ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΕΩΣ 30% ΤΑ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ 2008-2009

Μοιάζει να μας ειρωνεύεται η αγορά, αφού αυτές οι ανατιμήσεις οι οποίες αφορούν στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων και των μοτοσικλετών φτάνουν μέχρι και το 30%. Για να γίνουμε όπως και οι υπόλοιποι ευρωπαίοι δηλαδή. Μόνο που για το θέμα της τεράστιας διαφοράς του ύψους των μισθών δεν γίνεται ποτέ λόγος από κανέναν.

Η πίεση στο πορτοφόλι των οδηγών θα φανεί με τη σχεδόν αυτόματη αναπροσαρμογή των κατώτατων ορίων αποζημίωσης για σωματικές βλάβες και υλικές ζημιές προκειμένου να είναι ίδιες με εκείνες που προβλέπει κατά μέσο όρο η σχετική οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τα ελάχιστα ποσά ασφαλιστικής κάλυψης για σωματικές βλάβες, σύμφωνα με τη νέα οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αυξάνονται στη χώρα μας κατά 500%, δηλαδή πενταπλασιάζονται μέχρι την πρώτη Ιουλίου του 2009 το αργότερο, ενώ θα πρέπει να έχουν δεκαπλασιαστεί μέχρι την 1η Ιανουαρίου του 2012, οπότε και ολοκληρώνεται ο σχεδιασμός «σύμπλευσης» με τις σχετικές κοινοτικές οδηγίες.

Τουλάχιστον θα αποζημιώνονται τα θύματα των τροχαίων σωστά και όχι με πενταροδεκάρες, όπως γινόταν μέχρι σήμερα, αφού με τις νέες ρυθμίσεις τα ελάχιστα ποσά κάλυψης για σωματικές βλάβες αυξάνονται από τις 500.000 ευρώ ανά θύμα και ανά ατύχημα σε 2.500.000 ευρώ για να φτάσουν μέχρι τον Ιανουάριο του 2012 τα 5 εκ. ευρώ ανά θύμα.

Για υλικές ζημιές τα κατώτατα όρια αποζημίωσης είναι σήμερα 100.000 ευρώ, θα πάνε δηλαδή στις 500.000 ευρώ μέχρι τον Ιούλιο του 2009 και σε 1 εκ. ευρώ τον ιανουάριο του 2012.

Με τέτοιου ύψους αποζημιώσεις οι ασφαλιστικές εταιρείες στην ελληνική αγορά, ιδιαίτερα οι πιο ανίσχυρες οικονομικά, ή θα πρέπει να βάλουν λουκέτο ή να αυξήσουν υπερβολικά τα ασφάλιστρα αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Η άνοδος αυτή αναμένεται να είναι της τάξεως μέχρι και 30% σε πρώτη φάση είτε εξ ολοκλήρου (όσοι τολμήσουν) είτε σταδιακά με δόσεις, από τον Ιανουάριο του 2008 κιόλας, για να μην πάνε και οι οδηγοί από καρδιά.

Μεσοσταθμικά εκτιμάται ότι το πρώτο κύμα αυξήσεων θα είναι γύρω στο 15%, ενώ δεν αποκλείεται να προστεθούν κι άλλα ποσά από τις στάνταρ ετήσιες ανατιμήσεις που επιβάλουν στα τιμολόγιά τους οι ασφαλιστικές εταιρείες.


Σχολιάστε εδώ