Στην τελική ευθεία για το συνέδριο ο ΣΥΝ

Στο συνέδριο θα πάρουν μέρος περίπου 1.200 σύνεδροι, οι οποίοι θα εκλεγούν από τις οργανώσεις του κόμματος και αποκλειστικά από τα μέλη του ΣΥΝ και όχι από φίλους ή οπαδούς.

Οι υποψήφιοι πρόεδροι (Α. Τσίπρας, Φ. Κουβέλης) κορυφώνουν την προεκλογική τους εκστρατεία είτε με περιοδείες σε πόλεις και εργασιακούς χώρους είτε με συνεντεύξεις σε μέσα μαζικής ενημέρωσης.

Ο Φώτης Κουβέλης υπογραμμίζει ότι σε περίπτωση εκλογής του στην προεδρία του κόμματος θα κινήσει τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και θα αγωνιστεί για τη διαμόρφωση μιας εναλλακτικής προγραμματικής θέσης του ΣΥΝ. Αν δεν εκλεγεί, σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να υπονομεύσει τη νέα ηγεσία, αλλά θα παραμείνει στρατιώτης του κόμματος, αφού σε κάθε ευκαιρία υπογραμμίζει ότι «έχω βιωματική σχέση με την πολιτική και όχι επαγγελματική και έτσι προσδιορίζω την πολιτική μου παρουσία με όρους συλλογικότητας και διαφάνειας και όχι προσωποκεντρικούς».

Από την πλευρά του ο Α. Τσίπρας συνεχίζει τις περιοδείες του ανά την Ελλάδα και από την Πτολεμαΐδα σχολίασε τις διαδικασίες για τον τρόπο με τον οποίο προωθήθηκε η υποψηφιότητά του, οι οποίες παραπέμπουν σε απόδοση του δαχτυλιδιού της διαδοχής από τον Α. Αλαβάνο και όχι σε ανοιχτές δημοκρατικές διαδικασίες, που ιστορικά κυριαρχούν στα κόμματα της Αριστεράς. Είπε ότι για τη δική του υποψηφιότητα δεν έφτανε μόνο η στήριξη του Α. Αλαβάνου, αλλά η στήριξη «από μεγάλη μερίδα συντρόφων». Χαρακτηριστικά τόνισε ότι «αν όλοι μαζί θεωρούσαμε ότι αυτή η υποψηφιότητα (σ.σ.: η δική του) δεν σηματοδοτεί κάτι στη σημερινή κατάσταση, δεν θα είχα λόγο να βάλω υποψηφιότητα, αφού δεν έχω καμία μανία να κυνηγώ θέσεις».

Ο Α. Τσίπρας επανέλαβε τη θέση του Α. Αλαβάνου ότι ο δικομματισμός πνέει τα λοίσθια, αφού δεν μπορεί να πείσει πια μεγάλα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας, αλλά δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει τη διάδοχη κατάσταση. Με δεδομένη τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, η θέση ότι ο δικομματισμός τελειώνει παραμένει μετέωρη, αφού δεν περιγράφεται η αναγκαία εναλλακτική λύση.

Τη λύση αυτή επιχείρησε να αναζητήσει ο τέως πρόεδρος του ΣΥΝ Ν. Κωνσταντόπουλος, ο οποίος μετά την αποχώρησή του από την ηγεσία του κόμματος δεν κουράζεται να τονίζει ότι ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ πρέπει να συναντηθούν με την προοπτική, μάλιστα, να κυβερνήσουν από κοινού. Ο Ν. Κωνσταντόπουλος, που ήταν έντονα επικριτικός για τις κυβερνήσεις Σημίτη, παρευρέθηκε στην παρουσίαση του βιβλίου του Κ. Λαλιώτη και υποστήριξε ότι ο σημερινός εκλογικός νόμος δίνει την ευκαιρία για τη διαμόρφωση «ενός ευρύτατου σχήματος που θα περιλάμβανε τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, της δημοκρατικής ανανεωτικής Αριστεράς και των νέων ριζοσπαστικών κινημάτων, χωρίς να θυμίζει αποκλειστικά καμία από αυτές».

Η συγκεκριμένη αποστροφή του Ν. Κωνσταντόπουλου παραπέμπει σαφώς σε έναν νέο πολιτικό σχηματισμό στον χώρο της Κεντροαριστεράς, αφού ο ίδιος φρόντισε στην ίδια εκδήλωση της παρουσίασης του βιβλίου του Κ. Λαλιώτη να αναρωτηθεί εάν οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν τομές παρόμοιες μ’ εκείνες του 1974, όταν «εγκαταλείφθηκε η φθαρμένη Ένωση Κέντρου και ιδρύθηκε το ΠΑΣΟΚ ή όταν εγκαταλείφθηκε η ΕΡΕ και ιδρύθηκε η ΝΔ».

Στο μεταξύ άρχισαν οι δηλώσεις υποστήριξης στελεχών προς τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Ο Λ. Κύρκος τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας του Φ. Κουβέλη, ενώ κάποια στελέχη που ανήκουν στην «εσωκομματική αντιπολίτευση» (Πιτσιόρλας, Καραγκουλές, Πουλάκης κ.ά.) τάχθηκαν υπέρ της υποψηφιότητας του Α. Τσίπρα.


Σχολιάστε εδώ