Ήττα των φιλοδυτικών στη Σερβία
Κατά τη διάρκεια των προεδρικών εκλογών, ο μέχρι σήμερα Πρόεδρος της χώρας Μπόρις Τάντιτς εκλέχτηκε δεύτερος, συγκεντρώνοντας το 35% των ψήφων, ενώ την πρώτη θέση κατέλαβε ο ηγέτης του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος, Τόμισλαβ Νίκολιτς, που συγκέντρωσε το 40%. Το ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Σερβίας θα αποφασιστεί στον δεύτερο γύρο που θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή, στις 3 Φεβρουαρίου.
Ωστόσο, τους φιλοαμερικανούς τους έχει «κόψει» από τώρα κρύος ιδρώτας γιατί η επανεκλογή του Τάντιτς θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη. Ελάχιστοι πιστεύουν ότι θα επαναληφθεί η επιτυχία του 2004, όταν στον δεύτερο γύρο ο Νίκολιτς έχασε από τον Τάντιτς. Ο λόγος είναι ότι οι θέσεις των κομμάτων Λαϊκή Συμμαχία, που πήρε 7%, και Σοσιαλιστικό Κόμμα, που πήρε 6%, βρίσκονται πολύ κοντά στις θέσεις του Νίκολιτς, με αποτέλεσμα να θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι οι οπαδοί τους θα ψηφίσουν το Ριζοσπαστικό Κόμμα. Ο Τάντιτς, από την άλλη πλευρά, μπορεί να ελπίζει μόνο στις ψήφους του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος, που τερμάτισε πέμπτο, συγκεντρώνοντας 5% – άθροισμα σημαντικά υποδεέστερο αυτού που χρειάζεται για να εκλεγεί Πρόεδρος της Σερβίας.
Οι Σέρβοι (προσερχόμενοι μάλιστα στις κάλπες με ένα υψηλότατο ποσοστό συμμετοχής, της τάξης του 61%) καταδίκασαν τους φιλοδυτικούς, λόγω της ανησυχίας που υπάρχει για το Κόσοβο. Ο Τάντιτς, παρότι απορρίπτει την αυτονόμησή του, θεωρείται βέβαιο ότι θα την καταπιεί, όπως έχει πράξει και με άλλες πράξεις ταπείνωσης της Σερβίας στο παρελθόν. Ο Νίκολιτς αντίθετα απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησης του Κοσόβου, δηλώνει ότι η Σερβία θα διακόψει τις σχέσεις της με οποιαδήποτε χώρα προχωρήσει στη διπλωματική του αναγνώριση και επίσης ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί στην ΕΕ στην περίπτωση που τα περισσότερα κράτη-μέλη της συνάψουν μαζί του διπλωματικές σχέσεις.
Η στάση του ηγέτη του Ριζοσπαστικού Κόμματος, ο οποίος δεν κρύβει τις καλές του σχέσεις με τη Μόσχα και τα σχέδια του για αναθέρμανση των παραδοσιακών σχέσεων φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, τίναξε στον αέρα την προπαγάνδα των φιλοδυτικών δυνάμεων, καθώς στην επιχειρηματολογία τους εμφάνιζαν την ένταξη στην ΕΕ, και για να ακριβολογούμε την έναρξη της διαδικασίας ένταξης, ως δόλωμα για να γίνει δεκτή η ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου. Είχαν φτάσει στο σημείο δε να προγραμματίσουν ακόμη και δημόσια εκδήλωση για αύριο στο Βελιγράδι για την υπογραφή Συμφώνου Σταθερότητας και Συνεργασίας, που θα άνοιγε τον δρόμο στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις. Όλα αυτά πριν γίνει γνωστό το εκλογικό αποτέλεσμα…