Από το Περιστύλιο…

Εν πάση περιπτώσει, μετά από πρόσκληση του προέδρου της Βουλής, η Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος συνέρχεται την ερχόμενη Τρίτη με τη συμμετοχή των τεσσάρων κομμάτων της πεντακομματικής Βουλής για την εκλογή προεδρείου. Μέσα σε διάστημα ενάμιση μήνα θα πρέπει να υποβάλει την έκθεσή της, ενώ η αναθεωρητική διαδικασία θα ολοκληρωθεί μέχρι τη λήξη της τρέχουσας Συνόδου. Στην επιτροπή συμμετέχουν 27 βουλευτές (λείπουν οι 14 που θα ορίζονταν από την αξιωματική αντιπολίτευση). Τη μερίδα του λέοντος έχει η Νέα Δημοκρατία με 21 μέλη: Κ. Αγοραστός, Μ. Βαρβιτσιώτης, Κ. Γκιουλέκας, Ν. Δένδιας, Θ. Θαλασσινός, Η. Καλλιώρας, Α. Καραμάριος, Μ. Κεφαλογιάννης, Χ. Μαρκογιαννάκης, Κ. Μαρκόπουλος, Κ. Μητσοτάκης, Μ. Μπεκίρης, Α. Μπενάκη, Γ. Μπουγάς, Θ. Μπούρας, Π. Παναγιωτόπουλος, Κ. Παπακώστα, Φ. Πατριανάκου, Μ. Σαλμάς, Γ. Τραγάκης και Γ. Τρυφωνίδης. Από το ΚΚΕ συμμετέχουν τρεις βουλευτές, οι Κ. Αλυσσανδράκης, Α. Κανταρτζής και Δ. Κουμπούρης , δύο από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Φ. Κουβέλης και ο Ν. Τσούκαλης και ο Θ. Πλεύρης από τον ΛΑΟΣ.

νΜια φορά ήρθε υπουργός και είπε καλή κουβέντα στη Βουλή και αυτή εξαφανίστηκε μυστηριωδώς από τα πρακτικά! Για τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γιώργο Βλάχο ο λόγος που, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Φώτη Κουβέλη για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της κερδοσκοπίας από την έλλειψη μηχανισμών ελέγχου της αγοράς, είπε ότι θα ζητηθεί η βοήθεια των δικαστικών αρχών, της εισαγγελικής αρχής για όσες εταιρείες δεν έχουν ανταποκριθεί στον έλεγχο στοιχείων. Από τα πρακτικά, όμως, είχε απαλειφθεί το επίμαχο αυτό σημείο. Οι δημοσιογράφοι ρώτησαν και τον πρόεδρο της Βουλής τι ξέρει για το θέμα: «Ούτε στο τηλέφωνο δεν επικοινωνώ με τους πρακτικογράφους», έδειξε να εκπλήσσεται ο κ. Σιούφας, «και η εντολή είναι να μην κόβεται τίποτα». Τι είχε γίνει; Οι στενογράφοι εξήγησαν ότι η δήλωση Βλάχου «φαγώθηκε» στη… στροφή, στην αλλαγή δηλαδή βάρδιας και σελίδας κατά την ομιλία του υφυπουργού. «Μα πιστεύει κανείς ότι οι στενογράφοι το έκαναν επίτηδες;», έλεγαν. Κάθε άλλο μάλιστα, λέμε μήπως ο υφυπουργός… μαζεύτηκε για να μη φανεί ότι έκλεψε τη δόξα από τον υπουργό κ. Φώλια, που είχε κάνει προηγουμένως ανάλογες δηλώσεις… Πάντως, τα πρακτικά στη συνέχεια ήρθαν διορθωμένα. Όπως ακούγεται μάλιστα, τις προσεχείς ημέρες θα γίνουν θεαματικές κινήσεις με την παραπομπή στη δικαιοσύνη τριών εταιρειών τροφίμων για αισχροκέρδεια…

