Εκβιάζει ο Κουκοδήμος!

Υπόθεση που επιδεινώνει ακόμη περισσότερο το ήδη εκρηκτικό κλίμα που επικρατεί στο εσωτερικό της κυβερνητικής παράταξης, σε σημείο που κανείς δεν είναι σε θέση να προβλέψει τις εξελίξεις των αμέσως επόμενων ημερών.

Από τη Ρηγίλλης πιέζουν φορτικά τον βουλευτή να ξεκαθαρίσει την κατάσταση για να μην πληγεί περισσότερο το κύρος της κυβέρνησης, ζητώντας του ευθέως να παραιτηθεί από το βουλευτικό αξίωμα, ωστόσο εκείνος αρνείται κατηγορηματικά να γίνει ο «αποδιοπομπαίος τράγος». Σύμφωνα δε με τις πληροφορίες, έστειλε τελεσίγραφο (με αποδέκτη και το Μέγαρο Μαξίμου) να σταματήσουν να τον πιέζουν, γιατί θα δηλώσει ανεξάρτητος και η οριακή αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας θα γίνει ακόμη πιο οριακή και θα περιορίζεται στην ψήφο ενός μόνο βουλευτή. Το ενδεχόμενο αυτό προκαλεί «ρίγη πανικού» σε όλα τα στελέχη και για τον λόγο αυτόν η ηγεσία της παράταξης ανέχεται την πρωτοφανή για τα κομματικά δεδομένα συμπεριφορά του βουλευτή, η οποία αγγίζει τα όρια της ευθείας περιφρόνησης. Ο κ. Κουκοδήμος στην προτροπή του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Γ. Τραγάκη να δώσει επισήμως εξηγήσεις για τον βαθμό εμπλοκής του, αντί γραπτού υπομνήματος προς το κόμμα ή ανακοίνωση προς τα Μέσα Ενημέρωσης, απέστειλε επιστολή προς τον κ. Τριανταφυλλόπουλο! (Ο οποίος τον είχε «καταγγείλει» δημόσια ότι τον προσέγγισε για λογαριασμό του κ. Κλαδά.) Για να παραδεχθεί -στην επιστολή του- ότι… συναντήθηκε μαζί του, αλλά δεν είχε κανενός είδους συναλλαγή. Ένα ακόμη ενδεικτικό στοιχείο της αδυναμίας στην οποία βρίσκεται η Ρηγίλλης είναι και το ότι για ένα τόσο σημαντικό ζήτημα, μέχρι και την Παρασκευή το βράδυ, ο κ. Κουκοδήμος δεν είχε κληθεί σε απολογία από τα όργανα του κόμματος και απλώς έγινε μια τηλεφωνική επικοινωνία του κ. Τραγάκη μαζί του. Εκτός κι αν κλήθηκε και δεν προσήλθε ή πήγε και δεν δημοσιοποιήθηκε η παρουσία του για να μη δημιουργηθούν περαιτέρω εντυπώσεις. Η κίνηση του βουλευτή να στείλει επιστολή στην τηλεόραση προκάλεσε οργή στη Ρηγίλλης, πλην όμως πρόθεση να ληφθούν μέτρα δεν υπάρχει.

Έχει ηχογραφήσει τη συνομιλία τους ο Μάκης;

