ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΗΤΣΟ Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ «ΘΕΜΑΤΟΣ»

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες και εκτιμήσεις, ο Θ. Αναστασιάδης, προκειμένου να διαφυλάξει την πορεία του «Θέματος», κινείται προς τη μεταβίβαση του μεριδίου του (40%) προς τον Τάσο Καραμήτσο, ο οποίος κατέχει το 20% και από κοινού διαθέτουν τον έλεγχο του φύλλου. Ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος ζήτησε να αποσυρθεί το όνομά του από την ταυτότητα του «Θέματος», διατηρώντας, παρά τις όποιες προτάσεις έγιναν εκατέρωθεν, το 40% της εφημερίδας. Ο ίδιος διέψευσε τις πληροφορίες περί έκδοσης άλλης εφημερίδας, αλλά ήδη είναι γνωστό, εδώ και περίπου 2 μήνες, πως υπήρχαν επαφές και με την πλευρά Γιαννίκου – Γ. Κουρή για την έκδοση κοινού φύλλου. Σε ένα τέτοιο εγχείρημα ίσως συμπράξει και ο Ν. Χατζηνικολάου.
Τα 3 γεγονότα
πριν από την κρίση
1) Ιούλιος 2007: Τον περασμένο Ιούλιο επιχειρείται η μεταβίβαση μεριδίου 35%-40%, κατά τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, στον εφοπλιστή Θανάση Λασκαρίδη. Ο εκδότης, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε την Πέμπτη στο Alter, ήταν αρχικά αρνητικός στη μεταβίβαση της εφημερίδας, ειδικότερα λίγο πριν από τις εκλογές, και στη συνέχεια έπεισε και τον Θ. Αναστασιάδη, αν και ήταν επιλογή του Τ. Καραμήτσου ο εφοπλιστής. Κατά τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο, δύο ημέρες πριν από την αρνητική απάντηση στον Θ. Λασκαρίδη, στον λογαριασμό του Θ. Αναστασιάδη καταβάλλονται τα χρήματα (5 εκατ. ευρώ). Η υπογραφή της μεταβίβασης είχε προσδιοριστεί για τις 22 Ιουλίου. Σύμφωνα πάντοτε με τον Τριανταφυλλόπουλο, ο Αναστασιάδης ως δικαιολογία στην τράπεζα αναφέρει τη φράση «πώληση των μετοχών της εφημερίδας “Πρώτο Θέμα” στον Θ. Λασκαρίδη. Ο εφοπλιστής διαψεύδει τη μεταβίβαση. Σε κοινό τους άρθρο στις 29 Ιουλίου οι δύο συνεκδότες, σε επιθετικό τόνο, και ενώ όλοι γνωρίζουν για τις συζητήσεις, γράφουν «γιατί δεν πωλείται η δημοσιογραφία» και προτείνουν στους νέους «τρισεκατομμυριούχους εφοπλιστές» «να αγοράσουν 100 καναντέρ για τον τόπο και όχι πολιτικούς και ΜΜΕ».
2) Οκτώβριος – Νοέμβριος 2007: Το «Θέμα» ανακοινώνει τη συμφωνία με τη Warner, προκαλώντας αίσθηση και εκτινάσσοντας την κυκλοφορία με τη διανομή των ταινιών πρώτης προβολής. Όμως φαίνεται πως γίνεται γνωστή εκείνη την εποχή η ιστορία της ύπαρξης του ποσού των 5 εκατ. ευρώ στον λογαριασμό του Θ. Αναστασιάδη. Το σχετικό δημοσίευμα καταγράφεται στο PRESS-GR.blogspot.com και περισσότερα στοιχεία δίνονται στο thefirstpost.wordpress.com, που κάνει την εμφάνισή του για πρώτη φορά στις 8 Νοεμβρίου. Εκείνη την Κυριακή οι «Τυπολογίες» μιλούν σε κύριο θέμα τους για «υπόγειο πόλεμο Τριανταφυλλόπουλου με Αναστασιάδη – Καραμήτσο»!
3) Δεκέμβριος 2007: Την Κυριακή 2 Δεκεμβρίου το «Π» αναφέρει πως οι 3 άνδρες (Αναστασιάδης, Τριανταφυλλόπουλος, Καραμήτσος) συνέστησαν «κοινή επενδυτική εταιρεία» και πως «κυκλοφόρησαν για μια ακόμη φορά φήμες πως μεταβιβάστηκε η εφημερίδα». Οι φήμες ήταν σωστές, διότι, όπως έγραφε το ίδιο το «Θέμα» την ίδια ημέρα, η εφημερίδα μεταβιβάστηκε στην Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρεία Μέσων Ενημέρωσης. Η συμβολαιογραφική πράξη είχε υπογραφεί στις 27 Νοεμβρίου 2007. Στη συνέχεια, το thefirstpost.wordpress.com, στις 3 Δεκεμβρίου 2007, δημοσιεύει τη σύμβαση αγοράς των μετοχών αντί ποσού… 18 εκατ. ευρώ, που θα παρείχε η Τράπεζα Πειραιώς και με μετοχικό κεφάλαιο 60.000 ευρώ. Σε ρεπορτάζ της «Ελευθεροτυπίας» προ ημερών σημειώνεται πως το ποσόν δεν έχει εκταμιευτεί. Στην εταιρεία συμμετέχουν οι ίδιοι οι μέτοχοι με τα ίδια ποσοστά: Μάκης Τριανταφυλλόπουλος 40%, Θέμος Αναστασιάδης 40%, Τάσος Καραμήτσος 20%. Στις 20 Δεκεμβρίου γίνεται η απόπειρα αυτοκτονίας του Χ. Ζαχόπουλου…
Η εβδομάδα των αποκαλύψεων
Σάββατο 12/1/2008: Το βράδυ κυκλοφορεί το «Θέμα» με τις γυμνές φωτογραφίες.
