Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια
>> Και δεν υπάρχει, γιατί, απλώς, σε ένα περιβάλλον κατακρήμνισης των δεικτών, των αγορών, των όποιων επενδυτικών σχεδίων (;), το να ψάχνει κανείς εγγενή προβλήματα και αιτίες για την αδυναμία του ΧΑΑ να αντισταθεί φαντάζει τουλάχιστον ανεπίκαιρο. Βεβαίως, ουδείς εμπλεκόμενος με τη δικιά μας αγορά έχει όρεξη να μάθει τους λόγους για τους οποίους γκρεμίζονται οι διεθνείς αγορές την ώρα που βλέπει το ΧΑΑ να έχει απολέσει μέσα σε μια εβδομάδα όλα τα κέρδη του 2007! Και προφανώς, ποιος νοιάζεται για το ποιοι και πόσα χάνουν στις διεθνείς αγορές, όταν το δικό του χαρτοφυλάκιο, ένα χαρτοφυλάκιο με ελληνικές μετοχές κι όχι αμερικανικές ή… γιαπωνέζικες, έχει γίνει κυριολεκτικά «φύλλο και φτερό».
Εδώ όμως υπάρχουν και μερικές ενστάσεις. Όπως αυτή που σημειώνει πως θα έπρεπε να μας απασχολεί ποιοι και πόσα χάνουν «έξω», γιατί αυτοί ακριβώς είναι και εκείνοι που προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις και ωθούν στα τάρταρα τον Γενικό Δείκτη! Γιατί αρκετοί από αυτούς που «ξεπουλάνε» στην ελληνική αγορά αύριο -για να μην πω σήμερα- θα ψωνίζουν όσα χαρτιά εμείς πανικόβλητοι θα προσπαθούμε να ξεφορτωθούμε για να μετριάσουμε τη ζημιά. Γιατί αυτοί είναι που δημοσιοποιούν αντιφατικές εκθέσεις για τις δικές μας εισηγμένες, γιατί αυτοί επικαλούνται λάθος στοιχεία για να «θάψουν» μεμονωμένα χαρτιά και κλάδους ολόκληρους!
>> Ακριβώς αυτός ο ρόλος των ξένων οίκων και θεσμικών, τόσο στην εκάστοτε άνοδο, όσο -και πρωτίστως- στην πρόσφατη πτώση της αγοράς, θα πρέπει να μας απασχολεί, ίσως και περισσότερο από τις δικές μας κινήσεις. Κι αν αναρωτιέστε πόσο μπορούν να «αντέξουν» ξεπουλώντας οι ξένοι, σκεφτείτε απλώς πως τις τελευταίες ημέρες, όταν και χάθηκαν πάνω από 10 δισ. ευρώ κεφαλαιοποίησης, όσοι θεσμικοί πουλούσαν κατέγραφαν σε κάθε περίπτωση υπεραξίες – απότοκους της πορείας του 2007. Το ότι τους ακολούθησαν κατά πόδας οι έλληνες θεσμικοί, ούτε τους περιποιεί τιμή ούτε φαίνεται να τους έχει αποδώσει μεγάλες υπεραξίες!
>> Τέλος, για να μην έχετε καμία αμφιβολία περί του τι συμβαίνει, διαβάστε τι έλεγε την Τρίτη η HSBC για τις ελληνικές μετοχές. Στην έκθεσή της περιέγραφε τις εισηγμένες μας ως έχουσες «ισχυρά θεμελιώδη και λογική αποτίμηση» και έδινε πρόβλεψη για άνοδο της τάξης του 15% για το 2008, με τις μετοχές της μεσαίας και της χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης κατά πάσα πιθανότητα να υπεραποδίδουν.
ΥΓ: Αύξηση και στο ενεργητικό των ΕΕΧ τον Δεκέμβριο. Απόδειξη ότι οι έλληνες μικροεπενδυτές εξακολουθούν μεν να ενδιαφέρονται, αλλά νιώθουν πολύ… μόνοι και απροστάτευτοι εσχάτως. Αλήθεια, ποιος μπορεί να τους ψέξει γι’ αυτό;