MUSIC+ MEDIA

// Είναι στενόχωρο μια από τις πιο «τολμηρές» δισκογραφικές στην παγκόσμια δισκογραφία να αναγκάζεται σε διαδοχικές αναδιπλώσεις και περιορισμό του δυναμικού της.
// Κάτι τέτοιο όμως είναι απολύτως απαραίτητο, σύμφωνα με τη στρατηγική που έχει χαράξει το επενδυτικό γκρουπ Terra Firm του Guy Hands, που εξαγόρασε την ΕΜΙ.
// Παράλληλα, τις προηγούμενες ημέρες διέρρευσε η πρόταση εξαγοράς της Chrysalis από την ΕΜΙ, γεγονός που τουλάχιστον δείχνει ότι η στρατηγική της Terra Firm δεν είναι μόνο ο περιορισμός εξόδων, αλλά και η συγκέντρωση και ενδυνάμωση των αμιγώς μουσικών δραστηριοτήτων.
// Σʼ αυτήν τη λογική εντάσσεται και η συμφωνία «360 μοιρών» που έκλεισε η δισκογραφική με τους Iron Maiden, η οποία όμως αφήνει εκτός την αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών.
// Η SonyBMG από την άλλη φαίνεται να λειτουργεί πιο ζαλισμένα και χωρίς να μπορεί να βρει όραμα και στόχο πέραν του να έχει καλό ισολογισμό αυτήν τη χρονιά. Αυτό μοιραία φαίνεται ότι θα οδηγήσει στη διαρροή ικανών στελεχών προς άλλες κατευθύνσεις με περισσότερο όραμα.
// Όλο και πιο πιθανό φαίνεται να δούμε μέσα στο 2008 την κατάρρευση του μπλοκ που έχουν συστήσει, χρόνια τώρα, οι πολυεθνικές. Τις προηγούμενες εβδομάδες διαβάσαμε για την πιθανότητα αποχώρησης της ΕΜΙ από την IFPI, όμως αντίστοιχες διαφωνίες διαβάζουμε ότι υπάρχουν και στη σύνθεση της RIAA.
// Σύμφωνα με έρευνα της Juniper Research, η νέα μεγάλη ευκαιρία για τη μουσική βιομηχανία είναι οι συνδρομητικές υπηρεσίες μουσικής. Το 2012 ο τζίρος τέτοιων υπηρεσιών σε παγκόσμια κλίμακα θα ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια λίρες, σε συνολικό τζίρο 17 δισεκατομμυρίων, εκτοπίζοντας τις αγορές μεμονωμένων τραγουδιών μουσικής.
// Τέτοια υπηρεσία, αλλά σε εμβρυακό στάδιο, έχει παρουσιάσει στην Ελλάδα η Vodafone, ενώ πολύ σύντομα θα ξεκινήσει την πιλοτική λειτουργία μιας αρκετά πληρέστερης αντίστοιχης υπηρεσίας η Wind.
// Έκλεισε και τυπικά πλέον η αγορά του Village FM από τον Όμιλο Λυμπέρη. Σύντομα αναμένεται η μεταφορά του ραδιοσταθμού στις εγκαταστάσεις όπου βρίσκονται ήδη ο Best και ο Εν Λευκώ. Αρκετή ανησυχία επικρατεί για κάτι που είναι δεδομένο – τις μειώσεις προσωπικού που θα υπάρξουν.
// Μετά από αυτήν την εξαγορά περιορίζονται ακόμα περισσότερο οι δραστηριότητες της HRS. Επόμενος σταθμός λοιπόν που ψάχνει νέο ιδιοκτήτη είναι ο Λάμψη FM – το τίμημα όμως είναι τόσο υψηλό που δεν αναμένεται να ενδιαφερθεί κανένας.
// Δεν έχει τις αναμενόμενες πωλήσεις ο Μιχάλης Χατζηγιάννης στο πιο πρόσφατο cd του και αυτό, σε συνδυασμό με τη μειωμένη κίνηση στο μαγαζί, έχει αρχίσει να δημιουργεί πολλές γκρίνιες, κυρίως προς τη δισκογραφική. Σε μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι η κόντρα του με τα Metropolis δεν του έκανε καλό, όμως πηγαίνοντας λίγο παραπέρα μπορεί κανείς να εκτιμήσει ότι υπάρχει πιο βαθύ πρόβλημα.
// Αυτό έχει προκαλέσει ευφορία σε πολλούς που κατά καιρούς ο Χατζηγιάννης έχει δυσαρεστήσει με τη συμπεριφορά και τον χαρακτήρα του. Αν ξεπεράσουμε όμως τις μικροκακίες, αυτή η περίοδος και αυτή η εμπειρία μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη για έναν καλλιτέχνη με αδιαμφισβήτητο ταλέντο, από τους πιο σημαντικούς που έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια. Αρκεί να έχει τη διάθεση ο ίδιος να το δει και έτσι.


Σχολιάστε εδώ