Κάτω από την πίεση των ΜΜΕ και των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας, την ακριβώς επομένη (Παρασκευή) ο κ. Κουκοδήιμος δημοσιοποίησε μια χειρόγραφη επιστολή του προς τον κ. Τραγάκη με ημερομηνία 23/1/2008 (την οποία έστειλε την επομένη, πριν βγει η εκπομπή του κ. Τριανταφυλλόπουλου) όπου και επαναλαμβάνει ότι ναι μεν συνάντησε τον δημοσιογράφο, ωστόσο δεν είχε κανενός είδους συναλλαγή μαζί του. Προκαλώντας εύλογα ερωτήματα για ποιον λόγο η επιστολή αυτή δεν κοινοποιήθηκε νωρίτερα και περίμεναν να δημοσιοποιήσει τη δική του ο κ. Τριανταφυλλόπουλος. Παρά ταύτα, στη Ρηγίλλης εμφανίζονται επιφυλακτικοί, γι’ αυτό και στη δήλωσή του ο κ. Τραγάκης επισημαίνει ότι αποδέχεται τις εξηγήσεις του βουλευτή, εκτός κι αν προκύψουν νεώτερα στοιχεία. Τι φοβούνται στη Νέα Δημοκρατία; Το ενδεχόμενο ο κ. Τριανταφυλλόπουλος να έχει ηχογραφήσει συνομιλία του με τον κ. Κουκοδήμο, το περιεχόμενο της οποίας να ανατρέπει την υπάρχουσα κατάσταση. Στη Ρηγίλλης επικρατεί δυσφορία, διότι την επιστολή του ο κ. Κουκοδήμος την έστειλε μόνο στον κ. Τραγάκη και όχι και στον Λ. Ζαγορίτη και κομματικά στελέχη υπογράμμιζαν ότι μετά την κίνησή του αυτή ο βουλευτής δεν θα πρέπει να αναμένει οποιαδήποτε στήριξη από την πλευρά του κόμματος στο μέλλον. Κομματικοί παράγοντες προειδοποιούν για τους κινδύνους που ελλοχεύουν από μια ενδεχόμενη παραίτηση του κ. Κουκοδήμου, δεδομένου ότι τη θέση του στη Βουλή θα την πάρει ο Ν. Κάκαλος. Ο τελευταίος είχε διαγραφεί το 1998 από τον Κ. Καραμανλή, μαζί με τους Σουφλιά, Μάνο, Ανδριανόπουλο, Κοντογιαννόπουλο. Στη συνέχεια είχε επιδοθεί σε μια «πολεμική» εναντίον του σημερινού πρωθυπουργού, εκτοξεύοντας κατά καιρούς βαρύτατους χαρακτηρισμούς. Με αποτέλεσμα να χρειαστεί να περάσουν αρκετά χρόνια για να επανέλθει ξανά στο κόμμα, με τη μεσολάβηση του Γ. Σουφλιά, πολιτικός φίλος του οποίου είναι εδώ και σχεδόν είκοσι χρόνια. Από την πλευρά του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ καθησυχάζουν ότι ο κ. Κάκαλος δεν πρόκειται να δημιουργήσει κανένα πρόβλημα, αλλά λόγω του ευέξαπτου χαρακτήρα του στη Ρηγίλλης εξακολουθούν να ανησυχούν.

Σενάρια εκλογών

«Ο Κουκοδήμος εκμεταλλεύεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει 152 βουλευτές και κάνει γυμνάσια στη Ρηγίλλης», σημειώνουν κυβερνητικοί παράγοντες που εξαπολύουν «πυρά» κατά του βουλευτή που «εκθέτει το κόμμα και την κυβέρνηση». Πιο «θερμόαιμοι» πάντως ζητούν από τον πρωθυπουργό να προχωρήσει σε δραστικά μέτρα: Να διαγράψει τον κ. Κουκοδήμο και, αν υπάρξει στη συνέχεια πρόβλημα αυτοδυναμίας, να πάει σε εκλογές! Οι οποίες υπενθυμίζουμε όχι θα γίνουν με λίστα, έτσι που ο κ. Καραμανλής θα έχει τη δυνατότητα να… επιλέξει τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας που θα προκύψει από τις εκλογές. Προτάσεις σαν αυτή δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος, διότι η κυβέρνηση θα προσφύγει στις κάλπες μέσα σε εξαιρετικά δυσμενές πολιτικό περιβάλλον. Το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών συζητείται ευρέως σε πολιτικά και δημοσιογραφικά γραφεία και βλέπει όλο και συχνότερα το φως της δημοσιότητας. Μάλιστα προχθές τέθηκε σχετική ερώτηση και στον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος είπε το αυτονόητο, ότι η κυβέρνηση εξελέγη πριν από τέσσερις μήνες.

Άλλος πονοκέφαλος το γεύμα Τατούλη – Βερελή

Υπάρχει ωστόσο και η άλλη εκδοχή στην υπόθεση: Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν ότι αν ο κ. Κουκοδήμος επιχείρησε όλα όσα καταγγέλλει, δεν το έκανε για ίδιον όφελος, αλλά για να βοηθήσει τον Σπ. Κλαδά. Ενώ όσοι συνομιλούν μαζί του αναφέρουν ότι ο βουλευτής είναι «έξω φρενών», διότι διαπιστώνει ότι «θέλουν να τον ρίξουν στην πυρά για να προστατεύσουν τον Κλαδά». Συν τοις άλλοις την κυβέρνηση και το κόμμα απασχολεί η περίπτωση ενός ακόμη βουλευτή, του Π. Τατούλη, ο οποίος με τις κινήσεις και τις δηλώσεις του έχει «σπάσει τα νεύρα» του πρωθυπουργού, ενώ στη Ρηγίλλης διατυπώνουν σε βάρος του αιχμηρά σχόλια. Πάντα όμως κατ’ ιδίαν και ανεπίσημα, για να μην προκαλέσουν την αντίδρασή του. Με τις παρεμβάσεις του, ο κ. Τατούλης έδωσε «τροφή» στην αντιπολίτευση για την υπόθεση Ζαχόπουλου. Και σ’ αυτήν την περίπτωση το Μαξίμου δεν πρόκειται να «πάρει μέτρα» σε βάρος του, για τον ίδιο λόγο που δεν το κάνει για τον Κ. Κουκοδήμο. Λόγω της οριακής πλειοψηφίας που έχει η κυβέρνηση. Στη Ρηγίλλης πάντως έχουν φθάσει πληροφορίες ότι ο κ. Τατούλης έχει ανοίξει δίαυλο επικοινωνίας με το «ρεύμα Βενιζέλου» και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο στο άμεσο μέλλον, αν ο κ. Βενιζέλος αποχωρήσει από το ΠΑΣΟΚ, να πάει μαζί του. Δεν εξηγούν άλλωστε ποιος ο λόγος να συναντηθεί (ο κ. Τατούλης) με τον «υπασπιστή» του Β. Βενιζέλου, Χρ. Βερελή, στο κέντρο μάλιστα του Κολωνακίου. Πέραν του ότι ήθελε να τον δουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο βουλευτής Αρκαδίας έχει συναντηθεί και με τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο.

