«ΔΕΝ ΓΛΙΤΩΝΕΙΣ», «ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΚΟΤΑ!»

«ΤΟ ΠΑΡΟΝ» έχει και δημοσιεύει σήμερα όλους τους διαλόγους της Πέμπτης. Διαλόγους απʼ τους οποίους αβίαστα προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι δυο «μονομάχοι» πλέον επιδίδονται σε μια μάχη στρατηγικής, ίσως ακόμα και «μάχη ζωής», για το ποιος θα χρεωθεί ένα πολιτικό διαζύγιο που, όπως όλα δείχνουν, είναι αναπόφευκτο. Μάχη στρατηγικής – συνέχεια της οξύτατης εσωκομματικής σύγκρουσης, της οποίας αποδεικνύεται τώρα ότι απλώς ένας σταθμός ήταν η 11η Νοέμβρη.

Αρκεί μόνο να επισημάνουμε τούτο:

• Σύμφωνα με εκτιμήσεις που μετέφεραν στο «ΠΑΡΟΝ» στελέχη προσκείμενα τόσο στον Γ. Παπανδρέου όσο και στον Β. Βενιζέλο, η συνάντηση-συζήτηση της Πέμπτης ήταν οξύτερη ακόμα κι απʼ τη θυελλώδη σύγκρουσή τους στο Πολιτικό Συμβούλιο αμέσως μετά τις δημοτικές εκλογές του 2006, τότε που οι διάλογοι ήταν περιεχομένου «τέρμα η υποκρισία» και «θα προχωρήσω για να κερδίσω τις εκλογές (σ.σ.: του περασμένου Σεπτέμβρη…) με όσους με ακολουθήσουν»!

Τι συμβαίνει

στην πραγματικότητα;

Οι δύο «μονομάχοι» σπρώχνουν ο ένας στο άλλο στα άκρα. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ «σπρώχνει» τον Βενιζέλο στην αποχώρηση. Απʼ τη μεριά του ο Βενιζέλος «σπρώχνει» τον Παπανδρέου να τον διαγράψει. Δεν θέλει με τίποτα να χρεωθεί αυτός μια αποστασία, πολύ περισσότερο που αυτή η λέξη είναι εξαιρετικά φορτισμένη απʼ το μοιραίο 1965 στον κόσμο της δημοκρατικής παράταξης. Αυτή λοιπόν τη ρετσινιά δεν τη θέλει με τίποτα.

Γνωρίζουν απʼ την άλλη και οι δυο πως μια διάσπαση του ΠΑΣΟΚ σήμερα θα τους καταστήσει συνυπεύθυνους ενός «διαζυγίου», πολύχρονου, του Κινήματος απ’ την εξουσία.

Οπότε… υποτίθεται ότι «ξορκίζουν» την προοπτική της τελικής σύγκρουσης, αν και όλα παραπέμπουν εκεί. Έτσι στις συσκέψεις των προσκείμενων στον Β. Βενιζέλο βουλευτών τη βδομάδα που πέρασε αυτό που κυριάρχησε ήταν το πώς δεν θα χρεωθούν μια διάσπαση στην οποία, κατά την εκτίμησή τους, σπρώχνει ο Γιώργος με την επιλογή που έχει κάνει, δηλαδή του μικρού αλλά καθαρού κόμματος.

Στα πλαίσια αυτά το ενδεχόμενο αποχώρησης του Βενιζέλου το απέρριψαν όλοι. Και φαίνεται να καταλήγουν στην τακτική του «μένουμε, παλεύουμε για τις θέσεις μας, αλλά δεν γινόμαστε και «ρόμπες».

Απʼ την άλλη μεριά, αυτή του επιτελείου του Γιώργου, σε συσκέψεις που επίσης έγιναν κυριάρχησε η εκτίμηση ότι «ας μην προχωρήσουμε σε διαγραφές». Αλλά εκφράστηκε και η εκτίμηση του «τι κάνουμε, αν ο Βενιζέλος μείνει αλλά συστηματικά “ροκανίζει” τον Γιώργο με στόχο να πάρει τη ρεβάνς στις ευρωεκλογές;».

Οι θιασώτες της παραπάνω εκτίμησης τάσσονται υπέρ μιας «ελεγχόμενης ρήξης» με διαγραφές ακόμα τώρα που ο χρόνος ως τις ευρωεκλογές είναι ικανός. Υπέρ αυτής της θέσης τάσσονται οι Ν. Κοτζιάς (που επανήλθε αναβαθμισμένος στο επιτελείο του Γιώργου…) Χρ. Παπουτσής, Γ. Παναγιωτακόπουλος, με προϋποθέσεις ακόμα κι ο Δημ. Ρέππας.

