ΕΤΣΙ ΑΚΡΙΒΑΙΝΟΥΝ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΖΑΡΖΑΒΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΤΟ ΚΡΕΑΣ

Ο Νο1 υπεύθυνος λοιπόν για την ακρίβεια είναι η ίδια η ελληνική κυβέρνηση, η οποία δεν δίνει καμία απολύτως μάχη, πόσω μάλλον δεν κάνει καμία προσπάθεια να ενισχυθούν οι αγρότες, οι παραγωγοί και μάλιστα εκείνοι που παράγουν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, δηλαδή προϊόντα που δεν έχουν καλλιεργηθεί με χημικά ή επικίνδυνα φυτοφάρμακα.

Την ώρα που τα βιολογικά προϊόντα έρχονται ως απάντηση στους καταναλωτές που φοβούνται να προμηθευτούν συμβατικά προϊόντα επιβαρημένα με επικίνδυνα αντιβιοτικά στο κρέας και καρκινογόνα χημικά, φυτοφάρμακα και λιπάσματα στα κηπευτικά και τα φρούτα, η κυβέρνηση κάνει… «την πάπια», υποκύπτοντας στις πιέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία αντί να επιδοτεί περισσότερο τους βιοκαλλιεργητές και βιοκτηνοτρόφους τους… κόβει ακόμη και τις μικρές επιδοτήσεις που παίρνουν.

Έτσι, στο άμεσο μέλλον:

1. Στη φυτική παραγωγή, τα κηπευτικά και τα οπωροφόρα εξαιρούνται ολοκληρωτικά των επιδοτήσεων, τη στιγμή που είναι οι δύο βασικές κατηγορίες που χρειάζονται μεγαλύτερη ενίσχυση για πολλούς λόγους (έλλειψη μεγάλης τεχνογνωσίας, ευπάθεια κ.λπ.).

Γι’ αυτό άλλωστε είμαστε σαν χώρα τρομακτικά ελλειμματικοί στις κατηγορίες αυτές, με συνέπεια να διακινούνται στην αγορά μας παρόμοια προϊόντα προερχόμενα από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή ακόμη και από τρίτες χώρες, θυμάστε τι είχε γίνει με τα λεμόνια… Αργεντινής. Το ίδιο γίνεται και για τα όσπρια.

2. Στη βιολογική κτηνοτροφία, οι τιμές που προβλέπονται για τα πρόβατα είναι μειωμένες κατά 60% και για τις αίγες 75%! Τη στιγμή που το κόστος των βιολογικών ζωοτροφών έχει ανέβει κατακόρυφα, οι τιμές αυτές είναι πραγματικά χωρίς κανένα ενδιαφέρον και απογοητεύουν πιθανούς ενδιαφερόμενους για ένταξη.

Σαν αποτέλεσμα θα έχουμε και την παράλληλη έλλειψη ενδιαφέροντος για την παραγωγή ζωοτροφών, που είναι βασική προϋπόθεση για την ανάπτυξη της βιολογικής κτηνοτροφίας.

Για τις αγελάδες κρεατοπαραγωγής και τα χοιρινά, οι αρμόδιες υπηρεσίες, διαπιστώνοντας τα προηγούμενα λάθη τους και τις παρενέργειες των μέτρων, αντί να θέσουν τις κατάλληλες διορθωτικές κινήσεις που θα ευνοήσουν τους σοβαρούς κτηνοτρόφους του κλάδου μηδενίζουν τις επιδοτήσεις.

Με τα προτεινόμενα αυτά μέτρα όχι απλώς σταματάει η στήριξη και η ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, αλλά υπονομεύεται η ίδια η ύπαρξή της.

Δείτε, σε ενδεικτικές μόνο καλλιέργειες, το φοβερό και τρομερό… τσεκούρωμα των επιδοτήσεων του 2008 σε σχέση με το 2006.

Tο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όμως, σε σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων ότι:

«Δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα τα αναγραφόμενα για τον αποκλεισμό των οπωροκηπευτικών από τις ενισχύσεις της βιολογικής παραγωγής, αφού η χρηματοδότησή τους γίνεται από πιστώσεις των Κοινών Οργανώσεων Αγοράς (ΚΟΑ) και όχι από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013.

Το υπουργείο εφαρμόζει πολιτική στήριξης της βιολογικής γεωργίας, γεγονός που επιβεβαιώνεται από την ανοδική τάση που παρατηρείται στον κλάδο τα τελευταία χρόνια.»


Σχολιάστε εδώ