ΨΑΧΝΑΝΕ ΤΟΝ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΚΑΙ ΒΡΗΚΑΝ ΤΟΝ ΝΑΣΙΑΚΟ!

Στην πρώτη της κιόλας συνεδρίαση, η γραμματεία της νεοσύστατης ΝΟΕΣ αποφάσισε να βγει στην κόντρα με την κυβέρνηση, παρεμβαίνοντας καλοσχεδιασμένα και δυναμικά στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης του σταθμού εμπορευματοκιβωτίων του λιμανιού που προωθεί ο Βουλγαράκης.

Η παρέμβαση των ΠΑΣΟΚων ήταν διήμερη.

Την πρώτη ημέρα πολυπληθής αντιπροσωπεία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούμενη από κοινοβουλευτικά (Αράπογλου, Μαγκριώτης) και κομματικά (Βογιατζοπούλου, Γιαννόπουλος, Παγκαρλιώτας, Γιαννακίδου, Αναγνώστου, Παυλίδου, κ.ά.) στελέχη, επισκέφθηκε τον χώρο του λιμανιού, όπου είχε συναντήσεις με εκπροσώπους των εργαζόμενων και τη διοίκηση του Οργανισμού Λιμένος, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του ΠΑΣΟΚ στην επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση. Οι «πράσινοι» κατήγγειλαν τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, μιλώντας για «ξεπούλημα του σημαντικότερου και κρισιμότερου μοχλού της βορειοελλαδικής οικονομίας» και ζήτησαν να σταματήσει η διαδικασία και το θέμα να τεθεί σε διαβούλευση με τους φορείς της πόλης. Τόνισαν μάλιστα την αγανάκτησή τους για το γεγονός ότι ζήτησαν από τη διοίκηση του ΟΛΘ τη μελέτη για τα οφέλη, τα οποία κατά τη γνώμη της προσδοκούνται από την ιδιωτικοποίηση, και εισέπραξαν την απάντηση ότι δεν υπάρχει τέτοια μελέτη…

Τη δεύτερη ημέρα τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, έχοντας ως επικεφαλής τους βουλευτές Χάρη Καστανίδη, Χρύσα Αράπογλου και Γιάννη Μαγκριώτη (οι Βενιζέλος και Καϊλή δεν εμφανίστηκαν), αλλά και τους δημάρχους Συκεών Σίμο Δανιηλίδη και Καλαμαριάς Χριστόδουλο Οικονομίδη, βρέθηκαν από τις 8 το πρωί στον χώρο του λιμανιού, όπου οι εργαζόμενοι στον οργανισμό είχαν οργανώσει συγκέντρωση στην προσπάθειά τους να παρεμποδίσουν την προγραμματισμένη συνεδρίαση του ΔΣ της εταιρείας που επρόκειτο να γίνει εκείνην την ώρα για να αποφασιστεί η παραχώρηση του κερδοφόρου τμήματος του ΟΛΘ (του εμπορικού σταθμού) σε ιδιώτες για τριάντα χρόνια.

Οι βουλευτές (ήταν στο πλευρό των εργαζόμενων εκτός από τους «πράσινους» και αυτοί του ΚΚΕ, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ) συνάντησαν μπροστά τους μεγάλες δυνάμεις αστυνομικών, λιμενικών, αλλά και ειδικών δυνάμεων, που από νωρίς είχαν αποκλείσει κάθε είσοδο στο λιμάνι.

Στην απόπειρα των βουλευτών να μπουν με το ζόρι στο λιμάνι για να καταθέσουν υπόμνημα στη διοίκηση του οργανισμού οι αστυνομικοί αντέδρασαν βίαια με κλομπς και χημικά. Παρόμοια βίαιη αντίδραση υπήρξε όταν οι εργαζόμενοι αποπειράθηκαν να σπάσουν την πύλη και να μπουν στον αποκλεισμένο χώρο.

Το τι σημαίνει για τη Θεσσαλονίκη η ενδεχόμενη εκχώρηση του ΣΕΜΠΟ σε ιδιώτες δεν είναι του παρόντος σχολίου. Θα υπενθυμίσουμε τον στρατηγικό ρόλο του λιμανιού της Θεσσαλονίκης για τα Βαλκάνια και τη νοτιοανατολική Ευρώπη. Το ΣΕΜΠΟ είναι το πλέον κερδοφόρο τμήμα του λιμανιού και από αυτό εξυπηρετούνται οι εξαγωγικές ανάγκες των έξι βιομηχανικών ζωνών της Μακεδονίας.

Μετά τα επεισόδια του πρωινού της Τρίτης, όταν οι δυνάμεις καταστολής απέτρεψαν βίαια την προσπάθεια των βουλευτών να φτάσουν στα γραφεία της εταιρείας όπου υποτίθεται πως εκείνην την ώρα συνεδρίαζε το ΔΣ του ΟΛΘ, περίπου στις 9.30 π.μ., οι αστυνομικές δυνάμεις υποχώρησαν και οι βουλευτές μπήκαν στον χώρο του λιμανιού.

Κινούμενοι προς τον χώρο των γραφείων, προσπέρασαν τις παρκαρισμένες κλούβες των ειδικών δυνάμεων και έκπληκτοι αντίκρισαν πίσω τους κρυμμένο τον Φώτη Νασιάκο. Ναι, ναι, τον πρώην αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας την εποχή της… αντιτρομοκρατικής, τον οποίο ο Βουλγαράκης τοποθέτησε σε νευραλγικό πόστο στο υπουργείο εμπορικής ναυτιλίας (κάτι σαν υπεύθυνος ασφαλείας των λιμανιών) και στον οποίο ανατέθηκε το γενικό πρόσταγμα για την αναχαίτιση των… επίδοξων εισβολέων που φιλοδοξούσαν να παρεμποδίσουν τη συνεδρίαση της διοίκησης.

Αφού τον στόλισαν με κάποια… γαλλικά, οι βουλευτές κατευθύνθηκαν προς τα γραφεία της εταιρείας, όπου όμως δεν βρήκαν κανένα μέλος του ΔΣ και φυσικά καμιά συνεδρίαση.

Αποχώρησαν χωρίς να καταλάβουν τι είχε συμβεί, αφού προηγουμένως στόλισαν κατάλληλα και τον παριστάμενο Εισαγγελέα, ο οποίος τους δήλωσε ότι δεν έδωσε αυτός την εντολή για την άσκηση βίας εις βάρος τους, καθώς… βρισκόταν σε άλλο κτίριο…

Οι βουλευτές σκέφτηκαν ότι ίσως η συνεδρίαση του ΔΣ, που ήταν προγραμματισμένη για την ώρα που αυτοί δέρνονταν με τους αστυνομικούς, είχε αναβληθεί κάτω από την αντίδρασή τους.

Άλλωστε, από πού θα έμπαιναν στα γραφεία, αφού οι πύλες είχαν αποκλειστεί από τα ξημερώματα, είπαν.

Λίγες ώρες μετά είδαν στις τηλεοράσεις τον Βουλγαράκη να ανακοινώνει ότι το ΔΣ αποφάσισε να προχωρήσει στον διαγωνισμό για την ιδιωτικοποίηση του εμπορευματικού σταθμού.

Τι είχε γίνει;


Σχολιάστε εδώ