νΕνοχλήθηκε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, επειδή το ΠΑΣΟΚ διά του εισηγητού του Βασίλη Οικονόμου χαρακτήρισε κοινοβουλευτικό πραξικόπημα το πέρασμα υπό μορφή τροπολογίας ολόκληρου νομοσχεδίου για τις προμήθειες των Ενόπλων Δυνάμεων μέσα από τα περίπτερα των αναπήρων πολέμου… Η τροπολογία εντάχθηκε στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που ρυθμίζει μεταξύ άλλων θέματα άδειας λειτουργίας και εκμετάλλευσης περιπτέρων – κυλικείων. Προβλέπει την κατάργηση των ταμείων Αλληλοβοηθείας Ναυτικού, Αεροπορίας και Στρατού ξηράς και την αντικατάστασή τους με τρεις νέους ειδικούς λογαριασμούς, την ώρα που ο πρωθυπουργός δεσμεύεται για την κατάργησή τους… Πότε εννοεί την αλήθεια ο πρωθυπουργός; Όταν νομοθετεί η Βουλή ή στο συνέδριο για τη διαφάνεια που οργανώθηκε από τη «Διεθνή Διαφάνεια»; Ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε πρόθυμος να δοθεί χρόνος για τη συζήτηση της τροπολογίας. Πότε; Ήδη το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την Επιτροπή, όλη η αντιπολίτευση διαφωνεί και την ερχόμενη Τρίτη το νομοσχέδιο μπαίνει στην ολομέλεια…

νΩραίο το ανακαινισμένο ταχυδρομείο στο ισόγειο του Μεγάρου της Βουλής. Εχει χρώμα, φως και κάνει εντύπωση. Ταχυδρομείο όμως; Ή μήπως φέρνει περισσότερο με ρεσεψιόν ξενοδοχείου; Τις προάλλες βουλευτής έκανε ότι… μπερδεύτηκε και ρωτούσε τον υπάλληλο αν έχει… άδεια δωμάτια! Ε, δεν διαφέρει και πολύ. Μόνο οι γκρουμ λείπουν για να είναι κομπλέ το σκηνικό…

νΤρίτη βράδυ και στη Βουλή συζητούσαν επί της αρχής το νομοσχέδιο για τον εκλογικό νόμο. Ο κατάλογος των εγγεγραμμένων να μιλήσουν επί του νομοσχεδίου βουλευτών είχε ξεπεράσει τους εξήντα. Συμπτωματικά, έπαιζε Λαζόπουλος στο πρώτο σχόλιο για τη ζαχοπουλειάδα… Ο Γιώργος Παπανδρέου που τοποθετήθηκε γύρω στις 9 κατάφερε να συγκρατήσει στοιχειωδώς κάποιο ακροατήριο. Μετά ερημιά… Την εύστοχη παρατήρηση έκανε η Λιάνα Κανέλλη: «Οφείλω να ομολογήσω ότι κατεπλάγην σήμερα. Η συζήτηση ήταν σε τέτοιο βαθμό ανταγωνιστική του Λάκη Λαζόπουλου, που εξηγεί γιατί αυτήν τη στιγμή είναι άδειο το κοινοβούλιο. Όλοι έσπευσαν να δουν τον Λάκη σήμερα, ο οποίος προφανώς θα κάνει μια επικοινωνιακή αντιπολίτευση, που είναι η δουλειά του και το μεροκάματό του ενδεχομένως και δεν έχει καμία σχέση με τη συζήτηση εδώ»!