Στην κούρσα της διαδοχής

Με την υπόθεση Ζαχόπουλου να διατηρείται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας για έκτη συνεχόμενη εβδομάδα, το κλίμα στις τάξεις της Νέας Δημοκρατίας είναι εξαιρετικά βαρύ. Στη συντριπτική πλειοψηφία τους οι βουλευτές παρακολουθούν τις εξελίξεις «μουδιασμένοι» και ανήσυχοι, ενώ σε καθημερινή βάση οι μεταξύ τους συζητήσεις αναλώνονται στα γεγονότα της «επόμενης ημέρας». Εκτιμώντας μάλιστα ότι ο κύκλος του Κ. Καραμανλή θα κλείσει πιο σύντομα απ’ ό,τι αναμενόταν, έχουν αρχίσει να στοιχίζονται πίσω από τους επίδοξους «δελφίνους», σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσουν την πολιτική επιβίωσή τους. Το ενδιαφέρον είναι ότι φυλλορροεί η λεγόμενη καραμανλική ομάδα, καθώς οι βουλευτές που πρωτοστάτησαν για την εκλογή του σημερινού πρωθυπουργού στην αρχηγία του κόμματος και τον στήριζαν μέχρι πρότινος έχουν αρχίσει να διαλέγουν «στρατόπεδο» εν όψει της επόμενης μέρας. Στην παρούσα φάση στο σημείο εκκίνησης φαίνεται να παίρνουν θέση η Ντ. Μπακογιάννη και ο Δ. Αβραμόπουλος, χωρίς ωστόσο στην πορεία να αποκλείεται το ενδεχόμενο να προκύψει ως αουτσάιντερ ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος προβάλλει ως ο «Σημίτης της Δεξιάς» και αναμένεται να έχει τη στήριξη ισχυρών οικονομικών παραγόντων της χώρας. Στην κούρσα δεν αποκλείεται να προκύψουν και «δίδυμα» και οι πληροφορίες θέλουν τον Αντ. Σαμαρά να βρίσκεται πιο κοντά στον κ. Αβραμόπουλο, αν και εφόσον ο μεσσήνιος πολιτικός δεν διεκδικήσει ο ίδιος την αρχηγία, όπως τον προτρέπουν ορισμένοι βουλευτές. Κλειστά κρατάνε τα χαρτιά τους οι κορυφαίοι, καθότι είναι πολύ νωρίς για να «εκτεθούν» και διότι οποιαδήποτε συζήτηση αυτήν την ώρα συνιστά στην ουσία κίνηση αμφισβήτησης του Κ. Καραμανλή.

Πληθαίνουν οι πικραμένοι

Στο μεταξύ, διευρύνεται ο κύκλος των… πικραμένων, είτε είναι βουλευτές είτε απλοί πολιτευτές. Πρόκειται για όλους εκείνους που βλέπουν ότι δεν έχουν καμιά ελπίδα να αναλάβουν κάποιο πόστο, οι μεν βουλευτές να μπουν στην κυβέρνηση οι δε πολιτευτές να τοποθετηθούν στον κρατικό μηχανισμό. Δεδομένου ότι ο κ. Καραμανλής δεν αρέσκεται στους ανασχηματισμούς, γνωρίζουν ότι δεν πρέπει να περιμένουν τίποτα για τους 8-10 μήνες. Τις τελευταίες ημέρες διακινούνται σενάρια ανασχηματισμού, σε μια προσπάθεια να αλλάξει το κλίμα, ωστόσο από το Μαξίμου αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο αυτό.


Σχολιάστε εδώ