Νέα έκθεση θα συνταχθεί για την Αμμόχωστο

Η συζήτηση ήταν έντονη, σε υψηλούς τόνους και ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) Ρόμπερτ Άτκινς απείλησε να αποχωρήσει από την αίθουσα, λόγω της απαράδεκτης και αντιδημοκρατικής στάσης του προέδρου της Επιτροπής Μάρσιν Λιμπίντσκι, ο οποίος ηρνείτο να θέσει την έκθεσή του σε ψηφοφορία για να αποφασίσει η Επιτροπή εάν θα αποσυρόταν ή όχι. Η έκθεση Λιμπίντσκι αναφέρει τον κ. Ταλάτ ως «πρόεδρο», δεν μιλά για εισβολή, αλλά για τουρκική επέμβαση μετά το πραξικόπημα της ελληνικής χούντας στην Κύπρο και δεν καταλογίζει καμιά ευθύνη στην Τουρκία και στον στρατό της, που παρανόμως κατέχουν την Κύπρο και την πόλη της Αμμοχώστου. Ακόμη δεν καταλογίζει καμιά ευθύνη στον τουρκικό κατοχικό στρατό, ο οποίος απαγόρευσε στην τετραμελή ομάδα των ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αναφορών να μεταβούν στην περιφραγμένη πόλη της Αμμοχώστου για να εξετάσουν επιτόπου την κατάσταση. Στην πραγματικότητα, η έκθεση γράφτηκε από τον βρετανό λειτουργό της γραμματείας Ντέιβιντ Λο, ο οποίος βρίσκεται υπό την επιρροή των επιτελείων του Κοινοτικού Επιτρόπου αρμόδιου για θέματα Διεύρυνσης Όλι Ρεν.

Τρία σημεία

Η Επιτροπή Αναφορών, μετά από θυελλώδη συζήτηση, αποφάσισε τα ακόλουθα:

· Η χθεσινή προγραμματισμένη συζήτηση για την έκθεση Λιμπίντσκι θα αναβληθεί, λόγω εκλογών στην Κύπρο. Οι συντονιστές των Πολιτικών Ομάδων δεν ήθελαν στην τελική ευθεία της προεκλογικής περιόδου στην Κύπρο να ασχοληθούν με ένα τόσο ευαίσθητο θέμα. Η νέα συνεδρίαση ορίστηκε για τις 26 Φεβρουαρίου, δύο μέρες μετά τις εκλογές στην Κύπρο.

· Η εμφανιζόμενη ως έκθεση της Επιτροπής Αναφορών υπογραμμένη από τον πρόεδρό της κ. Μάρσιν Λιμπίντσκι δεν είναι πια, όπως εμφανιζόταν, έκθεση της Επιτροπής. Ο κ. Λιμπίντσκι, που ήταν ο ένας από τους τρεις ευρωβουλευτές που μετέβησαν στην Κύπρο, υπό το βάρος των καθολικών αντιδράσεων των μελών της Επιτροπής Αναφορών και των άλλων τριών μελών που έλαβαν μέρος στην αποστολή, υπαναχώρησε και δήλωσε δημόσια ότι η έκθεση που φέρει το βάρος δεν είναι έκθεση της Επιτροπής ούτε εκφράζει, αποτυπώνει τις απόψεις όσων συμμετείχαν στην αποστολή, παρά μόνο τις αντιλήψεις του κ. Λιμπίντσκι.

· Θα καταρτιστεί νέα έκθεση με τη συμμετοχή και των τεσσάρων ευρωβουλευτών που έλαβαν μέρος στην αποστολή στην Κύπρο.

Το ιστορικό και οι Συντονιστές

Προτού αρχίσει η συνεδρίαση της Επιτροπής Αναφορών είχε πραγματοποιηθεί συνεδρίαση συντονιστών των πολιτικών ομάδων, όπου λήφθηκε απόφαση για αναβολή τής επί του θέματος συζήτησης και μεταφοράς της για τις 26 Φεβρουαρίου. Ανοικτό παρέμενε το εξής: Κατά πόσο θα αποσυρόταν ή όχι η έκθεση Λιμπίντσκι.

Ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα

Στη συνεδρίαση που ακολούθησε η ατμόσφαιρα ήταν εξ υπαρχής ηλεκτρισμένη. Αφενός διότι ο εκπρόσωπος των Σοσιαλιστών στους συντονιστές, Μάικλ Κάσμαν, χάραξε δική του προσωπική γραμμή εναντίον της Κύπρου, αφετέρου διότι ο κ. Λιμπίντσκι υπό την επιρροή του κ. Λο ηρνείτο την απόσυρση της έκθεσής του, η οποία κακώς δεν έγινε, όπως τελικώς παραδέχθηκε:

α) Εμφανιζόταν στα λογότυπά της ως έκθεση της Επιτροπής, ούτε καν προσχέδιο β) Δεν εξέφραζε το σύνολο των ευρωβουλευτών που έλαβαν μέρος στην αποστολή.

Ο ευρωβουλευτής Ρόμπερτ Άτκινς ήγειρε διαδικαστικό θέμα ζητώντας να αποσυρθεί το κείμενο Λιμπίντσκι, διότι όπως ήταν εμφανές, κατά γενική ομολογία, δεν αποτελούσε έγγραφο της Επιτροπής και δεν εξέφραζε τα μέλη της αποστολής στην Κύπρο. Ο κ. Λιμπίντσκι ηρνείτο να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία έχοντας τη στήριξη του κ. Κάσμαν, ο οποίος παραδεχόταν μεν ότι το κείμενο δεν εξέφραζε τα μέλη της αποστολής, αλλά δεν ήταν και υπέρ της απόσυρσής του.

Μαυρομμάτης vs Κάσμαν

Η στάση του κ. Κάσμαν προκάλεσε την αντίδραση του ευρωβουλευτή της ΝΔ Μανώλη Μαυρομμάτη, ο οποίος κάλεσε και τον κ. Λιμπίντσκι ως πρόεδρο και τον κ. Κάσμαν να δείξουν δημοκρατική συμπεριφορά και να σεβαστούν την πλειοψηφία, η οποία ήταν εμφανής στην αίθουσα και ο κύριος λόγος για τον οποίο κ. Λιμπίντσκι ηρνείτο να θέσει το θέμα σε ψηφοφορία. Γνώριζε ότι θα έχανε. Η ανταλλαγή απόψεων Μαυρομμάτη – Κάσμαν κλιμακώθηκε με τον έλληνα ευρωβουλευτή να επιμένει επί του θέματος της τήρησης των συμφωνηθέντων και των δημοκρατικών αρχών και διαδικασιών. Από την άλλη, στη συζήτηση παρενέβη και η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Μαρία Ματσούκα, τονίζοντας ότι αφενός υποστηρίζει την απόσυρση του κειμένου, αφετέρου διευκρίνισε ότι η θέση Κάσμαν δεν εκφράζει τη Σοσιαλιστική Ομάδα, παρά μόνον τον ίδιο. Ο κ. Κάσμαν παραδέχθηκε, πάντως, ότι τα όσα εξέφραζε δεν ήταν απόψεις της Σοσιαλιστικής Ομάδας, αλλά προσωπικά δικές του.

Αποκαλύψεις

Τα αίματα άναψαν και άρχισε ένας καταιγισμός τοποθετήσεων από τους ευρωβουλευτές Γ. Μάτση, Μ. Ματσάκη, Μ. Μαυρομμάτη, Μ. Ματσούκα, Β. Μάγιερ, Μ. Παναγιωτοπόλου-Κασσιώτου και άλλων, που ζητούσαν την απόσυρση του κειμένου. Αποκαλυπτικός ήταν ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Αναφορών και μέλος της αποστολής στην Κύπρο ισπανός ευρωβουλευτής Κάρλος Ιντουρκάιθ.

