Επικαιρότητα

1 Προεδρικές εκλογές την περασμένη Κυριακή (20/1/2008) στην πολυβασανισμένη Σερβία. Επικρατέστεροι υποψήφιοι ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας Μπόρις Τάντιτς και ο φιλικά προσκείμενος στη Ρωσία Τόμισλαβ Νίκολιτς. Οι τωρινές συνθήκες δεν ευνοούσαν μια άνετη νίκη του Μπόρις Τάντιτς, λόγω της φιλοδυτικής τοποθέτησής του. Με ανοιχτή την πληγή του Κόσοβου και την υπέρ των Αλβανών στάση των ΗΠΑ και της ΕΕ, η εκλογική αναμέτρηση ήταν δύσκολη για τον νυν Πρόεδρο. Οι τρεις επικρατέστεροι υποψήφιοι, Νίκολιτς, Τάντιτς και Βέλιμιρ Ίλιτς (υποψήφιος υποστηριζόμενος από το κόμμα του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα), κατήλθαν στις προεδρικές εκλογές με το σύνθημα της μη παραχώρησης ανεξαρτησίας στο Κόσοβο, σύμφωνα και με τις σχετικές αποφάσεις του σερβικού Κοινοβουλίου. Την Κυριακή πρώτευσε στις εκλογές ο φιλορώσος Τόμισλαβ Νίκολιτς, χωρίς όμως να μπορέσει να συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία για την κατάκτηση της Προεδρίας της Δημοκρατίας. Δεύτερος ήρθε ο σημερινός φιλοδυτικός Πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς και θα λύσουν τις διαφορές τους στον δεύτερο γύρο.

Η σταθερά φιλοσερβική στάση της Ρωσίας στο ζωτικό θέμα (για τη Σερβία και για ολόκληρα τα Βαλκάνια) της ανεξαρτησίας του Κοσόβου ενίσχυσε σημαντικά τη θέση και την απήχηση στον λαό των φιλορωσικών πολιτικών δυνάμεων. Στην ακρωτηριασμένη Σερβία η Δύση έπαιξε και έχασε. Το παιχνίδι της Ρωσίας βρίσκεται σε εξέλιξη και αποβλέπει στο να αποκτήσει ένα σταθερό προγεφύρωμα στην περιοχή των Βαλκανίων. Αν στον β΄ γύρο των σερβικών προεδρικών εκλογών επικρατήσει ο Νίκολιτς, τότε η Σερβία θα έχει χαθεί για τη Δύση. Η συμπάθεια των Σέρβων προς τη Ρωσία είναι έκδηλη, λόγω της φιλοσερβικής στάσης της δεύτερης από την εποχή των βομβαρδισμών του Κλίντον και μέχρι σήμερα με το πρόβλημα του Κοσόβου. Οι Δυτικοί στηρίζουν τις ελπίδες τους για την επικράτηση του Τάντιτς στον β΄ γύρο στη στάση που θα τηρήσει το κόμμα του πρωθυπουργού Κοστούνιτσα. Μέχρι τώρα ο σέρβος πρωθυπουργός και το κόμμα του διάκεινται ευμενώς προς τη Ρωσία. Ποια στάση όμως θα τηρήσουν στην αναμέτρηση του β΄ γύρου; Έτσι ο Κοστούνιτσα έχει καταστεί ο ρυθμιστής της μελλοντικής πορείας της Σερβίας. Σε ποια «αγκαλιά» θα καταλήξει η γειτονική μας χώρα; Νίκολιτς και Ρωσία ή Τάντιτς και Δύση; Τι θα διαλέξουν οι σέρβοι ψηφοφόροι; Μεγάλο το ενδιαφέρον, αλλά και το διακύβευμα των εκλογών.

2 Και στο Ιράν θα έχουμε προεδρικές εκλογές τον προσεχή Μάρτιο, που λήγει η θητεία του ιρανού Προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ. Ο ιρανός Πρόεδρος έχει καταφέρει να «κερδίσει» την εχθρότητα του κλήρου και της νεολαίας της χώρας του. Και η αντιπάθεια του λαού του
Ιράν στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της χώρας τους συνεχώς διευρύνεται. Σωσίβιο για τον Αχμαντινετζάντ είναι ο αμερικανός Πρόεδρος Μπους, με τις ύβρεις και τις απειλές που εκτοξεύει συνεχώς εναντίον του Ιράν και του Προέδρου της χώρας αυτής. Τα όσα είπε ο Πρόεδρος Μπους κατά την πρόσφατη περιοδεία του στα φιλοδυτικά κράτη της Μέσης Ανατολής ενίσχυσαν σημαντικά τη θέση του ιρανού Προέδρου στο εσωτερικό της χώρας του, αλλά και τον κατέστησαν περισσότερο δημοφιλή στον αραβικό πληθυσμό. Όσοι είναι αντίθετοι με την πολιτική που ακολουθεί ο Πρόεδρος Μπους στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο πρόσωπο του Αχμαντινετζάντ τον ηγέτη που μπορεί να αντιταχθεί στον τυχοδιωκτισμό των ΗΠΑ και να προκαλέσει τελικά το ναυάγιο των σχεδίων της Ουάσινγκτον για ολοκληρωτική αμερικανοποίηση της Μέσης Ανατολής.

Άλλωστε από το γεγονός αυτό πηγάζει και η μεγάλη εχθρότητα του Μπους προς τον ιρανό ομόλογό του. Κατά την περιοδεία του, ο Πρόεδρος Μπους απείλησε να επιβάλει κυρώσεις εναντίον του Ιράν, πολιτικές και οικονομικές, με στόχο να απομονώσει τον Αχμαντινετζάντ και να σταματήσει την προσπάθειά του να καταστήσει το Ιράν περιφερειακή δύναμη. Και ακόμα απείλησε και με βομβαρδισμούς εναντίον ιρανικών στρατιωτικών στόχων. Και χαρακτήρισε τον ιρανό Πρόεδρο κακό τέρας και βασικό χρηματοδότη των τρομοκρατικών οργανώσεων. Και επιπλέον υποσχέθηκε στρατιωτική βοήθεια στη Σαουδική Αραβία και στα κρατίδια του Περσικού Κόλπου για να αντιμετωπίσουν την ιρανική απειλή. Το συμπέρασμα είναι ένα και μοναδικό. Όποιον ηγέτη ξένης χώρας απεχθάνεται ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, τον αγκαλιάζει στις εκλογές ο λαός του. Θυμηθείτε τα αποτελέσματα των εκλογών σε Γερμανία, Πολωνία, Πορτογαλία, Ισπανία, στις χώρες της Νότιας Αμερικής και τώρα στη Σερβία. Ο Αχμαντινετζάντ θα επιβεβαιώσει το φαινόμενο αυτό στις προεδρικές εκλογές του προσεχούς Νοεμβρίου στο Ιράν; Πάντως ο Μπους κατάφερε το ακατόρθωτο: να προσφέρει στον αραβικό κόσμο έναν προστάτη και ηγέτη που δεν είναι Άραβας! Μεγάλο πολιτικό επίτευγμα.


Σχολιάστε εδώ