Το νέο κόμμα Παπανδρέου και ο όμιλος προβληματισμού του Βενιζέλου

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ δεν θα περιμένει νέα αντιπαράθεση με τους εσωκομματικούς του αντιπάλους σε περίπτωση που ηττηθεί στις ευρωεκλογές του 2009. Θέλει να προλάβει μια νέα αμφισβήτησή του και δρομολογεί ριζικές αλλαγές σε πρόσωπα, σύμβολα και… κτίρια. Μέσα στο 2008 τα κεντρικά γραφεία του ΠΑΣΟΚ μετακομίζουν, ύστερα από τριάντα ολόκληρα χρόνια, από τη Χαριλάου Τρικούπη σε νέο –λειτουργικό θέλουν να το λένε– κτίριο στην καρδιά της Αθήνας: Ιπποκράτους και Ναυαρίνου.

Σʼ ένα κτίριο 4.500 τετραγωνικών μέτρων που διαθέτει υπόγειο πάρκινγκ και χώρους για να στεγαστούν όλες οι υπηρεσίες του ΠΑΣΟΚ που μέχρι σήμερα βρίσκονται διάσπαρτες σε δέκα κτίρια. Το μηνιαίο ενοίκιο ξεπερνά –κρατηθείτε– τα 350.000 ευρώ, όπως λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Πάντως το άθροισμα των ενοικίων που πληρώνουν για τα διάφορα κτίρια που μέχρι σήμερα χρησιμοποιούν υπερβαίνει το ποσό αυτό και έχουν υπολογίσει ότι θα γλιτώνουν περίπου 20.000 ευρώ τον μήνα.

Η αλλαγή του κτιρίου, πέρα από λειτουργική διάσταση, έχει και σημειολογική: να αποδεσμευτεί ο Γιώργος Παπανδρέου από τα «βαρίδια» του παρελθόντος, τις μνήμες, αλλά και τις κακές στιγμές του παλιού του εαυτού. Μην ξεχνάμε ότι στη Χαριλάου Τρικούπη ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ γεύτηκε μέχρι τώρα δύο εκλογικές ήττες (και μία εσωκομματική νίκη)!

Αλλαγές και σε πρόσωπα

Μπορεί κάποιοι να κάνουν χιούμορ, λέγοντας ότι ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ θα αναρτήσει στην είσοδο του νέου κτιρίου πινακίδα με την ένδειξη: Όσοι περνούν αυτήν την πύλη, αφήνουν έξω κάθε ελπίδα, αλλά είναι σίγουρο ότι έχει την πρόθεση είτε να εξωθήσει στην έξοδο όσους τον αμφισβητούν είτε να τους αφομοιώσει στο δικό του σύστημα, εφόσον βέβαια δείξουν καλή διαγωγή…

Στο στρατόπεδο του Βενιζέλου είναι περίπου βέβαιοι ότι ο Παπανδρέου θα προκαλέσει «σεισμό» στο ΠΑΣΟΚ, φυσικά χωρίς τους ίδιους, και γιʼ αυτό προετοιμάζουν τις αντιδράσεις τους. Δεν αποκλείεται, αν δουν τις πραγματικές του προθέσεις πριν από το συνέδριο, η αντίδρασή τους να είναι συνολική και να προκαλέσει έντονο θόρυβο.

Μπάχαλο με τις νέες επιτροπές

Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, για άλλη μια φορά ξάφνιασε, όχι και τόσο ευχάριστα, τους επικριτές του, με τη δημιουργία και νέων επιτροπών που προστίθενται στις ήδη υπάρχουσες, με αποτέλεσμα οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι (και όχι μόνο) να… παραμιλούν. Ανακοίνωσε δημοψηφίσματα και επιτροπές που στόχο θα έχουν, όπως είπε στην ομιλία του, να «σαρώσουν όλη την Ελλάδα με την κωδικοποίηση των θέσεων του ΠΑΣΟΚ για τα προτάγματα της κοινωνίας και τους στόχους του Κινήματος για την αναγέννησή του».

Στόχος η διάσπαση του ρεύματος Βενιζέλου

Μετά την ανακοίνωση των νέων επιτροπών από τον Παπανδρέου, έγινε προσπάθεια από τα στελέχη που απαρτίζουν το ρεύμα Βενιζέλου να απαξιώσουν τις προτάσεις του, ενώ ορισμένα δικά του στελέχη έλεγαν στο «Π» ότι ειδικά με την περίπτωση του Λοβέρδου, τον οποίο έχει αναδείξει μέσα από δύο επιτροπές στις οποίες συμμετέχει, συν την επιτροπή για τους πυρόπληκτους των νομών Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, επιχειρεί να διασπάσει το μέτωπο Βενιζέλου και να φέρει πιο κοντά του, να αφομοιώσει τον Λοβέρδο, για λόγους που δεν είναι άσχετοι με τη σημερινή πολιτική συγκυρία.

