Στο… σκοτάδι το 92% των προϋπολογισμών των υπουργείων!

Από το ποσόν των λογαριασμών αυτών, οι οποίοι καθιερώθηκαν την περίοδο 1990-92 και διατηρήθηκαν από τότε με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων που μεσολάβησαν (ΠΑΣΟΚ – ΝΔ) έως σήμερα και από τους οποίους εκπορεύεται η διαφθορά, οι πελατειακές σχέσεις και οι κάθε είδους διαπλοκές, μόνο το 8% διατίθεται για τις ανάγκες μισθοδοσίας και χορήγησης επιδομάτων στους δημοσίους υπαλλήλους. Το υπόλοιπο 92% του ιλιγγιώδους ποσού το «τρώει» το μαύρο σκοτάδι στις περισσότερες περιπτώσεις.

Το πάγιο αίτημα της ΑΔΕΔΥ για καθιέρωση ενιαίου μισθολογίου στο Δημόσιο, για το οποίο τόσο ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης όσο και ο νυν πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής είχαν επανειλημμένως δεσμευτεί να το εφαρμόσουν, βρίσκεται ακόμη μετέωρο, και αυτό όχι τυχαία, καθώς:
– Οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι πολιτικές ηγεσίες εξυπηρετούνται από τους ειδικούς λογαριασμούς χωρίς να δίνουν αναφορά σε κανέναν.
– Σύλλογοι άγνωστοι, προσλήψεις συμβασιούχων και ωρομισθίων, οικονομικές ενισχύσεις από τον κορβανά των ειδικών λογαριασμών ενισχύουν τις πελατειακές σχέσεις και ταυτοχρόνως:
– Εξισορροπείται η εισοδηματική πολιτική λιτότητας με επιδόματα (σ.σ.: που τόσες φορές επρόκειτο να καταργηθεί) που, ενώ ανακουφίζουν οικονομικά τους υπαλλήλους, εντούτοις δεν έχουν αντίκρισμα σε συντάξεις, δώρα διακοπών κ.λπ., καθώς δεν υπολογίζονται στις βασικές αποδοχές.

Το αμαρτωλό σύστημα των ειδικών λογαριασμών αποδυναμώνει και τους αγώνες των δημοσίων υπαλλήλων, καθώς με τα επιδόματα «κλείνουν στόματα», κυρίως των «τοπικών» συνδικαλιστικών ηγεσιών που δεν μπορούν να αρνηθούν την οικονομική ενίσχυση των υπαλλήλων που εκπροσωπούν – έστω κι αν γνωρίζουν και διεκδικούν να καλύπτει τα ποσά αυτά ο κρατικός προϋπολογισμός. Μάλιστα, οι πιο ευνοημένοι υπάλληλοι θεωρούνται όσοι εργάζονται στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο δεύτερος «άτυπος» αυτός προϋπολογισμός, παρότι ο ΥΠΕΘΟ Γ. Αλογοσκούφης μιλά για κατάργησή του, ζει και βασιλεύει, όπως και στο παρελθόν, και τεράστια κονδύλια κατευθύνονται με αδιαφανείς διαδικασίες σε δαπάνες και λογαριασμούς που δεν «χρεώνονται» στον επίσημο κρατικό προϋπολογισμό, παρότι τα έσοδα προέρχονται (και αυτά) από τους απλούς πολίτες.

«Όλοι αυτοί οι ειδικοί λογαριασμοί πρέπει να καταργηθούν και η ΑΔΕΔΥ να πρωτοστατήσει και να αγωνιστεί για την καθιέρωση του μισθολογίου με εξασφάλιση των αποδοχών όλων των δημοσίων υπαλλήλων», υποστηρίζει η κ. Δέσποινα Σπανού, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ. Να υπάρχει καθαρός κωδικός στον κρατικό προϋπολογισμό για τη μισθοδοσία των δημοσίων υπαλλήλων, υποστηρίζει η ίδια συνδικαλίστρια, ξεκαθαρίζοντας πως τα επιδόματα που χορηγούνται σήμερα πρέπει να ενσωματωθούν στις βασικές αποδοχές, ώστε να μην υπάρξει και άλλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των δημοσίων υπαλλήλων που υφίστανται τις μονομερείς κυβερνητικές αποφάσεις για τις ετήσιες αυξήσεις των μισθών τους.

Στην απεργιακή κινητοποίηση της 13ης Φεβρουαρίου θα αναδειχθεί και πάλι ως κεντρικό αίτημα της ΑΔΕΔΥ η καθιέρωση του μισθολογίου και η εφαρμογή του θεσμού των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και στο Δημόσιο, τονίζει στο «ΠΑΡΟΝ» και ο αντιπρόεδρος της οργάνωσης Ηλ. Βρεττάκος. Ο συνδικαλιστής αποδέχεται ότι η διατήρηση του ειδικού λογαριασμού βαρύνει και τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και υποστηρίζει πως αν πράγματι επιδιώκεται η διαφάνεια, τότε άμεση πρέπει να είναι η απάντηση της κυβέρνησης για εφαρμογή του μισθολογίου στο Δημόσιο.

Σε εξαιρετικά δυσάρεστη θέση βρίσκονται οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ/Δημόσιου Τομέα, με τις εξελίξεις στο υπουργείο Πολιτισμού και υποστηρίζουν πως όλα πρέπει να δουν το φως της δημοσιότητας και, αν υπάρχουν οικονομικές ατασθαλίες, να αναζητηθούν και να τιμωρηθούν οι υπεύθυνοι. Ο γενικός γραμματέας της ΑΔΕΔΥ Ηλ. Ηλιόπουλος υπογραμμίζει την πάγια τακτική της ΔΑΚΕ για την καθιέρωση του μισθολογίου στον δημόσιο τομέα ως απάντηση στις σκοτεινές διαδρομές των ειδικών λογαριασμών.

Εκτός από τις χρηματοδοτήσεις οργανώσεων και συλλόγων επί διακυβέρνησης ΝΔ, μας ανέφεραν πως στο παρελθόν ενισχύθηκε οικονομικά ο Σύλλογος Φίλων Μπιλ Κλίντον, στους υπαλλήλους του τότε υπουργείου Εμπορίου «προσφέρθηκε» επίδομα από τέλος που επιβλήθηκε σε καύσιμα και κατευθύνθηκε στον ειδικό λογαριασμό του υπουργείου. Και επίσης, πολλές χρηματοδοτήσεις από τον ειδικό λογαριασμό του τότε υπουργείου Εργασίας.

Από συνδικαλιστικούς κύκλους της ΑΔΕΔΥ πληροφορούμαστε ότι οργανώσεις συνδικαλιστών υποστηρίζουν τη διατήρηση των ειδικών λογαριασμών. Μιλάμε για τους χώρους τελωνειακών, εφοριακών, δικαστικών κ.λπ.


Σχολιάστε εδώ