«Φύγε Καραμανλή», πρoτρέπει ο επίτιμος!
Ο μεν Κ. Μητσοτάκης, χωρίς να αναφερθεί σε ονόματα, σημείωσε ότι ένας ηγέτης πρέπει να είναι τολμηρός και όχι δειλός. Σε μια περίοδο που ο νυν πρωθυπουργός εγκαλείται γιατί δεν παίρνει πρωτοβουλίες, αρκετοί ήσαν εκείνοι που το ερμήνευσαν ως έμμεση βολή κατά του κ. Καραμανλή, σε μια λογική ότι, αφού δεν τολμάς να πάρεις αποφάσεις, καλύτερα να αποχωρήσεις. Είπε ακόμη ο κ. Μητσοτάκης ότι εκείνος ως πρωθυπουργός είχε συγκρουστεί με τα συμφέροντα, υπονοώντας ίσως ότι ο σημερινός πρωθυπουργός δεν το κάνει. Την ίδια μέρα, πάντως, αίσθηση προκάλεσε και η διαπίστωση της Ντ. Μπακογιάννη ότι η κυβέρνηση περνάει μια δύσκολη φάση, προσθέτοντας ότι ελπίζει πως στο τέλος θα βγει κάτι καλό. Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας σχολίαζαν ότι κατά βάθος η Ντόρα δεν εκφράζει την ελπίδα να ανακάμψει η κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά να υπάρξουν ραγδαίες εξελίξεις σε επίπεδο κορυφής της παράταξης.
Αυτό το «διπλό χτύπημα» προκάλεσε ισχυρές εντυπώσεις μέσα στη Νέα Δημοκρατία, αλλά δεν πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις λόγω του ότι αυτήν τη στιγμή η κυβέρνηση βρίσκεται στη δίνη της υπόθεσης Ζαχόπουλου και δεν θα άντεχε μια επιπλέον ενδοκομματική σύγκρουση αυτού του επιπέδου. Γεγονός είναι ότι εντός της Νέας Δημοκρατίας δεν είναι λίγοι εκείνοι που αισθάνονται ότι η πλευρά Μητσοτάκη έχει αρχίσει και κινείται και ότι η προσπάθεια «ανατροπής» του Κ. Καραμανλή θα εξελιχθεί στο αμέσως επόμενο εξάμηνο. Το συνδέουν μάλιστα με την επισήμανση της Ντόρας ότι το έργο της κυβέρνησης θα κριθεί σε έξι μήνες. Ένδειξη της κινητικότητας στο Μητσοτακαίικο θεωρούν ορισμένοι τα όσα είπε η πρώην βουλευτής και φίλη της οικογένειας Κ. Μπουρδάρα, η οποία σε δύο επισκέψεις της στην Πελοπόννησο ζήτησε από τους ψηφοφόρους της ΝΔ να κάνουν υπομονή κι όταν περάσει η τωρινή κρίση μέσα στον χρόνο θα αναλάβει η Ντόρα να… σώσει την παράταξη! Η κ. Μπουρδάρα διέψευσε τις σχετικές πληροφορίες, μετά τις έντονες αντιδράσεις του βουλευτή Γ. Μανώλη, ωστόσο στη Ρηγίλλης έχουν ενημερωθεί για τις κινήσεις της και ο Λ. Ζαγορίτης γνωρίζει και τι κάνει και τι ακριβώς λέει.
Πληροφορίες από έγκυρες πηγές αναφέρουν ότι ο Κ. Μητσοτάκης πραγματοποιεί στο παρασκήνιο επαφές με επιχειρηματίες, αλλά και στελέχη του ΠΑΣΟΚ που κινούνται στον χώρο των παλαιών προεδρικών και έχουν πάψει προ πολλού να ελπίζουν στον Γ. Παπανδρέου. Κι αυτό στo πλαίσιo και της κινητικότητας που υπάρχει στην αντίπερα όχθη για τη δημιουργία νέων κομματικών σχηματισμών.
Αντ. Σαμαράς: Και τρίτη θητεία θα έχει ο Καραμανλής!
Αντίδραση στην κινητικότητα θεωρείται η ξαφνική δήλωση του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος «σπάζοντας» τη σιωπή του προειδοποίησε ότι ο Κ. Καραμανλής θα είναι πρωθυπουργός και τρίτη τετραετία και κατʼ επέκτασιν ματαιοπονούν όσοι αποβλέπουν και προσδοκούν το ακριβώς αντίθετο.
Ολόκληρη η δήλωση του κ. Σαμαρά έχει ως εξής:
«Οι ευσεβείς πόθοι της αντιπολίτευσης δεν αρκούν για νʼ αλλάξει το πολιτικό σκηνικό.
Όσοι τρομάζουν με τη βεβαιότητα ότι ο Καραμανλής θα είναι ο πρώτος πολιτικός της μεταπολίτευσης που θα εκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά πρωθυπουργός, θα πρέπει να μάθουν να ζουν με αυτή τη βεβαιότητα». Τις επόμενες ημέρες θα φανεί αν θα έχουμε την αναζωπύρωση της παλαιάς κόντρας του με τον πρώην πρωθυπουργό. Πόσω μάλλον αν ο κ. Σαμαράς αποφάσισε να μπει στο παιχνίδι της διαδοχής κόντρα στην Ντόρα. Η αλήθεια είναι ότι πολλοί βουλευτές που κινούνται στην ευρύτερη καραμανλική ομάδα (όπως οι «λοχαγοί») έχουν αρχίσει να στρέφουν τις ελπίδες τους στον μεσσήνιο πολιτικό.
Η βιασύνη του Μητσοτακαίικου σχετίζεται και με την αγωνία της Ντόρας που ηλικιακά δεν έχει πολλά περιθώρια, αν παραμείνει στην αρχηγία ο Κ. Καραμανλής πέραν του 2010, τότε στην αλλαγή η ηγεσία θα περάσει στην επόμενη γενιά, αφού εκείνη θα κινείται στο φράγμα των 60 χρόνων. Ο Κ. Καραμανλής έγινε πρωθυπουργός πριν διαβεί το 50ό έτος του.
Θέλει νʼ αλλάξει υπουργείο!
Προς το παρόν η κ. Μπακογιάννη βιάζεται να φύγει από το υπουργείο Εξωτερικών και να μετακινηθεί σε άλλο κυβερνητικό πόστο. Για δύο λόγους: Πρώτον, διότι η πολιτική της, εκ διαμέτρου αντίθετη με αυτήν του Μαξίμου, δεν έχει καμιά τύχη, με συνέπεια να εκτίθεται στους πέραν του Ατλαντικού φίλους της. Δεύτερον, γιατί στο συγκεκριμένο υπουργείο δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει «ρουσφέτια» και να ενισχύσει την επιρροή της στον κομματικό μηχανισμό. Η Ντόρα θα επιθυμούσε, όπως λέγεται, να αναλάβει το Άμυνας, οπότε θα έχει την ευθύνη των προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει. Πέραν του ότι θα έχει επαφές με οικονομικούς κολοσσούς σε ολόκληρο τον πλανήτη.
Τη θέση της στο Εξωτερικών θα ήθελε να πάρει ο Γ. Αλογοσκούφης, ο οποίος θεωρεί ότι έχει κλείσει ο κύκλος στα οικονομικά υπουργεία. Ίσως γιατί έχει στον νου του ότι έχοντας διατελέσει υπουργός Εξωτερικών θα έχει περισσότερες πιθανότητες αν αποφασίσει να διεκδικήσει την αρχηγία της παράταξης.