Διαφωνούν, ωστόσο, ο Καστανίδης, η Διαμαντοπούλου και ο Χρυσοχοΐδης.

Οι υποστηρικτές των διαγραφών υποστηρίζουν ότι:

– Αν διαγράψουμε τον Βενιζέλο, ελάχιστοι θα τον ακολουθήσουν, παρά το γεγονός ότι σήμερα εμφανίζονται να τον στηρίζουν ακόμα περί τους 25 βουλευτές.

Δεν είναι πάντως ίδιες οι εκτιμήσεις του επιτελείου Βενιζέλου. Συνεργάτης του μας εξέφρασε την εκτίμηση ότι:

– Αν ο Βενιζέλος διαγραφεί (προσοχή, αν διαγραφεί, όχι αν αποχωρήσει), θα τον ακολουθήσουν περί τους 20 βουλευτές και σε κάθε περίπτωση όχι λιγότεροι από 15.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που του είπε την Τετάρτη ο βουλευτής Α. Λοβέρδος:

– Αν σε πειράξει (σ.σ.: αν διαγραφεί δηλαδή) για ζήτημα που σχετίζεται με άσκηση ατομικού δικαιώματος άλλων πολιτών, τότε θα σε ακολουθήσω.

Εννοούσε βεβαίως την περίπτωση διαγραφής του Βενιζέλου επειδή… θα συγκροτήσουν Όμιλο πανεπιστημιακοί και άλλοι άνθρωποι του πνεύματος.

Και σε αυτήν τη λογική φαίνεται πως έχουν καταλήξει και αρκετοί άλλοι βουλευτές, οι οποίοι τον είχαν στηρίξει στη διάρκεια της εσωκομματικής σύγκρουσης που ακολούθησε τις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη.

Απʼ τη μεριά του το επιτελείο του Γιώργου επιχειρεί να αποτρέψει

το ενδεχόμενο συγκρότησης του Ομίλου από πανεπιστημιακούς, ώστε να ωθηθεί ο Βενιζέλος να αναλάβει ο ίδιος τη σχετική πρωτοβουλία και έτσι να διαγραφεί δικαιολογημένα!

Σε αυτά τα πλαίσια ο συνταγματολόγος Δημ. Τσάτσος, ο οποίος φέρεται να είναι ο πρόεδρος του υπό συγκρότηση Ομίλου, φαίνεται πλέον να προβληματίζεται, ύστερα μάλιστα και απʼ την επισήμανση που του έκανε φίλος του:

– Μα τι κάνετε, πάτε να τον κάψετε τον Βαγγέλη μόλις στα 53 του…

Πάντως, οι δύο επόμενες δημόσιες εμφανίσεις-ομιλίες Βενιζέλου –και σημειώστε το– είναι στις 7 και 15 Φλεβάρη σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη αντίστοιχα, στην παρουσίαση του νέου του βιβλίου.

Γεγονός είναι πως όλη αυτή η –νέα– εσωκομματική σύγκρουση έχει οδηγήσει σε παραλυσία, μάλλον παραλυτική ανυπαρξία, το ΠΑΣΟΚ. Παραδείγματα:

– Η αντιπολιτευτική του εμφάνιση στη Βουλή, στη συζήτηση για το νέο εκλογικό σύστημα, ήταν απογοητευτική. Ούτε ονομαστική ψηφοφορία δεν ζήτησε, όταν την Τρίτη το βράδυ στην αίθουσα της ολομέλειας ήταν μόνο 4-5 βουλευτές της ΝΔ. Αλλά και πέραν αυτού η συνολική παρουσία του ΠΑΣΟΚ ήταν μαύρα χάλια!

– Ενώ έβαλε ζήτημα αντισυνταγματικότητας, δεν μίλησαν ούτε ο Βενιζέλος, ούτε ο Λοβέρδος (παρότι συνταγματολόγοι και οι δυο) επειδή δεν είχαν ενημερωθεί…

– Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι σε μια περίοδο έως και τραγική για την κυβέρνηση χάνει και το ΠΑΣΟΚ και μάλιστα χάνει περισσότερο απʼ την κυβέρνηση! Το ίδιο προκύπτει και για τον ίδιο τον Παπανδρέου, σε σύγκριση με τον Καραμανλή!

Οι διάλογοι της οργής!

