Ξεχωρίζουν τρεις Ιεράρχες στην… κούρσα της διαδοχής

Κάθε επαφή μαζί του αποκτά και μια ξεχωριστή σημασία. Ο ίδιος, συνειδητοποιημένος για την οδυνηρή εξέλιξη της πορείας της ασθενείας του, ρυθμίζει τις τελευταίες λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις του όχι μόνο με τους συνεργάτες και τους ανθρώπους του περιβάλλοντός του, αλλά πάνω απ’ όλα προετοιμάζεται, τελειοποιώντας τη σχέση του με τον Θεό. Ακόμη και αυτές τις τελευταίες ώρες ψελλίζει λόγια παρηγορητικά. Θεωρεί ότι ο Θεός έχει για όλους ένα σχέδιο, στο οποίο κανείς δεν μπορεί να έχει λόγο, εκτός από Εκείνον, που πάντα γνωρίζει τι κάνει και γιατί το κάνει.

Και ενώ οι ώρες και τα λεπτά περνούν βαριά μέσα στην Αρχιεπισκοπική κατοικία, οι αναμνήσεις από το παρελθόν φορτίζουν με πολύ συναίσθημα την ατμόσφαιρα. Αυτά συμβαίνουν καθημερινά, καθώς οι επισκέψεις των ανθρώπων του Αρχιεπισκόπου δεν εμπλουτίζονται πλέον από νέα πρόσωπα, όπως μέχρι πρότινος συνέβαινε στον πρώτο όροφο της Αρχιεπισκοπικής κατοικίας.

Σταθεροί επισκέπτες ο Πρωτοσύγκελος Θωμάς Συνοδινός, ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Οικονόμου, ο Αρχιμανδρίτης Νικόλαος Κλάδης, ο Δημήτρης Φουρλεμάδης, ο Δημήτρης Αλφιέρης και ο Σωτήρης Τζούμας και βέβαια οι άνθρωποι που διαμένουν μαζί του, ο αδελφός του Γιάννης Παρασκευαΐδης, ο Μητροπολίτης Θεόκλητος Κουμαριανός και οι διάκονοί του.

Δέκα χρόνια πέρασαν από την εκλογή του και ένα όνειρο, εφιαλτικό ίσως για τον ίδιο, φτάνει στο τέλος του. Ένα εφιαλτικό όνειρο, αφού μόνο δυσκολίες, κρίσεις, κραδασμούς και εσωτερικές αμφισβητήσεις, ακόμη και από ανθρώπους που ο ίδιος στήριξε και προήγαγε στα ανώτερα αξιώματα της πυραμίδας της Εκκλησίας της Ελλάδος, εισέπραξε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Ποτέ δεν θα ξεχάσει τη θέση του νεαρού τότε Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικολάου, όταν, εμμέσως πλην σαφώς, συμφώνησε κατά τη διάρκεια ψηφοφορίας με την πρόταση του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού, προκειμένου να υποβάλει την παραίτησή του ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος από τον θρόνο των Αθηνών. Ίσως το μεγαλύτερο σοκ που υπέστη από Μητροπολίτη που ο ίδιος είχε προτείνει στην Ιεραρχία, με την υπόδειξη του τότε Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικου, λίγους μήνες νωρίτερα. Είχε προηγηθεί η διαφωνία με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όπου και πάλι κάποιοι «επιστήθιοι φίλοι και σύμβουλοι» του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου έκαναν τα πάντα προκειμένου αυτή η κρίση να μην πάρει τέλος, έτσι ώστε οι συγκεκριμένοι «κύριοι» να έχουν λόγο ύπαρξης. «Είναι εκείνα τα πρόσωπα που έριχναν λάδι στη φωτιά, οξύνοντας τα πνεύματα και τονώνοντας την αδιαλλαξία του Αρχιεπισκόπου σε ένα θέμα όπου θα έπρεπε όλοι να πέσουμε πάνω και να το κλείσουμε για το καλό της Εκκλησίας», τονίζει έμπειρος Ιεράρχης, λέγοντας παράλληλα ότι είναι οι ίδιοι που διοχετεύουν και εξαπολύουν απειλές, από γνωστό δημοσιογραφικό συγκρότημα, για αποκαλύψεις νέων ροζ ιστοριών με φόντο το ράσο, για να συσπειρωθούν οι Μητροπολίτες γύρω από υποψήφιο που προωθούν.

Ισχυρές υποψηφιότητες παραμένουν τρεις: ο Θηβών Ιερώνυμος, ο Σπάρτης Ευστάθιος και ο Δημητριάδος Ιγνάτιος.