Ο κ. Ιντουρκάιθ κατηγόρησε δημόσια τον κ. Λιμπίντσκι ότι καταπάτησε τη συμφωνία την οποία τα μέλη της αποστολής στην Κύπρο είχαν λάβει στην Κύπρο. Η συμφωνία έλεγε, σύμφωνα με τον κ. Ιντουρκάιθ, ότι θα καταρτιζόταν έκθεση από όλα τα μέλη της αποστολής και μετά θα παρουσιαζόταν ενώπιον της Επιτροπής. «Προς έκπληξή μου», πρόσθεσε, «έλαβε χώρα ένα κείμενο που εμφανιζόταν ως έκθεση για το οποίο δεν έλαβα ποτέ γνώση». Ανάλογη ήταν και η θέση του κ. Μέγιερ, ο οποίος έλαβε μέρος στην αποστολή εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Αποχώρηση

Λόγω του πλειοψηφικού ρεύματος υπέρ των κυπριακών θέσεων και υπέρ της απόσυρσης του κειμένου, ο κ. Λιμπίντσκι προσπάθησε να κλείσει τη συζήτηση ισχυριζόμενος ότι, εφόσον οι συντονιστές δεν έθεσαν ενώπιον της Επιτροπής κανένα άλλο θέμα παρά μόνο της αναβολής της συζήτησης για τις 26 του Φεβρουαρίου, δεν υπήρχε λόγος να λεχθεί οτιδήποτε άλλο. Η στάση του κ. Λιμπίντσκι ανάγκασε τον κ. Άτκινς να σηκωθεί από τη θέση του και να κατευθυνθεί προς την έξοδο. Η πρόθεσή του ήταν να αποχωρήσει διαμαρτυρόμενος για όσα απαράδεκτα συνέβαιναν στην αίθουσα. Επανήλθε, μόνο, κατόπιν συστάσεων για συνέχιση της συζήτησης προς τον κ. Λιμπίντσκι. Η συνέχιση της συζήτησης ήταν η μοναδική οδός για να μην τιναχθεί η συνεδρίαση στον αέρα.

Υπαναχώρηση

Η αντίδραση κατά του κ. Λιμπίντσκι κλιμακώθηκε. Με παρέμβασή του ο κύπριος ευρωβουλευτής Γ. Μάτσης τόνισε στον κ. Λιμπίντσκι ότι η έκθεσή του δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να γίνει δεκτή και ότι η συγγραφή νέας έκθεσης θα ήταν προς όφελος και του ίδιου και της Επιτροπής.

Κάτω από την πίεση των καθολικών αντιδράσεων και για να αποφύγει την ψηφοφορία ο κ. Λιμπίντσκι υπαναχώρησε, υιοθετώντας την ακόλουθη τακτική: Παραδέχθηκε ότι η λεγόμενη έκθεση που φέρει το όνομά του δεν αποτελεί έκθεση της Επιτροπής, αλλά εκφράζει τις δικές του απόψεις. Ταυτοχρόνως, πρόσθεσε ότι το νέο τελικό κείμενο θα είναι αποτέλεσμα εργασίας και διατύπωσης των θέσεων και των τεσσάρων μελών της Επιτροπής. Έχουν, δηλαδή, τα μέλη της Επιτροπής το δικαίωμα είτε να προχωρήσουν σε τροπολογίες επί του κειμένου Λιμπίντσκι για να εκδοθεί με νέα μορφή είτε να παρουσιάσουν δικές τους απόψεις και έγγραφα καταγραφής γεγονότων για να καταρτισθεί ένα κοινό έγγραφο που θα τεθεί ενώπιον της Επιτροπής στις 26 Φεβρουαρίου.


Σχολιάστε εδώ