιων κτημάτων που διεκδικεί το Άγιον Όρος, ώστε να επιστραφούν οι εκτάσεις στο Δημόσιο, να περιφρουρηθεί το δημόσιο δάσος και να κρατήσουν οι κάτοικοι τις περιουσίες τους, ζητεί με ερώτησή της προς τους υπουργούς ΠΕΧΩΔΕ, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου. Σύμφωνα μάλιστα με τα στοιχεία που παραθέτει, από το 1924 μέχρι σήμερα έχουν δοθεί στα μοναστήρια 200.000 στρέμματα γης, ευρισκόμενα όλα στη Χαλκιδική, από τα οποία, όπως λέει η βουλευτής, τα περισσότερα έχουν πουληθεί και «επιχειρηματίες και ιδιωτικά συμφέροντα κάνουν “μπίζνες” στη γη των κατοίκων της Χαλκιδικής».

> Για «σκόπιμες και ύποπτες καθυστερήσεις στην τελική υλοποίηση έργων των Ενόπλων Δυνάμεων, με στόχο την ανάθεση σε ημετέρους εργολάβους με αδιαφανείς διαδικασίες», κατηγορούν την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Καρχιμάκης, Βασίλης Οικονόμου και Βαγγέλης Παπαχρήστος. Όπως σημειώνουν μάλιστα στην ερώτησή τους, ενώ το Ανώτατο Αεροπορικό Συμβούλιο έχει εγκρίνει ήδη από το 2005 με πρώτη προτεραιότητα την υλοποίηση σημαντικών έργων υποδομής στα στρατιωτικά αεροδρόμια Σκύρου και Ελευσίνας, εν τούτοις παρατηρείται μια αδικαιολόγητη κωλυσιεργία, η οποία παραπέμπει σε μεθοδεύσεις παράκαμψης των ανοιχτών δημόσιων διαγωνισμών και απευθείας αναθέσεων προς εξυπηρέτηση ημετέρων.


Σχολιάστε εδώ