Αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού θα φέρει η υπόθεση Ζαχόπουλου, πιστεύει το ΚΚΕ

Με ολοένα μεγαλύτερη συχνότητα, αλλά και σχετική σιγουριά, πληθαίνουν οι εκτιμήσεις στελεχών του ότι πίσω από τα γεγονότα του τελευταίου μήνα κρύβονται ευρύτερες επιδιώξεις από τον καταλογισμό των όποιων ευθυνών στην κυβέρνηση και τον ατυχή τέως γραμματέα του υπουργείου Πολιτισμού.

Παρότι δεν δυσκολεύονται να πουν ότι η υπόθεση Ζαχόπουλου είναι σκάνδαλο που έχει να κάνει βασικά με τα πεπραγμένα του στο υπουργείο (αποχαρακτηρισμοί αρχαιολογικών χώρων, επιχορηγήσεις) θεωρούν ότι η υπόθεση αποτέλεσε την αφετηρία για να ξεδιπλωθεί ένα σχέδιο που έχει να κάνει με τη συνολική αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού. Γι’ αυτόν τον λόγο άλλωστε το ΚΚΕ δεν επικεντρώνει την κριτική του κυρίως στα πρόσωπα της υπόθεσης και είναι χαρακτηριστικό ότι στην σχετική συζήτηση που έγινε στη Βουλή εκτίμησε ότι η παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή (ως πρώην υπουργού Πολιτισμού) στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής δεν θα πρόσθετε κάτι καινούργιο στην υπόθεση.

Παρακολουθώντας τα στελέχη του ΚΚΕ το άπλωμα της υπόθεσης και την άμεση εμπλοκή σε αυτήν και των συγκροτημάτων του Τύπου, διαβλέπουν ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια πορεία ζύμωσης της αναδιάταξης του πολιτικού σκηνικού, «με στόχο να εγκλωβιστούν ριζοσπαστικές λαϊκές δυνάμεις» σε μια περίοδο όπου η φθορά του δικομματισμού, όπως τον γνωρίσαμε έως σήμερα, μοιάζει ανεπίστροφη. Κατά τον Περισσό, γίνεται προσπάθεια από ένα μέρος του κατεστημένου να φρεσκαριστεί το αστικό πολιτικό σύστημα με νέα σχήματα κεντροδεξιάς και κεντροαριστερής κατεύθυνσης. Είναι δε τόσο σίγουροι ότι εξυφαίνονται τέτοια σενάρια που προειδοποιούν ότι «το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συμβάλει σε καμία μεταμόρφωση του πολιτικού συστήματος και σε κανένα σενάριο ενσωμάτωσης του λαϊκού κινήματος».

Τα στελέχη του κόμματος μιλούν με βεβαιότητα για την προσπάθεια που γίνεται, μέσα από την κόντρα εκδοτικών συμφερόντων, να δυναμώσει η παρέμβαση των μέσων ενημέρωσης στο πολιτικό σύστημα, προσπάθεια που φτάνει στο σημείο να υποδειχθεί όχι μόνο η πολιτική που πρέπει να ακολουθήσει ένα κόμμα, αλλά ακόμα και το ποιοι θα αποτελούν την ηγεσία του. Δεν διστάζουν δε να αναφέρουν ως παράδειγμα την ανάμειξη συγκροτημάτων του Τύπου στη διαδικασία εκλογής προέδρου στο ΠΑΣΟΚ ή την εν εξελίξει πρωτοφανή στήριξη του Α. Τσίπρα στην κούρσα της διαδοχής στον ΣΥΝ.

Στην ύφανση αυτών των σεναρίων, σύμφωνα με στελέχη του ΚΚΕ, μετέχουν εκτός από τους βαρόνους των ΜΜΕ και πολιτικά στελέχη όλων των κομμάτων, χωρίς να εξαιρούν τον ΣΥΝ. Ευρύτερος στόχος, επαναλαμβάνουν, είναι η δημιουργία εναλλακτικών σεναρίων στη δικομματική εναλλαγή από ομάδες και πολιτικά σχήματα που θα είναι ακίνδυνα ή ανώδυνα για «την πολιτική του κεφαλαίου», ενώ δεν αποκλείεται ακόμα και η δημιουργία νέων κομμάτων, αν χρειαστεί, τα οποία θα είναι «πλήρως ελεγχόμενα από το κεφάλαιο».

Προς επίρρωσιν των ισχυρισμών τους επικαλούνται τις πρόσφατες δηλώσεις του Ν. Κωνσταντόπουλου, ο οποίος εκτίμησε ότι απαιτείται η δημιουργία νέου κόμματος και η ανάληψη πρωτοβουλιών που θα «αμφισβητούν τον φθαρμένο δικομματισμό και θα διεκδικούν την αναδιάταξη όλου του πολιτικού σκηνικού». Στην ίδια κατεύθυνση εκτιμούν ότι κινούνται και οι δηλώσεις του Α. Τσίπρα σύμφωνα με τις οποίες πρέπει να αλλάξει πολιτική το ΠΑΣΟΚ, προκειμένου να διαμορφωθούν οι συνθήκες που μπορεί να οδηγήσουν ακόμα και σε εναλλακτική διακυβέρνηση της χώρας.

Από το ΚΚΕ δεν πέρασε απαρατήρητη και η δήλωση του δημάρχου Αθηναίων Ν. Κακλαμάνη ότι, αντί για διασπάσεις στα δύο μεγάλα κόμματα, θα πρέπει να ξεκινήσει ένας διάλογος «που ενδεχομένως κάποια στιγμή να φθάσει, εάν χρειαστεί, ακόμα και σε συγκυβέρνηση».

Με βάση όλα τα παραπάνω, στον Περισσό εκτιμούν ότι στο κεντρικό πολιτικό σκηνικό «κάτι ψήνεται» και γι’ αυτό φροντίζουν από τώρα να προειδοποιήσουν τους ψηφοφόρους για τις επερχόμενες εξελίξεις. Μάλιστα, προσπαθούν όσο περνάει από το χέρι τους να αλλάξουν την ατζέντα και να δείξουν ότι το ΚΚΕ βρίσκεται κοντά στα πραγματικά προβλήματα του ελληνικού λαού, αγωνίζεται για την επίλυσή τους και δεν μετέχει σε οποιαδήποτε αντιλαϊκά παρασκηνιακά σενάρια. Έτσι, την περασμένη Τρίτη οργάνωσε μέσω του ΠΑΜΕ συγκεντρώσεις σε όλη σχεδόν την Ελλάδα ενάντια στις προωθούμενες αλλαγές στο ασφαλιστικό σύστημα, ενώ η Α. Παπαρήγα ζήτησε στη Βουλή συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για τα προβλήματα της νεολαίας.


Σχολιάστε εδώ