νΤο ζήτημα Ζαχόπουλου, οι επιπτώσεις, οι προεκτάσεις, οι διαπλοκές και οι παρενέργειες του, στριφογυρίζουν από το καφενείο στις τοποθετήσεις των βουλευτών στην ολομέλεια της Βουλής. Τα καλύτερα χρεώνονται στους βουλευτές του ΛΑΟΣ που δεν τους στοιχίζει και τίποτα να σκέφτονται… δυνατά:

•Γιώργος Καρατζαφέρης: «Ο κ. Λασκαρίδης είναι ο πρωταγωνιστής τώρα όλης αυτής της βρωμιάς. Γιατί αν ο κ. Λασκαρίδης δεν είχε πάει στο «Θέμα», δεν θα είχε ρίξει το ανάθεμα σήμερα αυτή η μεγάλη εφημερίδα. Και ο κ. Λασκαρίδης είναι ο άνθρωπός σας, ο στενότερος άνθρωπός σας, ο βηματοδότης σας, ό,τι ήταν κάποτε ο Κόκκαλης για το ΠΑΣΟΚ. Και ξαφνικά ένας άνθρωπος, ο οποίος δεν ασχολήθηκε ποτέ με τον Τύπο, ένας άνθρωπος του οποίου δεν έχουμε καμία φωτογραφία -δεν τον ξέρει κανείς στην αίθουσα πώς είναι, δεν είναι από εκείνους που τους αρέσουν ο Τύπος και η προβολή- πηγαίνει να πάρει τη μεγαλύτερη εφημερίδα της χώρας, πηγαίνει με εντολή. Πηγαίνει με εντολή!»

•Κώστας Αϊβαλιώτης: «Βλέπουμε όλα αυτά τα σκάνδαλα, τα χρήματα τα οποία πετάνε πάνω από τα κεφάλια των πολιτών και τους περίεργους θανάτους. Να θυμίσω ότι είχαμε θάνατο και στην υπόθεση των υποκλοπών και μπήκε στο αρχείο. Τι γίνεται με αυτήν την κατάσταση; Παντού θανάτους; Ο άλλος πέφτει στις ρόδες του φορτηγού. Εγώ που προχωράω στην Αθήνα δεν κοιτάω δεξιά και αριστερά, κοιτάω από πάνω μήπως πέσει κάποιο κυβερνητικό στέλεχος»!

•Κυριάκος Βελόπουλος: «Εγώ προσωπικά για τον κ. Ζαχόπουλο ως άνθρωπο ειλικρινά θλίβομαι και λέω να γίνει καλά ο άνθρωπος. Κανείς όμως από το κόμμα σας δεν τόλμησε να πάει να δει αυτόν τον άνθρωπο στο νοσοκομείο. Και έλεγα με βουλευτή του ΠΑΣΟΚ πριν από λίγες μέρες ότι αυτό το πράγμα είναι ντροπή. Κάποτε παρακαλούσαν όλοι οι βουλευτές για πέντε χιλιάρικα, να τα δώσουν σε κάποιο σύλλογο και εκλιπαρούσαν τον Ζαχόπουλο. Σήμερα όλοι τον ξέχασαν. Υπάρχει και η ανθρωπιά. Δεν είναι μόνο ο πολιτικαντισμός…».

νΠροκάλεσε τον δημιουργό του ισχύοντος εκλογικού νόμου Κώστα Σκανδαλίδη, η βουλευτής της ΝΔ Φεβρωνία Πατριανάκου: «Το σχέδιο που συζητούμε σήμερα είναι τροποποίηση του νόμου 3231/2004, τον οποίο για την ιστορία θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ ψήφισε μόλις δύο μήνες πριν την εκλογική αναμέτρηση του Μαρτίου του 2004. Ήταν ένας εκλογικός νόμος δώρο στον κ. Παπανδρέου, προκειμένου να αποδεχτεί το δακτυλίδι της διαδοχής και την επερχόμενη εκλογική ήττα» (…) Και ο Κώστας Σκανδαλίδης: «Έχω ακούσει πολλά παράξενα πράγματα στη ζωή μου, αλλά ότι έγινα προξενητής για το δακτυλίδι στον Γιώργο Παπανδρέου, μέσω του εκλογικού νόμου, το άκουσα πρώτη φορά. Ξεπερνάει κάθε όριο πολιτικής και επιστημονικής φαντασίας… Το θεωρώ ως ένα ωραίο αστείο που ακούστηκε σήμερα στη Βουλή» (…)


Σχολιάστε εδώ