Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

1Οι ζημίες των αμερικανικών τραπεζών από στεγαστικά δάνεια συνεχώς αυξάνονται. Και οι τράπεζες βρήκαν τρόπο να καλύψουν τη χασούρα από την τοκογλυφική δραστηριότητά τους. Απολύουν υπαλλήλους! Πάλι οι εργαζόμενοι καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα. Η Citigroup, που μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2007 κατέγραψε ζημίες 18 δισ. δολαρίων, ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει την απόλυση 20.000 υπαλλήλων της μέσα στη φετινή χρονιά. Για να καλύψει ένα ποσοστό από τις ζημίες. Για τον ίδιο σκοπό εξασφάλισε δάνεια εξ Ανατολών. Από την GIC της Σιγκαπούρης και την ΚΙΑ του Κουβέιτ. Φαντάζεστε η μεγαλύτερη ιδιωτική τράπεζα των ΗΠΑ με παγκόσμια δραστηριότητα να δανείζεται από άγνωστες μέχρι τώρα τράπεζες της Ανατολής! Και να απολύει υπαλλήλους της. Και δεν είναι μόνο η Citi που καταφεύγει στο μέτρο της απόλυσης υπαλλήλων. Η 5η σε κύκλο εργασιών τράπεζα, η Bank of America, ανακοίνωσε την απόφασή της να προβεί σε άμεσο περιορισμό του προσωπικού της κατά 3.000. Που φυσικά σημαίνει ισάριθμες απολύσεις. Αυτός είναι ο νεοφιλελεύθερος καπιταλισμός. Δεν ανέχεται ζημίες του κεφαλαίου. Προσπαθεί να φορτώσει τις ζημίες στους εργαζομένους και στο κοινωνικό σύνολο. Γι’ αυτό και θέλησαν (και πέτυχαν) την κατεδάφιση των εργασιακών σχέσεων και την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων. Του καπιταλισμού το απάνθρωπο πρόσωπο!

2 Τελικά οι αμερικανικές τράπεζες, για να αποφύγουν την κρίση ρευστότητας από την οποία απειλούνται, φαίνεται ότι θα ξεπουληθούν στα κρατικά και ιδιωτικά κεφάλαια που έχουν συγκεντρώσει τα κράτη που παράγουν (και εξάγουν) πετρέλαιο. Εκεί στην Ασία έχει συγκεντρωθεί ο πλούτος της Δύσης, μετά την εκρηκτική αύξηση των τιμών του πετρελαίου. Οι συνθήκες είναι υπερώριμες για την εισβολή των ασιατικών κρατών στην οικονομία των ΗΠΑ. Η αμερικανική οικονομία παραπαίει και βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ύφεσης με διάρκεια. Το τραπεζικό σύστημα πάσχει από έλλειψη ρευστότητας και δεν μπορεί να βοηθήσει στο ξεπέρασμα της κρίσης. Το αμερικανικό Δημόσιο υποφέρει από το δίδυμο έλλειμμα (δημοσιονομικό – εμπορικό) και η κατάσταση επιδεινώνεται από τις τεράστιες δαπάνες που έχει δημιουργήσει στον προϋπολογισμό των ΗΠΑ η τυχοδιωκτική πολιτική του Προέδρου Μπους (εισβολή στο
Ιράκ και το Αφγανιστάν, χρηματοδοτήσεις για την οργάνωση φιλοδυτικών κινημάτων σε χώρες που συνορεύουν με τη Ρωσία και την Κίνα κ.λπ.). Στην Ασία υπάρχει το άφθονο ρευστό, έτοιμο για εισβολή στις ΗΠΑ. Η πτώση της ισοτιμίας του δολαρίου (το φτηνό δολάριο) κάνει περισσότερο ελκυστική την εξαγορά αμερικανικών τραπεζών και επιχειρήσεων. Τώρα οι εξαγορές στοιχίζουν λιγότερο. Και συμφέρουν. Έτσι, σύντομα θα έχουμε αναζωπύρωση των εξαγορών με αγοραστές αυτήν τη φορά τους εμίρηδες του Κόλπου, τα δημόσια κεφάλαια της Κίνας και της Ρωσίας και τους μαχαραγιάδες της Ινδίας.

3 Για την αντιμετώπιση της απειλής της ύφεσης, η κυβέρνηση των
ΗΠΑ και η Κεντρική Τράπεζα έχουν δραστηριοποιηθεί. Η FED προσπαθεί με ενέσεις ρευστότητας και με μειώσεις των επιτοκίων να κρατήσει όρθιο το τραπεζικό σύστημα, ενώ ο Πρόεδρος Μπους εξήγγειλε την ταχύτατη προώθηση πακέτου δημοσιονομικών μέτρων ύψους 140 δισ. δολαρίων για τη στήριξη της απειλούμενης από την ύφεση αμερικανικής οικονομίας. Το πακέτο περιλαμβάνει μείωση της φορολογίας, κίνητρα προσέλκυσης επενδύσεων στην πραγματική οικονομία και τόνωσης της επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς και «γενναίες» οικονομικές ενισχύσεις στους ανέργους. Όλοι θεώρησαν ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν προεκλογικές παροχές εν όψει των προεδρικών εκλογών του προσεχούς Νοεμβρίου και τα χαρακτήρισαν «προίκα» για τον υποψήφιο πρόεδρο του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Ο ρεπουμπλικάνος υποψήφιος εμφανίζεται να είναι γυμνός από επιχειρήματα και ο φταίχτης της γύμνιας, ο Πρόεδρος Μπους, θέλησε να ενισχύσει το οπλοστάσιο του υποψηφίου του κόμματός του. Έτσι, κανένας δεν έδωσε καμιά σημασία στο «πακέτο Μπους». Φαίνεται όμως ότι η προεκλογική μάχη θα δοθεί γύρω από την οικονομική κατάσταση και ο Μπους θα αποφύγει την κριτική για την τυχοδιωκτική εξωτερική πολιτική του, που ευθύνεται σε σημαντικό ποσοστό και για την οικονομική κατάσταση των ΗΠΑ. Δύσκολα αποχωρίζεται η οικονομία από την πολιτική.


Σχολιάστε εδώ