ο Δαίμονας των δημαρχείων

Στο ΣτΕ προσέφυγαν φορείς και κάτοικοι του Δήμου Αίγινας, προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του δήμου για την υπερβολική αύξηση που έγινε στο νερό που πίνουν οι κάτοικοι του νησιού. Σε μερικές περιοχές οι αυξήσεις φτάνουν και στο 300%! Το πρόβλημα με το νερό παραμένει από τότε που με πήγαινε ο παππούς μου στην Αίγινα πριν από τριάντα χρόνια. Κάποιοι έχουν βρει τη φάμπρικα για να περνάνε καλά αυτοί και τα εγγόνια τους. Οι μελέτες για την υδροδότηση με απευθείας σύνδεση από τον Πειραιά, αν και υπάρχουν δεκάδες χρόνια στα συρτάρια του ΥΠΕΧΩΔΕ, όλως περιέργως κάπου κολλάνε.
***

Κυκλοφόρησε ο επίσημος πίνακας από το υπουργείο Εσωτερικών με την οικονομική απορροφητικότητα των δήμων από τα κονδύλια των ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Εδώ να δείτε χάλια. Υπάρχουν μεγάλοι δήμοι της Αττικής που δεν έχουν πάρει ούτε ένα έργο, όχι για άλλους λόγους, περίεργους και ύποπτους, αλλά γιατί δεν είχαν υποβάλει ούτε μια ολοκληρωμένη μελέτη. Τα λεφτά δεν δίνονται για πλάκα. Χρειάζονται σοβαρές προτάσεις και δουλειά από τις υπηρεσίες του δήμου. Ο Δήμος Αγίας Βαρβάρας, αντίθετα στην παραπάνω λογική, είναι πρωταθλητής στην απορροφητικότητα κονδυλίων, όπως είναι και το Αιγάλεω. Στη μοίρα τους έχουν αφεθεί η Πετρούπολη, ο Κορυδαλλός, ο Άγιος Δημήτριος, αφού φαίνεται ότι οι τεχνικές υπηρεσίες ασχολούνται με άλλα θέματα.
***

Ούτε φωνή ούτε ακρόαση από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Ψυχικού Ζαχαρόπουλο Ηλία. Από επιστολή που έχουμε στη διάθεσή μας και έχει σταλεί στον περιφερειάρχη Αττικής από τον πρώην δήμαρχο της πόλης Πασσά Παρασκευά, φαίνεται ότι ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος πήρε χρήματα από το ταμείο του δήμου για να αποπληρώσει μια δαπάνη, εξαιτίας μιας εκδήλωσης που είχε κάνει ο δήμος, αλλά τα χρήματα δεν τα έδωσε στην εταιρεία, παρά μόνο όταν το θέμα αποκαλύφθηκε ύστερα από έντονη απαίτηση της εταιρείας. Τότε άρχισε να τα δίνει με δόσεις. Έψαξα και βρήκα όλο τον σχετικό φάκελο και, δυστυχώς, ο σημερινός πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου είναι εκτεθειμένος αφάνταστα. Τον αναζητώ στο τηλέφωνο αλλά δεν τον βρίσκω πουθενά. Συντρόφια, η σιωπή σ’ αυτήν την περίπτωση είναι διπλή ενοχή παρά βοήθεια. Και για να είμαστε συγκεκριμένοι, η επιστολή έχει Α.Π. 5781/8/11/05.
***