Ο πρώτος, 70 ετών, εκφραστής της πτέρυγας των Σεραφειμικών Ιεραρχών, κινείται με μια σταθερή δυναμική και επανέρχεται ζητώντας δικαίωση μετά από 10 χρόνια, προκειμένου για δεύτερη φορά να διεκδικήσει την εμπιστοσύνη της Ιεραρχίας, χωρίς το βάρος πλέον της οικονομικής διαχείρισης. Η υποψηφιότητά του βασίζεται στον συναισθηματισμό των Αρχιερέων. Ανακοίνωσε εμμέσως την υποψηφιότητά του σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε την έδρα της Μητροπόλεώς του, λίγες ημέρες μετά την είδηση για αποτυχία της πολυπόθητης μεταμόσχευσης στο Μαϊάμι, όπου ο Αρχιεπίσκοπος είχε εναποθέσει τις όποιες ελπίδες του.

Δεύτερος υποψήφιος ο Μητροπολίτης Σπάρτης Ευστάθιος, 69 ετών. Ένας ήρεμος Αρχιερέας, με μεγάλο και αξιόλογο κοινωνικό έργο, την κρίση του οποίου εμπιστεύθηκε πολλές φορές ο Αρχιεπίσκοπος. Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Συνόδου, όπου σε συνεργασία με τον γενικό διευθυντή των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Κώστα Πυλαρινό, κατόρθωσαν να ανεβάσουν τους δείκτες των εσόδων της συγκεκριμένης υπηρεσίας, βάζοντας νέα μέτρα, νέα σταθμά και νέες επιδιώξεις για την ευημερία της Εκκλησίας. Υποστηρίζεται από τη συντηρητική πτέρυγα της Ιεραρχίας και το όνομά του ακούστηκε για την κούρσα της διαδοχής αμέσως μόλις εισήχθη ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος στους διαδρόμους του Αρεταίειου Νοσοκομείου. Ιεράρχης που σέβεται τις αρχές και τους κανόνες της Εκκλησίας κατά γράμμα, ενώ σχεδόν πάντοτε διαφωνούσε με τη μετάθεση των Μητροπολιτών από μία Μητρόπολη σε μία άλλη, πιστός στην τάξη της Εκκλησίας.

Τρίτος υποψήφιος φέρεται ο Μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος, «ο Τσίπρας της Εκκλησίας» θα μπορούσε να ισχυριστεί κάποιος, αφού μόλις στα 53 του χρόνια διεκδικεί μετά από 10 χρόνια ποιμαντορίας στην επαρχία του Βόλου τον Αρχιεπισκοπικό θρόνο. Μέλος της διαλελυμένης ομάδας της Χρυσοπηγής (τα άλλα δύο μέλη της, Μητροπολίτες Καλαβρύτων Αμβρόσιος και Σάμου Ευσέβιος φέρονται ως υποστηρικτές της υποψηφιότητας του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευστάθιου), πολύ γνωστός από την κυριακάτικη εκπομπή στην ΕΤ1 που κάνει χρόνια. Η υποψηφιότητά του έγινε γνωστή ως ο τρίτος πόλος πριν από έναν μήνα περίπου και συγκεντρώνει υποστηρικτές από έναν ισχυρό και δυναμικό συντηρητικό πυρήνα, με ανανεωτικό όμως πνεύμα και όρεξη για να προχωρήσει η Εκκλησία μπροστά, διατηρώντας τις αξίες και σταθερή την αποστολή της, προβάλλοντας τη συνοδικότητά της. Αλιεύει ψήφους από τα μέλη της Ιεραρχίας που χειροτόνησε ο Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, αλλά και από μια μερίδα συντηρητικών Ιεραρχών. Χαρακτηρίζεται για την απλότητά του, το προοδευτικό του πνεύμα, την εργατικότητά του και τον δυναμισμό του σε θέματα που έχουν να κάνουν με την αξιοπιστία της Εκκλησίας.

Οι όποιες προβλέψεις θα έπεφταν στο κενό, αφού αρκετοί Ιεράρχες παραμένουν σιωπηλοί, σεβόμενοι την κατάσταση της υγείας του Αρχιεπισκόπου, ενώ πολλοί είναι εκείνοι που περιμένουν να τοποθετηθεί για τις θέσεις του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, αφού από κύκλους της Μητροπόλεώς του ακούγεται ότι θα επιλέξει τον ρόλο του ρυθμιστή και όχι του υποψηφίου.


Σχολιάστε εδώ