Δευτέρα 14/1/2008: Το πρωινό της περασμένης Δευτέρας ήταν ηλεκτρισμένο. Το «Θέμα» επανακυκλοφορεί ξανά με τις γυμνές φωτογραφίες, με τιμή 1 ευρώ. Όμως η αποκάλυψη του «Π» για τον «κομιστή» του DVD προκάλεσε αλυσιδωτές εξελίξεις και οι πρωταγωνιστές του σίριαλ άρχισαν να παίρνουν θέσεις μάχης. Στα τηλεοπτικά παράθυρα κυρίως. Εκεί όπου, ως άλλο ριάλιτι σόου, ξέσπασε η μεγάλη κόντρα μεταξύ των δύο πρώην φίλων και συνεκδοτών της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», των Μ. Τριανταφυλλόπουλου και Θ. Αναστασιάδη. Το πρωί της Δευτέρας 14 Ιανουαρίου ο Θ. Αναστασιάδης δηλώνει ότι θα καταθέσει αγωγή και μήνυση κατά της εφημερίδας μας για την αποκάλυψη όχι μόνο του ονόματός του. Το ίδιο βράδυ ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος βγαίνει στο δελτίο του Νίκου Χατζηνικολάου. Έκπληκτοι ο παρουσιαστής και οι σχολιαστές τον ακούνε να καταγγέλλει τον Θέμο Αναστασιάδη, να τον καλεί να παραιτηθεί από την εφημερίδα και να λέει «δεν με έπεισε ο Θέμος». Οι εξελίξεις είναι πλέον ραγδαίες. Το ίδιο βράδυ στην εκπομπή του προχωράει ένα βήμα παραπάνω και μιλάει για παρέμβαση βουλευτή της ΝΔ, που τον πλησίασε εκ μέρους του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρου Κλαδά.
Οι εργαζόμενοι στο «Πρώτο Θέμα» αντιδρούν και με δήλωσή τους στις εφημερίδες αποδίδουν την επίθεση σε «διαπλεκόμενα συμφέροντα». Η ανακοίνωσή τους λέει: «Το τελευταίο διάστημα, σε αγαστή συνεργασία με κρατικούς και παρακρατικούς μηχανισμούς, που μας έχουν οδηγήσει ακόμη και στο εδώλιο του κατηγορούμενου για κατασκοπία, σχεδίασαν και υλοποιούν την έσχατη μεθόδευσή τους που σχετίζεται με την κατασκευασμένη εμπλοκή του Θέμου Αναστασιάδη στην υπόθεση Ζαχόπουλου. Θεωρούμε ότι η οργανωμένη προαναγγελθείσα επίθεση στο πρόσωπο του Θ. Αναστασιάδη αποτελεί την κορύφωση των επιθέσεων κατά της εφημερίδας που στόχο έχουν τη διάσπασή της ή την πώλησή της σε διαπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα. Εκφράζουμε την αμέριστη στήριξή μας στο πρόσωπό του». Σε νεώτερή τους ανακοίνωση αναφέρουν πως με τις δηλώσεις του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος έθεσε εαυτόν εκτός εφημερίδας.
