Με το… βλέμμα στραμμένο στις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ ο ΣΥΝ

Σε επίκαιρη ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό για το θέμα Ζαχόπουλου, και αφού ισχυρίστηκε ότι η χώρα έχει μια κυβέρνηση που δεν της αξίζει, είπε ότι πρέπει να διαμορφωθεί μια εναλλακτική λύση διακυβέρνησης με άξονα τον ΣΥΡΙΖΑ. Η αναφορά αυτή ερμηνεύτηκε ως μια άμυνα του Α. Αλαβάνου στις κριτικές που δέχεται από το ΠΑΣΟΚ ότι το κόμμα αρκείται απλώς στην καταγραφή των προβλημάτων και συμπεριφέρεται ως απλό κίνημα διαμαρτυρίας. Ωστόσο δεν έλειπε για μια ακόμα φορά «το διά ταύτα». Δηλαδή με ποιόν θα συγκροτηθεί αυτή η εναλλακτική διακυβέρνηση. Το ΚΚΕ, όπως είναι γνωστό, όχι μόνο δεν το συζητάει, αλλά το εντάσσει στα σχέδια της άρχουσας τάξης για αναδιάταξη του φθαρμένου πολιτικού σκηνικού. Μένει το ΠΑΣΟΚ και έτσι αρκετοί ήταν αυτοί που ερμήνευσαν την πρόταση Αλαβάνου ως άνοιγμα προς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Δημιουργήθηκε η σχετική σύγχυση και ο απερχόμενος πρόεδρος του ΣΥΝ έσπευσε να διευκρινίσει ότι αναφέρεται στην ήδη σχηματισθείσα συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι ανοιχτή να εμπλουτισθεί με δυνάμεις «σοσιαλιστικής αφετηρίας», χωρίς να κάνει λόγο για συνεργασία με το σημερινό ΠΑΣΟΚ.

Το σίγουρο είναι ότι ο Α. Αλαβάνος έχει στραμμένο το βλέμμα του στις εσωκομματικές εξελίξεις του ΠΑΣΟΚ, τις οποίες συναρτά με συνεχιζόμενη διαρροή ψηφοφόρων του προς τον ΣΥΝ. Εάν συνεχιστεί η ραγδαία άνοδος του ΣΥΡΙΖΑ και καταγραφεί στην κάλπη των ευρωεκλογών και εν τω μεταξύ έχει διασπαστεί το ΠΑΣΟΚ, τότε ο δρόμος είναι ανοιχτός για τη συνεργασία με το σχήμα «σοσιαλιστικής αφετηρίας» που θα προκύψει. Μάλιστα στο μυαλό στελεχών της Κουμουνδούρου υπάρχει και το αντίστοιχο ανάλογο σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι το κόμμα «Αριστερά» στη Γερμανία που προήλθε από τη συνένωση του κόμματος των πρώην κομμουνιστών και του ιστορικού στελέχους των σοσιαλδημοκρατών Ο. Λαφοντέν.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και ο Α. Τσίπρας, ο οποίος εκτίμησε ότι εάν η Αριστερά φθάσει στο 20% τότε «τα πράγματα δεν θα μείνουν ως έχουν».

Οι σχέσεις πάντως ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ έχουν φθάσει στο κατώτερο δυνατό σημείο με αφορμή την απόρριψη από τον Α. Αλαβάνο της πρότασης του Γ. Παπανδρέου να ξεκινήσει «εξ υπαρχής» η συνταγματική αναθεώρηση με νέες προτάσεις που ομόφωνα θα συμφωνήσουν τα κόμματα. Ο ΣΥΝ θεώρησε ότι η πρόταση αυτή είναι εκτός πραγματικότητας και το ΠΑΣΟΚ εκτίμησε ότι με αυτόν τον τρόπο ο ΣΥΝ προσφέρει «χείρα βοηθείας» στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Ο Φ. Κουβέλης συνεχίζοντας, πάντα με τη γνωστή σε όλους ευπρέπειά του, την προεκλογική εκστρατεία δεν μάσησε τα λόγια την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο διάστημα στο εσωτερικό του ΣΥΝ. Κατακρίνοντας για μια ακόμα φορά τον αιφνιδιαστικό τρόπο με τον οποίο άνοιξε ο Α. Αλαβάνος την υπόθεση διαδοχής στο κόμμα, είπε ότι σε αντίθεση με ό,τι γινόταν ιστορικά στην Αριστερά στη σημερινή εκλογή προέδρου «έχουμε και αιφνιδιασμούς και παράδοση του δαχτυλιδιού της διαδοχής». Ζήτησε για πρώτη φορά την εκλογή που προέδρου του κόμματος από όλα τα μέλη του ΣΥΝ και όχι από το συνέδριο, ενώ εντυπωσιακή ήταν η επανάληψη της θέσης του ότι τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης παρεμβαίνουν στη διαδικασία εκλογής νέου προέδρου. Σε συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ήταν αποκαλυπτικός και έχει σημασία η παράθεση όλης της απάντησής του σε σχετική ερώτηση. Είπε συγκεκριμένα και ξεκάθαρα, «φωτογραφίζοντας» κυρίως το συγκρότημα Λαμπράκη : «Ορισμένα ΜΜΕ εχθρικά ή και αδιάφορα μέχρι πρότινος με την Αριστερά φαίνονται σήμερα ιδιαίτερα φιλικά προς αυτήν. Σχολιάζουν με εντυπωσιακό τρόπο τη διαφαινόμενη άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ ως να την επιθυμούσαν. Παρακολουθούν και παρεμβαίνουν με μονομέρεια στο θέμα της ηγεσίας του ΣΥΝ γιατί θέλουν να πιέσουν, να επηρεάσουν εσωκομματικούς συσχετισμούς άλλων κομμάτων (σ.σ.: του ΠΑΣΟΚ) και να διαμορφώσουν συνθήκες καθορισμού των ηγεσιών τους… Δεν επιδιώκουν την ανατροπή του πολιτικού συστήματος, αλλά θέλουν τη ρευστοποίησή του για να το ανακαθορίσουν σε ένα επίπεδο που η χειραγώγησή του, ο έλεγχός του και διαμεσολάβησή του από τα ΜΜΕ θα είναι πιο εύκολη και πιο σκληρή. Η Αριστερά οφείλει να αντισταθεί και να μην παραγνωρίζει τους σχεδιασμούς υπαρκτών κέντρων παραεξουσίας».

Στο μεταξύ ολοκληρώνονται σταδιακά οι εσωκομματικές διαδικασίες για την εκλογή των αντιπροσώπων στο επικείμενο συνέδριο και παρά το ότι, όπως είναι φυσικό, δεν ανακοινώνονται επίσημα αποτελέσματα, όλες οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι η ανάδειξη του Α. Τσίπρα στην προεδρεία του κόμματος θα είναι κάτι παραπάνω από άνετη.


Σχολιάστε εδώ