Θέλουν έσοδα από συγγενικά δικαιώματα!

Δικαιώματα πάνω στην «άγραφη κασέτα» διεκδικεί ο φορέας της ΕΙΤΗΣΕΕ «Τηλεοπτικά δικαιώματα». Η Ένωση Ιδιοκτητών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας συνέστησε την εταιρεία-φορέα συλλογικής διαχείρισης πνευματικών – συγγενικών δικαιωμάτων «Τηλεοπτικά δικαιώματα». Το γεγονός το είχε αποκαλύψει το «Π» και είχε προκαλέσει αίσθηση.

Η εταιρεία, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, διεκδικεί τώρα το μερίδιό της από τις πωλήσεις της «άγραφης κασέτας». Για κάθε πώληση κασέτας οι παραγωγοί και οι συντελεστές εισπράττουν το 20% των πωλήσεων, σύμφωνα με το νομοθετικό πλαίσιο για τα πνευματικά και συγγενικά δικαιώματα. Επί αυτού του ποσοστού, η εταιρεία των ιδιοκτητών διεκδικεί το 80%! Και όπως είναι προφανές, αναμένεται ισχυρή σύγκρουση. Ταυτόχρονα, φαίνεται πως υπάρχει διαπραγμάτευση της εταιρείας, αλλά και των δισκογραφικών εταιρειών, με μεγάλους παρόχους ίντερνετ, για την παροχή στοιχείων όσων διανέμουν οπτικοακουστικό υλικό. Δηλαδή, ζητούν από τους παρόχους να φανερώνουν τους ιδιοκτήτες των ιστοσελίδων που στην Ελλάδα «ανεβάζουν» και προσφέρουν δωρεάν σίριαλ, ταινίες και μουσική.

Μέχρι τώρα, όλοι οι ιδιοκτήτες των σελίδων προστατεύονται από τη νομοθεσία περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων και η προσπάθεια των ισχυρών του οπτικοακουστικού κλάδου είναι να αρθεί αυτό το καθεστώς. Το θέμα αυτό θα έχει πολύ ενδιαφέρουσα συνέχεια.


Σχολιάστε εδώ