Κρίση στις σχέσεις Ινστιτούτου Εργασίας και ΓΣΕΕ

Και νέα κρίση ξέσπασε μεταξύ του προεδρείου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ με την ηγεσία της Συνομοσπονδίας, με αφορμή τη διοργάνωση από το ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ, ερήμην του Ινστιτούτου Εργασίας, διεθνούς συνεδρίου με θέμα «Φτώχεια, εκπαίδευση και κοινωνικές ανισότητες, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης», στο οποίο, εκτός απρόοπτου, θα μιλήσει και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου. (σ.σ.: το συνέδριο πραγματοποιείται στις 29 και 30 Ιανουαρίου σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας).

Σε δυσχερή θέση βρίσκεται ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, ο οποίος προεδρεύει τόσο στο ΙΝΕ όσο και στο ΚΑΝΕΠ και ο οποίος «πασχίζει» να διατηρήσει τις ισορροπίες, μιλώντας για παράλληλες δραστηριότητες δύο δομών της ΓΣΕΕ. Με αυτήν τη θέση εμφανίστηκε ο κ. Παναγόπουλος στη συνεδρίαση του προεδρείου του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ την Πέμπτη το μεσημέρι, από την οποία απουσίαζε ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου κ. Σάββας Ρομπόλης, ενώ:

Για συνειδητή υποβάθμιση και προσπάθεια συρρίκνωσης του ρόλου του ΙΝΕ μίλησε ο εκπρόσωπος της Αυτ. Παρέμβασης και αντιπρόεδρος του Ινστιτούτου Δημ. Στρατούλης, εξαιτίας, όπως είπε, ιδεολογικής – πολιτικής, κατεύθυνσης των θέσεων του ΙΝΕ, ενώ μακράν της διαμάχης παραμένει ο εκπρόσωπος του ΠΑΜΕ

Γ. Ποντικός, ο οποίος «εκ θέσεως» απορρίπτει τον ρόλο και τη σκοπιμότητα λειτουργίας, τόσο του Ινστιτούτου Εργασίας όσο και του ΚΑΝΕΠ. Σημειώνεται ότι ο κ. Στρατούλης αποδίδει πολιτικές σκοπιμότητες στην ενδυνάμωση του ΚΑΝΕΠ, καθώς, όπως υποστηρίζει, οι συντηρητικές τοποθετήσεις και τα συμπεράσματά του θα βολέψουν και το ΠΑΣΟΚ, αν και όταν επανέλθει στην εξουσία.

Ικανοποιημένα τα μέλη και στελέχη της ΔΑΚΕ από τη λειτουργία του ΚΑΝΕΠ/ΓΣΕΕ. Υπενθυμίζεται ότι από το 2004 ο γενικός γραμματέας και πρόεδρος της ΔΑΚΕ Κώστας Πουπάκης, κατ’ εξακολούθηση αμφισβητεί τα πολιτικά συμπεράσματα του

ΙΝΕ, υπογραμμίζοντας σε κάθε περίπτωση ότι αυτά κινούνται, μονομερώς, σε ριζοσπαστική, αριστερή κατεύθυνση. Και καθώς όλα δείχνουν ότι η ηγεσία της ΓΣΕΕ μοιάζει να ενισχύει το ΚΑΝΕΠ και να επιτρέπει να μεταφέρονται σε αυτό δραστηριότητες του

ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, είναι προφανές πως αντικειμενικά, με την εξισορρόπηση των ιδεολογικών αντιθέσεων, διασφαλίζεται και το κλίμα συνεννόησης ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ στην κορυφή της ΓΣΕΕ.

Υπενθυμίζεται σχετικά πως στο παρελθόν ο κ. Ρομπόλης, διαπιστώνοντας «παραμερισμό» του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ, είχε θέσει το ζήτημα στον κ. Παναγόπουλο για να «εισπράξει» διαβεβαιώσεις πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Τώρα όμως, με τη διοργάνωση του διεθνούς αυτού συνεδρίου, φαίνεται να δικαιώνονται οι φόβοι του επιστημονικού διευθυντή του ΙΝΕ, καθώς είναι η πρώτη φορά που η ΓΣΕΕ διοργανώνει μια τόσο σοβαρή εκδήλωση χωρίς τη συμβολή του Ινστιτούτου Εργασίας, γεγονός που προκάλεσε έκπληξη και πολλά ερωτηματικά σε πολιτικό, συνδικαλιστικό και επιστημονικό επίπεδο. Και επανέρχονται στο προσκήνιο ανησυχίες πολλών, που μιλούν για μεθοδεύσεις που αν δεν αποσκοπούν στο κλείσιμο του ΙΝΕ «πιέζουν» προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού σε παραίτηση του επιστημονικού του διευθυντή.

= Στο συνέδριο, εκτός του κ. Παπανδρέου, έχει προγραμματιστεί να μιλήσουν, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, ο πρόεδρος του

ΚΑΝΕΠ, κ. Ν. Μουζέλης, διακεκριμένοι καθηγητές από γνωστά πανεπιστήμια του εξωτερικού, όπως και καθηγητές ελληνικών πανεπιστημίων.

Εξαιρετικό το ενδιαφέρον για τα τελικά συμπεράσματα του συνεδρίου, που διοργανώνεται με αφορμή τα 90 χρόνια από την ίδρυση της ΓΣΕΕ (1918-2008). Η παγκοσμιοποίηση γιγαντώνει τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό ή αμβλύνει τα φαινόμενα, όπως υποστηρίζει ο κ. Μουζέλης;


Σχολιάστε εδώ