Τρίτη 15.1.2008: Το σόου της διαμάχης Θέμου – Μάκη κορυφώνεται το βράδυ της Τρίτης στα κεντρικά δελτία ειδήσεων των καναλιών. Είναι η σειρά του Θ. Αναστασιάδη να απαντήσει. Βγαίνει στο δελτίο του Νίκου Ευαγγελάτου στον ΑΝΤ1 και δίνει τη δική του εκδοχή χωρίς να επιτεθεί στον συνέταιρό του. Στη δημόσια δήλωσή του, μεταξύ άλλων, υποστηρίζει: «Μου είναι γνωστό, όπως και σε πολλά στελέχη της εφημερίδας μεταξύ των οποίων και στον κ. Μ. Τριανταφυλλόπουλο, ότι η Υπηρεσία Ειδικών Ελέγχων φέρεται να ερευνά από τον Ιούλιο τα περιουσιακά μου στοιχεία και συγκεκριμένα τη διακίνηση χρηματικού ποσού στον τραπεζικό μου λογαριασμό που διατηρώ στην ίδια τράπεζα επί μία δεκαετία. Σχετικά υπήρξαν ορισμένα δημοσιεύματα από συγκεκριμένα έντυπα και συνδεδεμένα μ’ αυτά ηλεκτρονικά blogs, τα οποία ήταν καθαρά εκβιαστικού χαρακτήρα. Για τον λόγο αυτόν, αφού ενημέρωσα τις αρμόδιες αρχές ότι εκβιάζομαι, κατέθεσα μήνυση τον Νοέμβριο στην Υπηρεσία Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, την οποία ο διευθυντής της, κ. Μ. Σφακιανάκης, έχει ήδη αποστείλει στον εισαγγελέα». Την επίθεση αναλαμβάνουν τα στελέχη της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα», που καλούν τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να εγκαταλείψει την εφημερίδα. Η παράταξη Συσπείρωση ζητεί σύγκληση του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ για να πάρει θέση, η οποία ορίζεται για την επόμενη ημέρα. Ο υπεύθυνος Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπύρος Κλαδάς δηλώνει έξω από την Εισαγγελία ότι θα καταθέσει μήνυση.
Τετάρτη 16.1.2008: Έρχεται η σειρά του Μάκη Τριανταφυλλόπουλου να κάνει τη δεύτερη επίθεση. Βγαίνει αρχικά στο δελτίο του Ν. Χατζηνικολάου στο Alter και αμέσως μετά στο δελτίο του Νίκου Ευαγγελάτου για να δώσει συνέχεια στις καταγγελίες του. Την ίδια μέρα η συντακτική ομάδα του «Πρώτου Θέματος» καλεί τον Μ. Τριανταφυλλόπουλο να πωλήσει τις μετοχές του στους δημοσιογράφους και το προσωπικό του «Πρώτου Θέματος» και τους δύο έτερους συνεκδότες της εφημερίδας, κ. Θέμο Αναστασιάδη και Αναστάση Καραμήτσο, να μην ασκήσουν το δικαίωμα πρώτης προτίμησης που έχουν για τις μετοχές του 40%. Στην ανακοίνωσή τους κάνουν λόγο και για το δάνειο της τράπεζας και το ποσόν των 7 εκατ. ευρώ που έχει στη διάθεσή του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, το οποίο «εν μέρει προορίζεται για την ανάπτυξη της εφημερίδας». Τη δήλωση υπογράφουν οι Χρήστος Ράπτης, Βασίλης Στεφανακίδης, Μπάμπης Κούτρας, Γιάννης Κιοσόγλου, Αντώνης Σρόιτερ, Γιώργος Χριστοφορίδης, Κώστας Ταμπαξής, Δημήτρης Παγαδάκης, Σπύρος Γκουτζάνης, Νίκος Ζαχαριάδης, Μάκης Πολλάτος, Αμαλία Νεγρεπόντη, Αιμίλιος Περδικάρης, Νίκος Νικητέας, Γιώργος Παπασταφίδας, Γιάννης Μακρυγιάννης, Βαγγέλης Περρής.
Την Τετάρτη παρεμβαίνει, επιτέλους, και το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ. Στην ανακοίνωσή του, μεταξύ άλλων, επισημαίνει ότι δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια ανοχής να συνεχίζονται τα φαινόμενα αυτά, τα οποία έχουν την αφετηρία τους στην ανυπαρξία πολιτικής που να κάνει διακριτό τον ρόλο των ΜΜΕ, των κανόνων λειτουργίας και της πραγματικής ιδιοκτησίας τους, μέσα σε μια ευνομούμενη πολιτεία, όπου η ποιότητα της ενημέρωσης οφείλει να αποτελεί δημόσιο αγαθό. Η ΕΣΗΕΑ παίρνει θέση και για τη δημοσίευση των φωτογραφιών από το «Πρώτο Θέμα», τονίζοντας ότι: «Η δημοσίευση, π.χ. φωτογραφιών, βιντεοσκοπημένων ή μαγνητοφωνημένων προϊόντων υποκλοπής από την προσωπική ζωή προσώπων, τα οποία μάλιστα βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, παραβιάζει βασικές αρχές του δικαίου, της ηθικής και βεβαίως της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και το τεκμήριο αθωότητας».
Πέμπτη 17.1.2008: Το βράδυ της 17ης Ιανουαρίου ο Θέμος Αναστασιάδης βγαίνει στον Alpha στην εκπομπή του Μάκη Γεωργίου και προβαίνει στη δραματική δήλωση ότι η υπόθεση αυτή θα κλείσει «με αίμα»! Σε δήλωσή του ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει πως παραδίδει το 40% του μεριδίου του στην ΕΣΗΕΑ, με την προϋπόθεση πως το ίδιο θα πράξουν και οι άλλοι δύο συνεκδότες, μεταβιβάζοντας το ήμισυ της συμμετοχής τους, δηλαδή 20% ο Θ. Αναστασιάδης και 10% ο Τ. Καραμήτσος.


Σχολιάστε εδώ