Κόκκινη κάρτα προς ΜΜΕ – «νταβατζήδες»
Η κυβέρνηση οφείλει να αναλάβει συγκεκριμένες θεσμικές πρωτοβουλίες και να καλέσει σε συστράτευση όλες τις πολιτικές δυνάμεις προκειμένου να αντιμετωπιστεί η διαφθορά.
σελίδα 12 (PDF)
Τα παραπάνω συμπεράσματα προκύπτουν από πανελλαδική δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία RASS στις 23 και 24 Ιανουαρίου (τηλεφωνική, σε δείγμα 600 συνεντεύξεων, σταθμισμένη ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη).
Συμπεράσματα εξόχως ενδιαφέροντα, σε μια περίοδο όπου πρόσωπα και θεσμοί δοκιμάζονται σκληρά και έχουν εν πολλοίς απομυθοποιηθεί, ενώ τα σενάρια για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού δίνουν και παίρνουν.
Σε αυτό το ζήτημα, δηλαδή των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για την αλλαγή του υφιστάμενου πολιτικού σκηνικού, απ’ την ίδια δημοσκόπηση, πέραν της ενοχοποίησης οργανωμένων επιχειρηματικών συμφερόντων και συγκροτημάτων ΜΜΕ, προκύπτει και κάτι άλλο σημαντικό, που σχετίζεται με τα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος:
· Με συντριπτική πλειοψηφία απορρίπτεται η εκτίμηση ότι υπάρχει θέμα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ και επίσης με συντριπτική πλειοψηφία αποδοκιμάζονται οι τελευταίες κινήσεις της Ντόρας Μπακογιάννη, κινήσεις που έχουν ερμηνευτεί ως αποστασιοποίηση απ’ τον Κ. Καραμανλή, ακόμα και ως αμφισβήτησή του, έμμεση αλλά σαφής!
Αυτά τα ευρήματα, σε συνδυασμό με άλλα και απ’ την προηγούμενη έρευνα, δείχνουν πως, ακόμα και παρά τα λάθη του στον χειρισμό της υπόθεσης Ζαχόπουλου ο Κ. Καραμανλής συνεχίζει να απολαμβάνει της ανοχής ή της προσδοκίας της πλειοψηφίας του λαού, αν και στο προφίλ του έχουν εμφανιστεί τα πρώτα ρήγματα. Ιδιαίτερα δε εσωκομματικά παραμένει κυρίαρχος και μη αμφισβητούμενος.
Τριγμοί στο πολιτικό σύστημα
συνολικά…
Παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις κι αναλύσεις, η πλειοψηφία του λαού (ΠΙΝΑΚΕΣ 1 και 2) πιστεύει ότι η κρίση, η απορρέουσα απ’ την υπόθεση Ζαχόπουλου πλήττει ολόκληρο το πολιτικό σύστημα (51,4%).
Μόνο το 26,7% πιστεύει ότι πλήττει μόνο την κυβέρνηση, ενώ το 10,7% εκτιμά πως χρησιμοποιείται προκειμένου να προκληθούν πολιτικές εξελίξεις και το 7,4% πιστεύει ότι πλήττει τα δύο μεγάλα κόμματα.
Αναλύοντας τις τάσεις μεταξύ των ψηφοφόρων των κομμάτων, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σε μεγάλο ποσοστό, 38,7% πιστεύουν πως πλήττεται μόνο η κυβέρνηση.
Ενδιαφέρουσα είναι η απάντηση στο ερώτημα για το αν η υπόθεση Ζαχόπουλου έχει στόχο μόνο την κυβέρνηση ή αν επιχειρείται αλλαγή του πολιτικού σκηνικού (ΠΙΝΑΚΕΣ 3 και 4).
Περίπου οι μισοί (49,6%) εκτιμούν ότι στόχος είναι μόνο η κυβέρνηση, ενώ περίπου τέσσερις στους δέκα ότι επιχειρείται αλλαγή του πολιτικού σκηνικού (38,3%).
Εδώ έχει αξία να επισημανθεί ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ και του
ΠΑΣΟΚ εκφράζουν κοινή τάση-άποψη, ότι δηλαδή στοχεύεται μόνο η κυβέρνηση. Αντίθετα, οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων κατά πλειοψηφία πιστεύουν ότι επιχειρείται αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Ύποπτος ρόλος «νταβατζήδων»
και ΜΜΕ
Σε αυτό το ζήτημα που τείνει να αναδειχτεί σε μείζον, δηλαδή των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων για αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, είναι χαρακτηριστικές οι απαντήσεις στο ερώτημα ποιοι εκμεταλλεύονται την υπόθεση Ζαχόπουλου προκειμένου να δρομολογήσουν αλλαγή του πολιτικού σκηνικού.
