Σκάνδαλο στην Ευρωβουλή κατά της Κύπρου

Αρχιτέκτονες φαίνεται να είναι τα επιτελεία του Κοινοτικού Επιτρόπου Όλι Ρεν, με επικεφαλής τον διευθυντή του γραφείου του Επιτρόπου Βρετανό Μάικλ Λι και εκτελεστή τον επίσης βρετανό λειτουργό της Γραμματείας της Επιτροπής Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ντέιβιντ Λο.

Ο «Πρόεδρος» Ταλάτ

Η έκθεση που αφορά στα πεπραγμένα της αποστολής ομάδας ευρωβουλευτών στην Κύπρο, για να επισκεφθούν την κατεχόμενη πόλη της Αμμοχώστου, είναι σκανδαλώδης για τους εξής, εκτός των άλλων, λόγους:

• Αναφέρει τον κατοχικό ηγέτη Μεχμέτ Αλί Τάλατ, άλλοτε ως «Πρόεδρο της Τουρκοκυπριακής Κοινότητας», άλλοτε ως «Πρόεδρο των Τουρκοκυπριακών Αρχών» και άλλοτε ως «ομόλογο του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας». Ταυτοχρόνως, στη σύνταξή της δεν έλαβαν μέρος μέλη της αποστολής όπως ο ισπανός ευρωβουλευτής Κάρλος Ιτουργκάιθ και ο γερμανός συνάδελφός του της Ευρωπαϊκής Αριστεράς Βίλι Μέγιερ.

• Στα συμπεράσματα ασπάζεται την τουρκική θέση ότι οι κάτοικοι της Αμμοχώστου θα μπορούν να επιστρέψουν στην πόλη τους με τη λύση του Κυπριακού και όχι πριν από αυτήν, όπως αναφέρουν σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ και οι Συμφωνίες Υψηλού Επίπεδου του ’79, μεταξύ Κυπριανού και Ντενκτάς.

• Δεν καταλογίζει ρητώς ευθύνες στην Τουρκία και στον στρατό της για την κατοχή της πόλης και για την άρνηση του εκεί παρανόμως ευρισκόμενου τούρκου διοικητή να επιτρέψει στην ομάδα των τεσσάρων ευρωβουλευτών της Επιτροπής Αναφορών να εισέλθει στην πόλη και εν συνεχεία να προβεί σε αναφορά, εντός, αρχικώς, της Επιτροπής τους και εν συνεχεία ενώπιον της Ολομέλειας για ό,τι είδαν.

• Αντί αναφοράς σε τουρκική εισβολή χρησιμοποιείται η τουρκική ορολογία της «επέμβασης», ως αποτελέσματος του πραξικοπήματος της ελληνική χούντας.

• Γίνεται στο κείμενο προσπάθεια να κατηγορηθούν οι Ελληνοκύπριοι ότι αυτοί είναι που ευθύνονται για τη μη επιστροφή των Αμμοχωστιανών στην πόλη τους, επειδή είπαν «όχι» στο Σχέδιο Ανάν, και όχι ο τουρκικός στρατός και η Τουρκία, που κατέχουν και την Αμμόχωστο και τη μισή Κύπρο.

Οι Βρετανοί

Η υπόθεσης της έκθεσης για την Αμμόχωστο χαρακτηρίζεται σκανδαλώδης και για τους ακόλουθους επιπρόσθετους λόγους:

• Συντάχθηκε από τη Γραμματεία, δηλαδή από τον κ. Λο, χωρίς να έχουν γνώση τα μέλη της ομάδας της Επιτροπής Αναφορών που επισκέφθηκε την Κύπρο.

• Διευθετήθηκε συνάντηση με την ομάδα επαφής Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου – κατεχομένων: α) χωρίς το ζήτημα αυτό να είναι της αρμοδιότητας της ομάδας επαφής και β) το κείμενο χαρακτηριζόταν τελικό! Την περασμένη Πέμπτη, μετά τις αντιδράσεις των κυπρίων και ελλήνων ευρωβουλευτών, η ομάδα επαφής δεν επέτρεψε τη συζήτηση επί του εν λόγω εγγράφου, διότι ήταν εκτός των αρμοδιοτήτων της, όπως ελέχθη, και διότι το κείμενο δεν εξέφραζε τους συμμετέχοντες στην αποστολή, αλλά και επειδή δεν είχε καν υποβληθεί και συζητηθεί στην Επιτροπή Αναφορών.

• Η έκθεση, με τον τρόπο που συντάχθηκε, υπερβαίνει τους όρους εντολής της ομάδας που επισκέφθηκε την Κύπρο.

Η απόσυρση

Η πρώτη αντίδραση προήλθε από τον κύπριο ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Γ. Μάτση. Στην επιστολή του προς τον πρόεδρο και τα μέλη της Επιτροπής Αναφορών, ο κ. Μάτσης χαρακτήρισε απαράδεκτο το έγγραφο και ζήτησε την απόσυρσή του. Ακολούθησε έντονη δραστηριότητα στην οποία καταλυτικό ρόλο διαδραμάτισε ο ευρωβουλευτής και μέλος της Επιτροπής Αναφορών Μανώλης Μαυρομμάτης. Ακολούθησαν επιστολές και από τους κύπριους ευρωβουλευτές Μάριο Ματσάκη και Αδάμο Αδάμου, με τις οποίες υποστηριζόταν η θέση Μάτση. Ανάλογη ήταν και η θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής Αναφορών, ισπανού ευρωβουλευτή του ΕΛΚ Κάρλος Ιντουργκάιθ, όπως και του γερμανού συναδέλφου του, Βίλι Μέγιερ, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς. Οι δύο ευρωβουλευτές υποστήριξαν ότι το έγγραφο συντάχθηκε εν αγνοία τους. Υπήρξαν αντιδράσεις και από Σοσιαλιστές και από τις λοιπές πολιτικές ομάδες.

Την Πέμπτη τα σπουδαία

Μετά τις καθολικές αντιδράσεις δημιουργείται κλίμα υπέρ της Κύπρου. Ήδη, ο κ. Μάρσιν Λεμπίτσκι είναι έτοιμος να αφαιρέσει τα κακώς έχοντα από το κείμενο και να προσθέσει νέα στοιχεία. Όμως, οι Κύπριοι και το ΕΛΚ, όπως και η Αριστερά καθώς και οι Σοσιαλιστές υποστηρίζουν απόσυρση του κειμένου και αναγραφή νέου με τη συμμετοχή όλων όσοι συμμετείχαν στην αποστολή. Την προσεχή Πέμπτη η έκθεση είναι προγραμματισμένη να τεθεί ενώπιον της Επιτροπής Αναφορών. Προηγουμένως θα συνεδριάσουν οι συντονιστές των πολιτικών ομάδων με την παρουσία της τετραμελούς ομάδας των ευρωβουλευτών που επισκέφθηκαν την Κύπρο. Εκεί θα αποφασιστεί εάν το έγγραφο θα αφαιρεθεί από την ατζέντα της Επιτροπής. Εάν δεν αφαιρεθεί, υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί το ζήτημα σε ψηφοφορία, προτού αρχίσει η συζήτηση για την αφαίρεση ή όχι του θέματος από την ημερήσια διάταξη.


Σχολιάστε εδώ