ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΣΤΟΥΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΪΚΟΥΣ
Δεν αναφερόμαστε στις συνεχιζόμενες, και αναμενόμενες άλλωστε, γκρίνιες των Βενιζελικών για μεροληπτική συγκρότηση των προσωρινών – προσυνεδριακών κομματικών οργάνων (ΝΟΕΣ και ΚΟΕΣ), οι οποίες λόγω της μεγάλης τοπικής δύναμής τους πήραν αξιοπρόσεκτες διαστάσεις, αλλά στην απόφαση του Χάρη Καστανίδη να αποσύρει τις δυνάμεις του από το ενιαίο μέτωπο των Παπανδρεϊκών, διαχωρίζοντας τη θέση του από την 23μελή γραμματεία της Νομαρχιακής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου, που όρισε η Χαριλάου Τρικούπη.
Διαφοροποίηση Καστανίδη
Η επιλογή μάλιστα του Χάρη να εκτοξεύσει τις βολές του δημοσίως, στη διάρκεια της πρώτης συνεδρίασης της 250μελούς ΝΟΕΣ -τις εργασίες της οποίας παρακολουθούσαν και οι δημοσιογράφοι- προκάλεσε ιδιαίτερη εντύπωση.
«Το κόμμα δεν μπορεί να τιμαριοποιείται, θα έπρεπε να υπάρξει μεγαλύτερη αξιοποίηση στελεχών», είπε. Ο κ. Καστανίδης φρόντισε να αποσείσει από πάνω του κάθε ευθύνη για τη σύνθεση της 23μελους γραμματείας της ΝΟΕΣ, λέγοντας πως ο ίδιος δεν έκανε ουδεμία πρόταση, αν και του ζητήθηκε. Εξηγώντας αυτήν του τη στάση επιτέθηκε εμμέσως προς τους άλλους δύο Παπανδρεϊκούς βουλευτές, Χρύσα Αράπογλου και Γιάννη Μαγκριώτη, λέγοντας πως «δεν έκανα προτάσεις, δεν ασχολήθηκα γιατί βαρέθηκα τα υβριστικά σχόλια σε βάρος μου, τα οποία διοχέτευαν προς τον Τύπο άνθρωποι οι οποίοι μιλούσαν εν ονόματι του Γιώργου Παπανδρέου».
Θέλοντας μάλιστα να πάρει σαφείς αποστάσεις από τη γραμματεία της ΝΟΕΣ, ευχήθηκε «το όργανο αυτό το οποίο διορίστηκε κατόπιν προτάσεων των άλλων βουλευτικών γραφείων να επιτύχει στο έργο του».
«Μας προσβάλλεις, Χάρη», πετάχτηκε από το προεδρείο ένα μέλος της γραμματείας (το οποίο μάλιστα μέχρι πρότινος διατηρούσε στενή σχέση μαζί του, αποτελώντας έναν από τους βασικούς του συνεργάτες).
«Για την ΚΟΕΣ πρότεινες, για τη ΝΟΕΣ το ίδιο. Μόνον για τη γραμματεία δεν πρότεινες;», ρώτησε κάποιο άλλο μέλος της γραμματείας από το βάθος της αίθουσας, προκαλώντας την υπεκφυγή του Καστανίδη, με μια απάντηση του τύπου «άσ’ τα αυτά».
Οι παριστάμενοι Βενιζελικοί παρακολουθούσαν έκπληκτοι τη δημόσια διένεξη των αντιπάλων τους, τρίβοντας τα χέρια τους, καθώς γνωρίζουν ότι η διάσπαση του μπλοκ των υποστηρικτών του Παπανδρέου θα τους προσφέρει άνετη νίκη τόσο στις εκλογές των συνέδρων όσο και στα νέα τοπικά καθοδηγητικά όργανα που θα αναδειχτούν μετά το συνέδριο (νομαρχιακή, συντονιστικές, τομεακές επιτροπές).
Δεν γνωρίζουμε αν ο Χάρης θα τα έλεγε αυτά αν ήταν παρόντες οι δύο άλλοι Παπανδρεϊκοί βουλευτές και ο Χρήστος Πολυζωγόπουλος, που επρόκειτο να προεδρεύσει στη συνεδρίαση, αλλά καθυστέρησε να φτάσει στη Θεσσαλονίκη, λόγω της ομίχλης που σκέπασε το ανατολικό μέρος της πόλης.
Αυτοί που τον ξέρουν καλά υποστηρίζουν ότι θα τα έλεγε, καθώς είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τα εις βάρος του σχόλια για ηγεμονισμό, σχόλια που αποδίδει στους «συμμάχους» του.
Οι πληροφορίες θέλουν τον Χάρη να απαίτησε τη «μερίδα του λέοντος» και στη γραμματεία της ΝΟΕΣ και, ακολούθως, να απέσυρε την πρότασή του, όταν δεν του έκανε τη χάρη η Χαριλάου Τρικούπη.
Όπως και να ‘ναι, η Αράπογλου απουσίαζε στη Γερμανία (πήγε να παραστεί σε προσυνεδριακές συνεδριάσεις των εκεί «πράσινων» αποδήμων), ενώ ο Μαγκριώτης βρισκόταν σε κοινωνική εκδήλωση σε άλλο σημείο της πόλης.