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «Π», διασταυρωμένες τόσο από στελέχη προσκείμενα στον Γιώργο όσο και στον Βενιζέλο, οι μεταξύ τους διάλογοι την Πέμπτη έδειξαν με τρόπο μη αμφισβητούμενο ότι πλέον δεν έχουν την παραμικρή πολιτική ή ψυχική επαφή και απλώς περιμένουν ο ένας το μοιραίο λάθος του άλλου.

Ο Γιώργος χωρίς περιστροφές ξεκαθάρισε εξαρχής στον Βενιζέλο ότι αν επιμείνει στην πρόθεση για τη συγκρότηση του περίφημου Ομίλου, τότε αυτό αποτελεί casus belli.

– Με αυτόν τον όμιλο δεν υπηρετείται η ενότητα του ΠΑΣΟΚ, την οποία είμαι ταγμένος να υπηρετώ. Να αναλάβεις τις ευθύνες σου.

– Μα τι λες. Εδώ μέχρι και ο Παναγιωτακόπουλος έχει συγκροτήσει τάση. Είναι δυνατόν να μου μιλάς έτσι;

– Μα συγκρίνεις τον εαυτό σου με τον Παναγιωτακόπουλο; Αυτό είναι γελοίο! Βαγγέλη, επιμένω στο ότι αν πας σε Όμιλο τελειώνουμε!

– Κατʼ αρχάς, πώς εγώ μπορώ να εμποδίσω πανεπιστημιακούς να κάνουν, αν θέλουν, Όμιλο διακίνησης ιδεών; Θα εμποδίσω εγώ τον Τσάτσο, για παράδειγμα;

– Αν είνʼ έτσι, τότε να βγεις και να τους αποδοκιμάσεις!

– Αυτά που μου λες, είναι απαράδεκτα! Τι, πας να με εξευτελίσεις;

– Βαγγέλη, ό,τι είχα να πω το είπα!

Κυνήγι… φαντασμάτων!

Και οι οξύτατοι διάλογοι συνεχίστηκαν:

– Βενιζέλος: Εγώ δεν έχω καμιά πρόθεση ούτε κόμμα μέσα στο κόμμα να φτιάξω, ούτε να διασπάσω το ΠΑΣΟΚ. Θέλω τη νικηφόρα πορεία του. Αλλά δεν είναι δυνατόν να με εκβιάζεις με αυτό τον τρόπο!

– Παπανδρέου: Βαγγέλη, ξέρω καλά τι θέλεις. Θέλεις να είσαι ο αρχηγός του 35%!

– Ε, όχι και 35%. Ήταν 38% και… βλέπουμε.

– Δηλαδή; Τι θέλεις να πεις; Αμφισβητείς το αποτέλεσμα; Είναι δυνατόν;

– Δεν το αμφισβητώ. Αλλά… ε, ξέρουμε τι έγινε σε ορισμένες περιοχές για τα ποσοστά και πώς βγήκαν κάποια ποσοστά…

– Μου φαίνεται ότι ζητάς συνδιοίκηση. Κι εγώ συνδιοίκηση δεν είμαι διατεθειμένος να σου δώσω!

– Όχι, σε γελάσανε όσοι σου είπανε για συνδιοίκηση! Αλλά για σκέψου, το γεγονός ότι μας «καθάρισες» απʼ τα όργανα του συνεδρίου τι δείχνει;

– Ποιος σας «καθάρισε»;

– Τι ποιος; Εσύ και οι δικοί σου. Θέλατε να μας ταπεινώσετε. Φερθήκατε όχι σαν νικητές, αλλά σαν εκδικητές!

– Λοιπόν, επανέρχομαι στα του Ομίλου. Κοίταξε Βαγγέλη, αυτό θέλω να ξεκαθαρίσει. Δεν κάνω βήμα πίσω!

– Μα καλά, ο Ανδρέας είχε επιτρέψει στον Σημίτη να κάνει Όμιλο. Εσύ; Πώς το παίζεις;

– Ε, λοιπόν, εσύ δε θα κάνεις. Αν κάνεις, δεν θα πάμε πλέον μαζί!

– Μα είναι δυνατόν; Τι κυνηγάς; Φαντάσματα κυνηγάς; Ή μάγισσες;

– Επιμένω, διάλεξε. Ή Όμιλο ή φεύγεις απʼ το ΠΑΣΟΚ!

– Εμένα ούτε δικαστικός επιμελητής δεν θα μπορέσει να με διώξει! Τι, ιδιοκτησία σου είναι το κόμμα;

Και ο διάλογος, όπως προαναφέραμε, έκλεισε με τα βαριά λόγια τα οποία προτάξαμε στο ξεκίνημα αυτού του ρεπορτάζ…


Σχολιάστε εδώ