Από την άλλη όμως ήταν πασιφανές πως η πλευρά Βενιζέλου έκανε ό,τι μπορούσε, μέσα και έξω από την αίθουσα όπου συνεδρίαζε η ΚΟΕΣ, ώστε να δείξει πως με νέες επιτροπές δεν λύνεται το πρόβλημα στο ΠΑΣΟΚ. Υπάρχει τεράστιο πρόβλημα ενότητας με μας και τους άλλους και οι προτάσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έγιναν για να ρίξουν στάχτη στα μάτια για τις καταγγελίες μας περί αποκλεισμών, έλεγαν στελέχη που πρόσκεινται στον Βενιζέλο. Εκτός των άλλων, στόχος του Παπανδρέου, σύμφωνα με συνομιλητές του, είναι να στείλει το μήνυμα στον βασικό του εσωκομματικό αντίπαλο να μην προχωρήσει στη δημιουργία ιδεολογικού και πολιτικού ρεύματος μέσα στο ΠΑΣΟΚ: η 11η Νοεμβρίου ανήκει στο παρελθόν, το συνέδριο γίνεται για την επανίδρυση και όχι για τις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις. Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τα μικρομάγαζα. Οι λέξεις «λευκή απεργία» και «στρατηγική ήττα» δεν εκφράζουν τη βούληση του ΠΑΣΟΚ.

Όμιλος προβληματισμού από τον Βενιζέλο

Ο Βενιζέλος το αργότερο μέχρι τέλος Ιανουαρίου ανακοινώνει τον φορέα που δημιουργεί με τη μορφή «ομίλου προβληματισμού». Για το όνομα του ομίλου δεν έχει καταλήξει ακόμη, ωστόσο από τους στενούς του συνεργάτες έχουν πέσει στο τραπέζι τα «Δήμος Ιδεών» και «Δήμος Πολιτών».

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος μέσα από τον όμιλο αυτόν θέλει να προσεγγίσει πολίτες που υιοθετούν τις απόψεις και τις αντιλήψεις του για την κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή του τόπου. Η ανακοίνωση δεν θα γίνει από τον ίδιο. Στον κεντρικό πυρήνα που δημιουργεί τον όμιλο συμμετέχουν καθηγητές πανεπιστημίου, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων, προσωπικότητες απʼ όλο το φάσμα της δημόσιας ζωής. «Θα είναι στην ουσία μια… αυτοοργάνωση, που κανονικά θα έπρεπε, όπως λένε συνεργάτες του Βαγγέλη, να την πιστοποιήσει ο Παπανδρέου στο συνέδριο», όπως έχει γίνει και με άλλα ρεύματα ή τάσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ (π.χ. των κ. Α. Κοτσακά, Π. Οικονόμου, Γ. Παναγιωτακόπουλου).

Όσοι από τους συνεργάτες του Βενιζέλου γνωρίζουν τις κινήσεις του λένε ότι θα κινηθεί στον δρόμο που χάραξε πριν από την 11η Νοεμβρίου, αμέσως μετά την ήττα του ΠΑΣΟΚ στις εθνικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, και με πολύ προσεκτικά βήματα θα οργανώσει την αντεπίθεσή του. Οι συνεργάτες του (σε κομματικό αλλά και σε βουλευτικό επίπεδο) θεωρούν βέβαιο ότι ο Παπανδρέου δεν τους θέλει μαζί του στη νέα πορεία που χαράσσει, και γιʼ αυτό στις κατʼ ιδίαν συναντήσεις και συζητήσεις τους, μιλούν ευθέως για δημιουργία νέου κόμματος.

Οι πρωτοβουλίες του Βενιζέλου θα διαμορφώνονται ανάλογα με την πολιτική συγκυρία. «Θα παρεμβαίνει στην κοινωνική, πολιτική, οικονομική και αναπτυξιακή ατζέντα», ζητώντας στην ουσία από τον Παπανδρέου να ακολουθήσει τη δική του ιδεολογική ταυτότητα. Οι συνεργάτες του Βενιζέλου εκτιμούν πως θα κάνει πιο «δυνατή» την παρουσία του στις πολιτικές εξελίξεις και τονίζουν, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, πως «ο όμιλος προβληματισμού θα μπορεί να παρεμβαίνει με τις ιδέες και τις προτάσεις του και σε άλλα κόμματα, κυρίως της Αριστεράς».

Αλλαγές και στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ

Ο Παπανδρέου προσανατολίζεται και σε αλλαγές στα σύμβολα του ΠΑΣΟΚ, όχι όμως σε πρώτη φάση. Όταν πάντως πριν από χρόνια ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είχε διατυπώσει παρόμοιες απόψεις, είχαν προκληθεί τρομερές αντιδράσεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ.

Τώρα όμως φαίνεται ότι ο Παπανδρέου έχει… μετρήσει τις αντιδράσεις που ενδεχομένως θα προκληθούν και επειδή εκτιμά ότι θα είναι μέτριες, είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγή, όχι μόνο του συμβόλου του ΠΑΣΟΚ, του «πράσινου ήλιου», αλλά ακόμη και του ονόματος, όπως αποκαλύψαμε την περασμένη Κυριακή. Στο εξής το όνομα του ΠΑΣΟΚ θα είναι «Δημοκρατικό Κόμμα» και η μακέτα είναι ήδη έτοιμη. Με τις αλλαγές αυτές θέλει να συμβολίσει την επιδίωξή του να αλλάξει συνολικά το πολιτικό σύστημα, που τώρα βρίσκεται στο χαμηλότερο σημείο αξιοπιστίας του. Πιστεύει ακράδαντα πως το σημερινό πολιτικό σκηνικό δεν έχει να προσφέρει τίποτε άλλο, ό,τι είχε να δώσει το έδωσε, και θεωρεί πως το πολιτικό σύστημα μπορεί να αρχίσει να αλλάζει μόνο αν αλλάξει ο ίδιος το κόμμα του. Και προς αυτήν την κατεύθυνση βαδίζει ολοένα και πιο φανερά.


Σχολιάστε εδώ