Ζαχοπουλειάδα και Βενιζελειάδα στο ΠΑΣΟΚ
Δεν μπορούν να αρθρώσουν λέξη οι ΠΑΣΟΚοι για το σκάνδαλο Ζαχόπουλου πέραν των τυπικών περί «συγκάλυψης και ευθύνης του Καραμανλή», που λέει κάθε τόσο ο εκπρόσωπος Τύπου Γ. Ραγκούσης και άλλα στελέχη που βγαίνουν στα ραδιόφωνα. Δεν έχουν καταφέρει ακόμη να πιάσουν τον παλμό της κοινής γνώμης και ασχολούνται μόνο με τη «Βενιζελειάδα». Ομφαλοσκόπηση δηλαδή. Ίσως αυτό οφείλεται και στο ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι το υπουργείο Πολιτισμού και επί ΠΑΣΟΚ είχε τις δικές του αμαρτίες.
Στη Χαριλάου Τρικούπη, πάντως, εκτιμούν ότι σε λίγους μήνες θα ανακάμψουν και θα το δείξουν οι δημοσκοπήσεις. Παρʼ όλα αυτά έχουν μπει στη δίνη της εσωστρέφειας και του εσωκομματικού πολέμου. Οι μεν Βενιζελικοί απειλούν πως αν ο Παπανδρέου διαγράψει τον Βαγγέλη, να περιμένει το ίδιο βράδυ νέα Κοινοβουλευτική Ομάδα, και οι Παπανδρεϊκοί απαντούν πως δεν είναι διατεθειμένος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ να ανεχθεί ομίλους προβληματισμού, που όλοι αντιλαμβάνονται ποιο ρόλο θα παίξουν.
Ο Βενιζέλος μπορεί να παριστάνει την αθώα περιστερά, ωστόσο, μεταξύ των δύο στρατοπέδων επικρατεί ψυχικό χάσμα, που δεν πρόκειται να επουλωθεί στο μέλλον. Η λύση, λένε και από τις δύο πλευρές, αργά ή γρήγορα θα είναι η διάσπαση.
Η αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να αντιπαρατεθεί στην κυβέρνηση, στο σκάνδαλο Ζαχόπουλου, τους έχει κάνει σχεδόν να «παραμιλούν».
Δεν λείπουν και τα στελέχη εκείνα που, παρακάμπτοντας την αδυναμία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να αρθρώσει πειστικό λόγο και να εκφράσει την ελληνική κοινωνία, κατηγορούν τον Ρουσόπουλο ότι κατάφερε να στρέψει την υπόθεση σε ξεκαθάρισμα λογαριασμών μεταξύ των δημοσιογράφων και να μην αναδειχθεί η πραγματική διάσταση του σκανδάλου. Αν πρόκειται για κάτι τέτοιο… μπράβο στον κ. Ρουσόπουλο που το κατάφερε, όμως στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν πολύ καλά ότι τα πράγματα δεν είναι έτσι όπως τα σκέφτονται ορισμένοι. Άλλωστε τους χειρισμούς του Θ. Ρουσόπουλου σπεύδουν (αν όντως πίσω από την τροπή της υπόθεσης βρίσκεται ο ίδιος) οι βουλευτές της ΝΔ να τους επικρίνουν. Και λένε ότι παρέδωσε την «καυτή» πατάτα στον συνεργάτη του Γιάννη Ανδριανό, ώστε να μην εμπλακεί ο ίδιος άμεσα, γιατί, όπως ισχυρίζονται, ο υπουργός Τύπου θέλει να παίξει ευρύτερο ρόλο στο μέλλον και οπωσδήποτε στη μετακαραμανλική εποχή.
Εδώ αρχίζει και περιπλέκεται το σύστημα. Στη ΝΔ με την Ντόρα Μπακογιάννη και στο ΠΑΣΟΚ με τον Βενιζέλο. Ο εκδοτικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει φαίνεται ότι δεν είναι ανεξάρτητος από τις φιλοδοξίες ορισμένων στελεχών της κυβερνητικής παράταξης. Τύπος και κόμματα διαπλέκονται σε ένα παιχνίδι για γερά νεύρα. Διανύουμε περίοδο ξεκαθαρίσματος λογαριασμών και φαίνεται ότι οι λογαριασμοί στα δύο μεγάλα κόμματα είναι αρκετοί, εξ ου και το κλίμα που έχει δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία.
