ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΕΣ ΣΟΚΟΛΑΤΕΣ, ΣΑΛΤΣΕΣ, ΓΙΑΟΥΡΤΙΑ, ΜΑΚΑΡΟΝΙΑ ΚΑΙ ΓΛΥΚΑ
Η νέα οδηγία αυξάνει σε 14 τα τρόφιμα που ακόμη και ίχνη τους αν υπάρχουν σε συσκευασμένα προϊόντα πρέπει να επισημαίνονται, ενώ οριστικοποίησε τις εξαιρέσεις κάποιων συστατικών από τη λίστα, όπως η λακτιτόλη ή το σογιέλαιο.
Η νέα νομοθεσία συνοδεύτηκε από καταιγισμό ανακλήσεων μέσω του συστήματος Εγκαίρου Προειδοποίησης (RASFF) μη ασφαλών τροφίμων, επειδή περιείχαν αλλεργιογόνα. Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο στις τελευταίες ημέρες του Δεκέμβρη είχαμε 7 στις 10 ανακλήσεις, πανευρωπαϊκώς, να αφορούν παρουσία αλλεργιογόνων στα τρόφιμα.
Αλλά και στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιανουαρίου να έχουμε άλλες 7 συνολικά ανακλήσεις που αφορούσαν τρόφιμα κοινής κατανάλωσης (γιαούρτια, μπισκότα, σοκολάτες, μακαρόνια, ιχθυοκομικά, έτοιμες σούπες κ.ά.).
Ο καταναλωτής μπορεί να αποφύγει την αγορά προϊόντων που περιέχουν επικίνδυνες ουσίες μόνο αν διαβάσει προσεκτικά τα ψιλά γραμματάκια στα οποία αναγράφονται τα συστατικά των τροφίμων και βεβαίως ΜΟΝΟ αν οι εταιρείες τα έχουν αναγράψει.
Φανταστείτε τον τρόμο μιας μητέρας η οποία έδωσε στο ίδιο της το παιδί μια σοκολάτα, επειδή δεν γνώριζε ότι περιέχει αλλεργιογόνα, και το είδε μισή ώρα μετά να πρήζεται ή να γεμίζει στίγματα ή ακόμη και να παρουσιάζει δύσπνοια.
Για τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, πάντως, θα έπρεπε να είναι το πρώτο μέλημα η εξασφάλιση ότι τρόφιμα με επικίνδυνες ουσίες δεν θα φτάσουν ποτέ στον καταναλωτή, ιδιαίτερα αφού αυτό προβλέπεται αυστηρά από οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια ώρα συσκευασμένο ψωμί από κατεψυγμένη-προψημένη ζύμη πωλείται στα σούπερ μάρκετ χωρίς ένδειξη ημερομηνίας λήξεως και με την προσθήκη διάφορων συντηρητικών, όπως το σορβικό οξύ, η δεκτόζη και ένα σωρό «Έψιλον».
Αυτά θεωρούνται νόμιμα στην Ευρώπη, αλλά έχουν, σύμφωνα με δηλώσεις ειδικών, απαγορευτεί στις ΗΠΑ και αλλού, επειδή ενοχοποιούνται για καρκινογενέσεις, αλλεργίες και στομαχικές παθήσεις.
Αλλά εδώ βλέπετε, όπως είχε παραδεχτεί και παλιότερα ο πρωθυπουργός Σημίτης, είναι Ελλάδα. Τι περιμένετε;