Είδατε πως, όταν σβήνουν τα φώτα της δημοσιότητας και κάθε κατεργάρης πάει στον πάγκο του, ο καθένας δείχνει εάν αυτά που έλεγε τα εννοούσε ή ήταν μόνο για να τα πει; Τι εννοώ; Όλοι οι δήμοι της Αττικής, την ώρα που καιγόταν η Ελλάδα, διαφήμιζαν τις μεγάλες προσφορές που θα κάνουν στους δυστυχείς συμπολίτες μας. Έστειλε λοιπόν επιστολή η ΤΕΔΚΝΑ στους δήμους της Αττικής, προκειμένου να μαζευτεί από την Ένωση ό,τι υπάρχει, χρήματα ή άλλα αντικείμενα, και να αποσταλεί στους πυρόπληκτους. Ρώτησα λοιπόν τι έχει απογίνει αυτή η μάζωξη. Δυστυχώς, διαπιστώσαμε δύο πράγματα. Σχεδόν όλοι οι δήμοι έκαναν «παιχνίδι» μόνοι τους. Ο φωτογράφος στο πίσω κάθισμα και ο κάθε τοπάρχης, αφού φόρτωσε το φορτηγό του δήμου με καρέκλες, σεντόνια και μαξιλαροθήκες, κατηφόρισε στον Πύργο για τα σχετικά ενσταντανέ. Όσον αφορά τα χρήματα, εκεί ούτε ο Θεός δεν ξέρει τι έγινε. Από τους εκατόν τόσους δήμους που έχει η Αττική, μόνο… 140.000 ευρώ μάζεψε η ΤΕΔΚΝΑ ως κεντρικός φορέας. Έπαιρναν οι υπάλληλοι τηλέφωνο να δουν τι γίνεται και οι δήμαρχοι τους έλεγαν ότι… έστειλαν τα χρήματα απευθείας. Έλεος, ρε παιδιά. Θα μας πάρουν με τις πέτρες οι Πυργιώτες και δεν θα έχουν άδικο. Εγώ πάντως θα επιμείνω σ’ αυτήν την υπόθεση, γιατί κάτι μου λέει ότι κάποιοι βρήκαν ευκαιρία για μεροκάματο εν ονόματι της φωτιάς.
***

Τελείωσε ο διαχειριστικός έλεγχος που γινόταν στις δημοτικές επιχειρήσεις Γλυφάδας και Κηφισιάς. Πήρα τα σχετικά πορίσματα την ώρα που ο φίλος μου, αρχιμάστορας του πιεστηρίου, φώναζε για να «κλείσω» τη σελίδα και δυστυχώς θα κάνετε υπομονή μία εβδομάδα για να μάθετε, όσοι δεν ξέρετε, τι συνέβη. Ο έλεγχος ήταν έκτακτος και έβγαλε αρκετά λαβράκια. Με ενδιαφέρον αναμένω και τον έλεγχο που πρόκειται να γίνει από την Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων στον πολιτιστικό οργανισμό του Δήμου Αγίου Δημητρίου, εξαιτίας σοβαρής, όπως δείχνουν τα πράγματα, καταγγελίας που υπάρχει σε άμεση προτεραιότητα για το πρώην ΣΔΟΕ (νυν ΥΠΕΕ).
***

Το μεγάλο οικονομικό άνοιγμα του Δήμου Κορυδαλλού καθημερινά γίνεται πιο αισθητό, αφού οι απαιτήσεις των προμηθευτών γίνονται πιο πιεστικές και εκφράζονται με αγωγές και διαταγές πληρωμών. Τα συσσωρευμένα χρέη του δήμου επί των διοικήσεων Χρήστου ξεπερνούν τα 28 εκατ. ευρώ. Ο σημερινός δήμαρχος Σταύρος Κασιμάτης έχει αναγνωρίσει πολλές φορές στις συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου την απίστευτη και τραγική οικονομική κατάσταση που υπάρχει, αλλά εδώ που τα λέμε έχει κι αυτός κάποιο μερίδιο ευθύνης, γιατί δεν έπεσε με αλεξίπτωτο στον δήμο, αλλά ήταν επί χρόνια μέλος της διοίκησης Χρήστου, με ιδιαίτερα αυξημένες αρμοδιότητες. Πάντως, για να είμαστε δίκαιοι, μπορεί το χρέος του δήμου να είναι εξωπραγματικό, αλλά δεν έχει ακουστεί ούτε το παραμικρό για ατασθαλίες στη διαχείριση του δημοτικού χρήματος επί των ημερών Χρήστου.
***

