Σε θέματα αρχών και αξιών δεν… κάνουμε εκπτώσεις

Σε πρώτο πρόσωπο ο Κ. Καραμανλής δήλωσε αποφασισμένος να προστατεύσει την αξιοπρέπεια της πολιτικής ζωής και τόνισε ότι «σε ζητήματα αρχών και αξιών δεν έκανα και δεν κάνω εκπτώσεις, δεν συμβιβάστηκα και δεν συμβιβάζομαι, τη σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες δεν τη θυσιάζω».

Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκου Αλαβάνου σχετικά με τα γεγονότα στο υπουργείο Πολιτισμού και τη βαθιά κρίση σε όλη τη δημόσια διοίκηση, ο πρωθυπουργός δέχτηκε ότι δεν εξαφανίστηκαν τα φαινόμενα της διαφθοράς, όχι όμως και «τη γενίκευση του νοσηρού». Δήλωσε την εμπιστοσύνη του στη Δικαιοσύνη, λέγοντας ότι ερευνά και επισπεύδει και ζήτησε να την αφήσουν ήσυχη επιτέλους και θα βρει και θα αποκαλύψει τι κρύβεται πίσω από αυτή την ιστορία.

Ο κ. Αλαβάνος χαρακτήρισε την τοποθέτηση του πρωθυπουργού «άλλα λόγια νʼ αγαπιόμαστε» και τόνισε ότι «κανείς δεν πιστεύει, εγώ τουλάχιστον δεν πιστεύω ότι μπορεί να έχουμε αγίους και αναμάρτητους ως πρωθυπουργούς». «Όπως δεν θέλουμε έναν πρωθυπουργό υπό παρακολούθηση, όπως είχαμε με την περιπέτεια των υποκλοπών που έκλεισε χωρίς κανένα αποτέλεσμα, δεν θέλουμε έναν πρωθυπουργό υπό εκβιασμό», είπε, επισημαίνοντας ότι «σε μια άλλη περίπτωση, στην περίπτωση Κοσκωτά, είχαμε φτάσει μέχρι την παραπομπή του τότε πρωθυπουργού στα δικαστήρια όπου απαλλάχτηκε». Ο κ. Αλαβάνος ζήτησε τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής και την απομάκρυνση του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων, σε βάρος του οποίου πλανώνται κατηγορίες. «Όταν επί μέρες ακούμε ότι βουλευτής της ΝΔ βρέθηκε σε μια διαδικασία συναλλαγής, με καλές ή με κακές προθέσεις, το ακούμε καθημερινά στα δελτία, ξενυχτάει ο ελληνικός λαός, δεν μπορεί εσείς ως επικεφαλής της ΝΔ, ως πρωθυπουργός, να μη δίνετε απάντηση», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε άδικο και αντιδημοκρατικό να σπέρνει κανείς στους πολίτες τον σπόρο του φόβου και της παραίτησης: «Δεν μπορεί η συζήτηση για την ποιότητα της δημοκρατίας να γίνεται με λαϊκίστικους αφορισμούς, εύκολες γενικεύσεις, σκόπιμη σύγχυση. Δεν οδηγεί μπροστά όταν κάποιοι επιλέγουν τον δρόμο της ισοπέδωσης, της διαπόμπευσης, της γενικευμένης απαξίωσης, υιοθετώντας αστήρικτους ισχυρισμούς. Κανείς δεν είναι πάνω από τους νόμους και τους θεσμούς».

Το ΚΚΕ άσκησε κριτική στην τοποθέτηση του πρωθυπουργού, σχολιάζοντας ότι απέφυγε να αναλάβει τις πολιτικές ευθύνες, παραπέμποντας τα πάντα στη Δικαιοσύνη, αλλά δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συγκάλυψη των πολιτικών ευθυνών της κυβέρνησης.

Κατά τη συζήτηση επερώτησης του ΛΑΟΣ για τα αίτια της παραίτησης του πρώην γεν. γραμματέα του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλου, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Χάρης Καστανίδης άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση, λέγοντας ότι «τη σήψη, τη διαφθορά, την αντιμετωπίζει ο πρωθυπουργός, υποκρινόμενος, με το να παραπέμπει τις υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Και τα λέγει αυτά την ώρα που τα αρμόδια όργανα της Δικαιοσύνης έθεταν το τεράστιο σκάνδαλο των υποκλοπών στο αρχείο.

Είναι δυνατόν ποτέ να υποκρίνεται ένας πρωθυπουργός ότι δεν αντιλαμβάνεται πού έχει οδηγήσει τη χώρα; Ο κ. Καραμανλής υποκρίνεται και υποβιβάζει τον θεσμικό ρόλο του πρωθυπουργού, στο ύψος ενός τυχαίου ανθρωπάκου της ιστορίας. Ελπίζω να μην είναι και μοιραίος».

Ιδιαίτερα αισιόδοξη ήταν η δήλωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ Πάνου Παναγιωτόπουλου: «Μέρα με τη μέρα ξηλώνεται η κουβέρτα της παραπληροφόρησης και δεν είναι μακριά η ώρα που θα μάθει η κοινή γνώμη τη μία και μοναδική αλήθεια. Και η πραγματική αλήθεια συμφέρει την κυβέρνηση».


Σχολιάστε εδώ