Τα στελέχη ασφυκτιούν…
Μέσα σʼ αυτό το πλέγμα εντάσσονται και οι δηλώσεις του Γ. Καρατζαφέρη για κυβέρνηση προσωπικοτήτων και του Νικήτα Κακλαμάνη για κυβερνήσεις συνεργασίας, στις οποίες άλλωστε ο ίδιος θα ήθελε να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Όλα δείχνουν ότι τα στελέχη των κομμάτων δεν νιώθουν άνετα στο μαντρί τους…
Η όλη τακτική της Ντόρας Μπακογιάννη δείχνει ότι ενδιαφέρεται να διαδεχθεί τον πρωθυπουργό.
Στο στρατόπεδο πάντως των Καραμανλικών πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός δεν θα αφήσει την παράταξή του να πέσει στα χέρια της Ντόρας. Πάνω από τρεις θα επιδιώξουν να εμφανιστούν ως διάδοχοι του Καραμανλή, ο ίδιος πάντως θα προτιμήσει μάλλον να εκλεγεί πρωθυπουργός ο Παπανδρέου παρά να πάρει το κόμμα η κόρη του Μητσοτάκη.
Δεν ήταν καθόλου τυχαία η παρέμβαση του Αντώνη Σαμαρά, που μιλώντας σε τηλεοπτικό σταθμό (συμφερόντων Βαρδινιογιάννη), στην ουσία επιτέθηκε στην Μπακογιάννη, επισημαίνοντας ότι ο Κ. Καραμανλής θα είναι και τρίτη τετραετία στο τιμόνι της χώρας. Θέλοντας έτσι να διαψεύσει τις προσδοκίες της ίδιας, αλλά και να ακυρώσει πιθανές κινήσεις που κάνει στο παρασκήνιο με στελέχη που απηχούν τις απόψεις της.
Στο ίδιο κλίμα με τον Σαμαρά κινήθηκε και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, έτερος υποψήφιος για διάδοχος του Καραμανλή όταν σημάνει η ώρα.
Είναι φανερό λοιπόν πως στο κυβερνητικό στρατόπεδο υπάρχουν δύο πόλοι: Μητσοτακικοί – Καραμανλικοί, που ο ένας επιχειρεί να εξοντώσει πολιτικά τον άλλον.
Κάπως έτσι κινούνται και στο ΠΑΣΟΚ.
Βενιζέλος, όπως Ντόρα
Η ίδρυση ομίλου προβληματισμού από τον κ. Βενιζέλο φέρνει τον Γ. Παπανδρέου σʼ ένα κρίσιμο σημείο: ή θα επιλέξει να θέσει εκτός τον Βενιζέλο, ή θα του δώσει άλλη μια ευκαιρία, την τελευταία. Και στο στρατόπεδο Παπανδρέου υπάρχουν εκείνοι που απειλούν με τον τρόπο τους τον θεσσαλονικιό βουλευτή. Οι δηλώσεις Φ. Πετσάλνικου, είναι ενδεικτικές αυτού του κλίματος.
Το πολιτικό τοπίο στο ΠΑΣΟΚ είναι ρευστό και από τώρα και στο εξής στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα μαίνεται ένας εσωτερικός, υπόγειος, κρυφός πόλεμος…
Αν ο Βενιζέλος δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για το εγχείρημά του, αργά ή γρήγορα οι εξελίξεις θα γίνουν ορατές.
Κανείς μέσα στο επιτελείο του Παπανδρέου δεν τρέφει φρούδες ελπίδες. Όλοι γνωρίζουν τι γίνεται στο παρασκήνιο και πώς κινούνται τα στελέχη του κ. Βενιζέλου σε όλη την Ελλάδα. Και συνδέουν τον όμιλο προβληματισμού που θα ανακοινώσει εντός των ημερών ο Βενιζέλος με τις ευρύτερες εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό, με σενάρια που θέλουν διασπάσεις στα δύο μεγάλα κόμματα και κυβερνήσεις συνεργασίας στελεχών ΝΔ και ΠΑΣΟΚ.