Η συντριπτική πλειοψηφία (ΠΙΝΑΚΑΣ 5) ενοχοποιεί δύο βασικούς εξωθεσμικούς παράγοντες ως υποκινητές της επιχείρησης αλλαγής του πολιτικού σκηνικού:
• Τους «νταβατζήδες» (οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα) με ποσοστό 44,2%.
• Τα ΜΜΕ με ποσοστό 31,6%.
Και αυτό έχει την ιδιαίτερη σημασία του, αφού ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τον ρόλο των ΜΜΕ οι τελευταίες εξελίξεις έχουν οδηγήσει σε πλήρη απαξίωσή τους, με ανυπολόγιστες συνέπειες μεσοπρόθεσμα.
Άλλωστε, αυτό προκύπτει και απ’ την απάντηση στο ερώτημα (ΠΙΝΑΚΕΣ 6 και 7) για το ποιος είναι ο μεγάλος χαμένος απ’ την υπόθεση Ζαχόπουλου.
Βεβαίως, με ποσοστό 54,1% εκτιμάται πως είναι η κυβέρνηση, αλλά οι τέσσερις στους δέκα, το 39,6% θεωρούν μεγάλο χαμένο τα ΜΜΕ που οδηγήθηκαν σε ξεκαθάρισμα δικών τους λογαριασμών.
Είναι λοιπόν γεγονός ότι οι τελευταίες εξελίξεις έχουν αναδείξει με οξύτατο τρόπο τον ρόλο των ΜΜΕ, που αναδεικνύονται ως ένας εκ των «μεγάλων ασθενών» της ελληνικής κοινωνίας…
Διακομματική αντιμετώπιση
της διαφθοράς
Έχει επίσης ιδιαίτερη αξία το πώς ο λαός αντιμετωπίζει το ζήτημα της καταπολέμησης της διαφθοράς.
Η συντριπτική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9) απαιτεί:
• Να καλέσει η κυβέρνηση όλες τις πολιτικές δυνάμεις σε συστράτευση για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, σε ποσοστό 46%.
• Να αναλάβει η κυβέρνηση θεσμικές πρωτοβουλίες, σε ποσοστό 43,2%.
• Αντίθετα μόνο το 4,5% ζητά να συνεργαστεί η κυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ.
Προκύπτει, επομένως, ότι το σενάριο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν περνάει στην κοινή γνώμη, ακόμα και για το ζήτημα της αντιμετώπισης της διαφθοράς που έχει καταστεί κυρίαρχο.
Κυρίαρχος ο Καραμανλής –
αποδοκιμάζεται η Ντόρα!
Εξαιρετικά ενδιαφέροντα είναι τα ευρήματα της έρευνας και στο σημείο που διερευνά τα εσωκομματικά του κυβερνώντος κόμματος.
Προκύπτει ότι παρά την αποδοκιμασία των χειρισμών του πρωθυπουργού και συνεργατών του στην υπόθεση Ζαχόπουλου, ωστόσο ο Κ. Καραμανλής παραμένει κυρίαρχος, δεν αμφισβητείται. Αντίθετα αμφισβητούνται οι κινήσεις της Ντ. Μπακογιάννη την τελευταία περίοδο.
Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11) με συντριπτική πλειοψηφία 72,6% οι ερωτηθέντες απαντούν ότι δεν υπάρχει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας στη ΝΔ. Μόνο το 24,2% εκτιμά ότι υπάρχει τέτοιο θέμα.
Μεταξύ δε των οπαδών της ΝΔ το ποσοστό του «όχι» είναι ακόμα μεγαλύτερο και φτάνει στο 87,4%.
Απ’ την άλλη μεριά (ΠΙΝΑΚΕΣ 12 και 13), με πολύ μεγάλη πλειοψηφία 67,8% οι ερωτηθέντες χαρακτηρίζουν λάθος τις τελευταίες κινήσεις της Ντ. Μπακογιάννη που εκλαμβάνονται ως κινούσες ζήτημα ηγεσίας. Μόνο το 18,6% τις επικροτεί.
Μεταξύ δε των οπαδών της ΝΔ τα κατά της Ντόρας ποσοστά είναι ακόμα μεγαλύτερα (75,3%) και μόνο το 11% τις επικροτεί. Αντίθετα ένα… 24,6% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ τάσσεται υπέρ των κινήσεων της Ντόρας!
Πάντως, η αποδοκιμασία των χειρισμών των συνεργατών του Καραμανλή παραμένει. Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΑΣ 14) λάθος χειρισμούς τους καταλογίζει το 78,5% και μόνο το 17,9% εκτιμά ότι κάνανε σωστούς χειρισμούς…
Τέλος, το 60,4% (ΠΙΝΑΚΑΣ 15) δηλώνει ότι ανησυχεί εξαιτίας των παρενεργειών της υπόθεσης Ζαχόπουλου, έναντι του 39,2% που δεν ανησυχεί.