Να καταργηθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί των υπουργείων

Μπορεί ο Ειδικός Λογαριασμός του υπουργείου Πολιτισμού (ένας από τους 400) να είναι ο πιο αμαρτωλός όλων. Και να είναι πράγματι χρήσιμο να «ανοιχθεί» για να αποκαλυφθεί το μέγεθος τυχόν ατασθαλιών και κατασπατάλησης του δημοσίου χρήματος. Όμως το θέμα του Ειδικού Λογαριασμού εγείρει ζητήματα και δημοκρατικού ελέγχου αλλά και συνταγματικότητας, αφού το Σύνταγμα επιβάλλει όλα τα έσοδα και όλα τα έξοδα του κράτους να καταγράφονται στον προϋπολογισμό. Συνεπώς, κεντρικό αίτημα του συνόλου των πολιτικών δυνάμεων, εφόσον ομνύουν στη διαφάνεια, την αξιοπιστία και τον δημοκρατικό έλεγχο, πρέπει να είναι η κατάργηση των Ειδικών Λογαριασμών. Και αν πράγματι επιδιώκουν την κάθαρση, ας ανοίξουν τα «τεφτέρια» από το 1992, όταν και ξεκίνησε το αμαρτωλό καθεστώς. Για να αποτρέψουν στο μέλλον τη διακίνηση από το ίδιο το κράτος πακτωλού μαύρου χρήματος.

Ο βουλευτής του ΣΥΝ Γιάννης Δραγασάκης σε ανύποπτο χρόνο είχε καταθέσει ερώτηση προς τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών και, εφόσον δεν πάρθηκαν τα αναγκαία μέτρα, ουδείς σήμερα δικαιούται να εκπλήσσεται ή να «αγανακτεί» για τυχόν κακοδιαχείριση είτε στο υπουργείο Πολιτισμού είτε όπου ισχύουν οι «αμαρτωλοί» Ειδικοί Λογαριασμοί.

Τι λέει ο κ. Δραγασάκης;

= «Η ύπαρξη Ειδικών Λογαριασμών δίνει τη δυνατότητα σε κάθε υπουργό να μοιράζει το δημόσιο χρήμα όπως επιθυμεί, να ασκεί ανεμπόδιστα πελατειακές πολιτικές». Και ο βουλευτής του ΣΥΝ υπενθυμίζει ότι το κόμμα του από χρόνια πρότεινε: Να καταργηθούν οι Ειδικοί Λογαριασμοί και όχι να ενσωματωθούν στον κρατικό προϋπολογισμό. Και προσθέτει ο κ. Δραγασάκης τα εξής:

«Αν αιτιολογημένα χρειάζεται κάπου να υπάρχει Ειδικός Λογαριασμός, τότε να δημιουργείται με νόμο που θα δικαιολογεί την αναγκαιότητα του Ειδικού Λογαριασμού, θα καθορίζει τον τρόπο διαχείρισής του, θα εξασφαλίζει τη διαφάνεια και θα προβλέπει τις διαδικασίες απολογισμού και ελέγχου.»

Ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζει ακόμη πως σε περίπτωση κατάργησης των Ειδικών Λογαριασμών σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να θιγούν νόμιμα δικαιώματα των εργαζομένων (σ.σ.: σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, το 8% του συνολικού ποσού των Ειδικών Λογαριασμών αφορά σε εισοδηματικές απολαβές των εργαζομένων).


Σχολιάστε εδώ