Τέτοια παραδοχή εκ μέρους της δημοτικής αρχής που καταθέτει προϋπολογισμό ότι είναι πλαστός δεν έχω ξανακούσει. Βρέθηκα προχθές στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου στη Νίκαια. Ο πρόεδρος του συμβουλίου, Σταύρος Κορομπίλης, παραδέχτηκε ότι «τουλάχιστον το 50% του προϋπολογισμού δεν μπορεί να υλοποιηθεί». Παρά τη συγκεκριμένη δήλωση, ο προϋπολογισμός ψηφίστηκε από την πλειοψηφία. Τι να πω εγώ; Φυσικά και γνωρίζουμε ότι αυτό συμβαίνει σχεδόν σε όλους τους δήμους, αλλά είναι άλλο πράγμα να το παραδέχεσαι και άλλο να το υπονοείς. Φανταστείτε πού φτάσαμε. Γεια σου, περήφανη αυτοδιοίκηση.
***

Οι δρόμοι του Δήμου Περιστερίου γέμισαν προχθές με ένα ανώνυμο λιβελογράφημα που ούτε λίγο ούτε πολύ έλεγε πως ένας αντιδήμαρχος είναι κλέφτης. Φυσικά το ότι δεν έχει υπογραφή το καθιστά παντελώς αναξιόπιστο. Το γράφω όμως για να επισημάνω ότι τον τελευταίο καιρό η ζωή γύρω από τα δημοτικά πράγματα στην πόλη έχει δηλητηριαστεί. Καιρός είναι να σταματήσει αυτό, γιατί είναι επικίνδυνο για όλους.
***

Πήγα πριν από λίγες ημέρες στο δημαρχείο Βούλας. Αφού έκανα τη δουλειά που είχα, απόλαυσα έναν καφέ που με κέρασε ένας αντιδήμαρχος και χρειάστηκε να πάω στην τουαλέτα. Άνθρωπος είμαι, τι να κάνω; Πήγα λοιπόν στην τουαλέτα, αλλά μόλις άνοιξα την πόρτα κατάλαβα το λάθος μου. Δεν είχα πάρει μαζί μου βατραχοπέδιλα. Το πάτωμα ήταν γεμάτο με χαρτόνια βουτηγμένα στο νερό και γύρω γύρω υπήρχαν καμιά δεκαριά κουβάδες για να μαζεύουν το νερό που έσταζε από το ταβάνι. Μαύρο χάλι. Ρώτησα λοιπόν γι’ αυτήν την τριτοκοσμική εικόνα και μου είπαν ότι η ταράτσα θέλει μόνωση. Είχε ψηφιστεί πέρσι ένα κονδύλι 45.000 ευρώ, αλλά τα λεφτά πήγαν σ’ άλλες ανάγκες. Δεν πειράζει, παιδιά. Αφήστε το όπως είναι, θα πηγαίνουμε δίπλα στη θάλασσα.
***

Για την περίπτωση του «χαμένου» δικογράφου που ανάγκασε στον Δήμο Πεύκης να πληρώσει 1.300.000 ευρώ έχω ξαναγράψει. Με δυο λόγια η ιστορία έχει ως εξής: ο δήμος ήταν αντίδικος με κάποιον που διεκδικούσε ένα μέρος ενός δάσους που βρίσκεται στην περιοχή. Ο δήμος δεν παρέστη στο δικαστήριο και δικάστηκε ερήμην. Η κλήση όμως είχε αποσταλεί κανονικότατα. Κάποιο χεράκι την εξαφάνισε. Διέταξε λοιπόν ο τοπάρχης ΕΔΕ, προκειμένου να βρεθεί το «μακρύ χέρι». Η έρευνα δεν έχει ξεκινήσει ακόμα, αλλά, όπως μαθαίνω από έγκυρη πηγή, έπεσαν πολλά λεφτά σ’ αυτήν την υπόθεση. Σύντομα θα μάθετε πολλά.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Πάλι τα ίδια. Έχει γεμίσει ακάλυπτες επιταγές τα νυχτερινά κέντρα της παραλίας ο ευτραφής δήμαρχος. Και πέρυσι τα ίδια έκανε. Δεν βάζει μυαλό. Θα το φάει το κεφάλι του, αλλά θα είναι αργά.


Σχολιάστε εδώ