Ο επικεφαλής της πορείας του ΠΑΣΟΚ προς το συνέδριο Χρήστος Πολυζωγόπουλος έφτασε στον χώρο της συνεδρίασης λίγη ώρα μετά και αμέσως ενημερώθηκε από τους καραδοκούντες δημοσιογράφους και τους συντρόφους του για τα όσα είχαν προηγηθεί.
Στις δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους αλλά και αργότερα στην ομιλία του, ο κ. Πολυζωγόπουλος ανέλαβε ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη για τη συγκρότηση των οργάνων, απαλλάσσοντας από τις κατηγορίες τούς δύο άλλους βουλευτές.
Αποδοκίμασε έμμεσα τον Χάρη Καστανίδη, λέγοντας «φτάνει πια το αυτομαστίγωμα, πρέπει να υποτάξουμε το ”εγώ μας” στο ”εμείς”». Τόνισε ότι «η εσωστρέφεια μάς εμποδίζει να βρούμε τον βηματισμό μας», προσθέτοντας πως «αποτελεί εγκληματικό λάθος να συνεχίζουμε τη μάχη χαρακωμάτων και αξιωμάτων». Διευκρίνισε μάλιστα πως «εάν υπήρξαν κάποια προβλήματα και παραλείψεις στη συγκρότηση των οργάνων, πείτε τα κι εγώ είμαι πρόθυμος να κάνω τις αναγκαίες προσθήκες και διορθώσεις».
Στη δική του παρέμβαση ο Γιάννης Μαγκριώτης -έφτασε κάποια στιγμή στην αίθουσα- προσπάθησε να ρίξει τους τόνους, μη απαντώντας ευθέως στα όσα είπε ο Καστανίδης.
«Δεν έχω να κάνω κανένα σχόλιο», ήταν η απάντηση της Αράπογλου, όταν αργά το βράδυ τη βρήκαν στο τηλέφωνο οι δημοσιογράφοι.
Το εμφυλιοπολεμικό κλίμα των Παπανδρεϊκών συντηρήθηκε και την επόμενη ημέρα, όταν από το γραφείο του Καστανίδη διοχετεύτηκε στον Τύπο η πληροφορία ότι ο ένας από τους δύο «δικούς του» στη γραμματεία της ΝΟΕΣ είχε υποβάλει την παραίτησή του εγγράφως, αλλά αυτή δεν είχε κοινοποιηθεί στα υπόλοιπα μέλη του οργάνου.
Το μεσημέρι της Παρασκευής η γραμματεία της ΝΟΕΣ πρόσφερε ουζάκι στους δημοσιογράφους, τους οποίους προσκάλεσε σε συνάντηση γνωριμίας.
«Το θέμα αυτό έχει κλείσει για εμάς», ήταν η στερεότυπη απάντηση που έδωσε η συντονίστρια της γραμματείας Βάσω Βογιατζοπούλου, όταν ρωτήθηκε επίμονα από τους εκπροσώπους του Τύπου για τις αιχμές Καστανίδη.
Στη συνάντηση, οι του τοπικού ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν το πρόγραμμα των προσυνεδριακών συνελεύσεων των δημοτικών οργανώσεων (ξεκίνησαν από χθες και θα ολοκληρωθούν μέσα στο δεύτερο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου), ενώ αναφέρθηκαν και σε πρωτοβουλίες που σχεδιάζουν να πάρουν για τα καυτά θέματα της πόλης.
Συνταγματική αναθεώρηση
Εκτός από τα επικριτικά πυρά προς τη Χαριλάου Τρικούπη, ο Χάρης Καστανίδης εξέπληξε τους μετέχοντες στη συνεδρίαση των τοπικών στελεχών του ΠΑΣΟΚ προτείνοντας αλλαγή της στάσης του κόμματος στη συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση.
Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης πρότεινε την επανεκκίνηση της διαδικασίας συνταγματικής αναθεώρησης «όχι από κει που διακόπηκε αλλά από μηδενικής βάσεως, ώστε να μετατραπεί σε όπλο υπεράσπισης της ηθικής και της διαφάνειας στη δημόσια ζωή».
Είπε μάλιστα ότι θα πρέπει να υπάρχει η πρόβλεψη για μια νέα Ανεξάρτητη Αρχή σχετικά με τη διαχείριση των προμηθειών και των έργων και να αλλάξει ο τρόπος επιλογής των ηγεσιών στη Δικαιοσύνη, στα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επιχειρώντας να ερμηνεύσει την «άδικη», όπως είπε, ταύτιση του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, που διαπιστώνεται στις δημοσκοπήσεις, είπε πως συνετέλεσαν σ’ αυτό «ορισμένες νεοφιλελεύθερες ιδέες τις οποίες υιοθέτησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ μετά το 1994», σε συνδυασμό με τη μετακίνηση των δύο μεγάλων κομμάτων προς τον λεγόμενο μεσαίο χώρο.
Η πρόταση του Χάρη, που ξάφνιασε τους παριστάμενους, υιοθετήθηκε από τον πρόεδρο του Κινήματος, ο οποίος πρότεινε στη Βουλή τη ματαίωση της συνέχισης της αναθεωρητικής διαδικασίας που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη Βουλή και εκκίνηση νέας συνταγματικής αναθεώρησης από μηδενική βάση, κάτι που δεν είναι εφικτό και νόμιμο, αφού δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής, και απορρίφθηκε από τα άλλα κόμματα με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς.