Ροζ με κίτρινες αποχρώσεις

Στο επίκεντρο της προσοχής της κοινής γνώμης το τρίγωνο Μαξίμου – Βουλή – Ευελπίδων, όπου εξελίσσονται παράλληλα, άλλοτε συνδεόμενες, άλλοτε όχι, διάφορες υποθέσεις. Την προηγούμενη εβδομάδα τα γραφεία των ανακριτών που ερευνούν τις πτυχές της υπόθεσης Ζαχόπουλου ήταν κέντρο διερχομένων. Τη Δευτέρα εμφανίσθηκε –κάτω από την πίεση κομμάτων και ΜΜΕ– και κατέθεσε ο διευθυντής του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού Γ. Ανδριανός κι από τη στιγμή εκείνη δρομολογήθηκαν πρωτόγνωρες εξελίξεις σε πολλά επίπεδα. Στην κατάθεσή του κατονόμασε το όνομα του δημοσιογράφου που του παρέδωσε το περίφημο DVD και πριν καν αποχωρήσει από το γραφείο του ανακριτή οι πληροφορίες που διέρρευσαν φωτογράφιζαν κατευθείαν τον Θ. Αναστασιάδη. Στην εκτίμηση αυτή κατέληξε, μεταξύ άλλων, και ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος που έσπευσε να τον καταγγείλει, καλώντας τον να αποχωρήσει από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα». Το Μέγαρο Μαξίμου αρνήθηκε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει τις πληροφορίες και να κατονομάσει τον δημοσιογράφο, προκαλώντας τις έντονες αντιδράσεις και τα δηλητηριώδη σχόλια των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Την Τρίτη ήταν η σειρά του άλλου στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γ. Αγγέλου, να περάσει από το γραφείο του ανακριτή. Κατέθεσε για δύο και πλέον ώρες, αλλά επανήλθε Πέμπτη πρωί για να προσθέσει ορισμένα στοιχεία που είχε παραλείψει να πει στην πρώτη κατάθεσή του. Το γεγονός αυτό προκάλεσε νέο κύμα καταγγελιών από την αντιπολίτευση. Η κατάθεση του πρώην υφυπουργού Πολιτισμού Π. Τατούλη (την Τετάρτη) και οι καταγγελίες για τις δραστηριότητες του Χρ. Ζαχόπουλου προσέθεσαν ένα ακόμη κομμάτι στο παζλ της αδιαφάνειας και της σκανδαλολογίας, αλλά και έναν επιπλέον πονοκέφαλο για την κυβέρνηση. Την ίδια μέρα καταθέτει και ο Μ. Τριανταφυλλόπουλος, ο οποίος νωρίτερα είχε αποκαλύψει προσπάθεια συναλλαγής από την πλευρά του επικεφαλής της Υπηρεσίας Ειδικών Ελέγχων Σπ. Κλαδά με τη μεσολάβηση βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, το όνομα του οποίου συζητείται ευρέως αλλά δεν κατονομάζεται από κανέναν επισήμως. Ο κ. Κλαδάς διαψεύδει τις καταγγελίες και μέσα στην εβδομάδα πέρασε δυο φορές από την Ευελπίδων.

Ταυτόχρονα, μετά τη γενική κατακραυγή, ο Εισαγγελέας διέταξε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για τη δημοσίευση στο «Πρώτο Θέμα» φωτογραφιών καθαρά ερωτικού περιεχομένου που προέρχονται –όπως λέγεται– από το DVD του Χρ. Ζαχόπουλου με την 35χρονη. Η οικογένεια του τελευταίου με επιστολή της προς τα ΜΜΕ διαμαρτύρεται για τον διασυρμό του ανθρώπου της και ζητά από όλους να σεβαστούν την τραγωδία τους. Μετά από αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της 35χρονης απαγορεύθηκε περαιτέρω δημοσίευση φωτογραφιών.

Σε πολιτικό επίπεδο, η κυβέρνηση απέρριψε το αίτημα της αντιπολίτευσης για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής πριν ολοκληρωθεί η δικαστική διερεύνηση, ενώ ο Κ. Καραμανλής, απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις στη Βουλή, υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση ούτε εκβιάζει ούτε εκβιάζεται και επανέλαβε την κατηγορηματική απόφασή του να χυθεί άπλετο φως σε όλες τις υποθέσεις και να παταχθεί κάθε είδους παρανομία ή παρατυπία. Από την πλευρά του το ΠΑΣΟΚ ανέβασε κι άλλο τους τόνους της κριτικής εντός κι εκτός Κοινοβουλίου. Την Παρασκευή ο Γ. Παπανδρέου πέρασε την πόρτα του Προεδρικού Μεγάρου, ζητώντας τη συμβολή του Κ. Παπούλια σε μια εθνική προσπάθεια αντιμετώπισης της διαφθοράς. Παράλληλα, βουλευτές σε διαδοχικές ερωτήσεις τους στη Βουλή έθεσαν θέμα για τις αποφάσεις Ζαχόπουλου, αλλά και τις δραστηριότητες του κ. Κλαδά, ενώ ζήτησαν να κληθούν στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής οι κ. Αγγέλου, Κλαδάς και Ανδριανός. Το ΚΚΕ μίλησε για διαφθορά και σήψη, ο ΣΥΡΙΖΑ για συνθήκες παρακράτους και πολιτικό σύστημα σε σήψη. Η άρνηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας να θέσει σε ψηφοφορία το αίτημα για κλήση στην Εξεταστική της Βουλής του πρωθυπουργού προκάλεσε ένταση και καταγγελίες για πραξικοπηματικές μεθοδεύσεις.

Σε υψηλούς τόνους εξελίχθηκε και η διαμάχη Αναστασιάδη – Τριανταφυλλόπουλου με ανταλλαγή καταγγελιών για «μαύρο χρήμα» και εξώδικα για την επόμενη ημέρα της εφημερίδας «Πρώτο Θέμα». Με ανακοίνωσή τους οι συντάκτες κάλεσαν τον Τριανταφυλλόπουλο να πουλήσει τις μετοχές του στους συντάκτες και να αποχωρήσει από την εφημερίδα. Παράλληλα, του ζητούν να επιστρέψει τα 7 εκατ. ευρώ από το επιχειρηματικό δάνειο, ενώ ο Τριανταφυλλόπουλος με εξώδικό του καλεί τον Αναστασιάδη να αποχωρήσει από την εφημερίδα μέχρι να ξεκαθαρίσει η υπόθεση με την 35χρονη. Έστω και με καθυστέρηση η ΕΣΗΕΑ με ανακοίνωσή της καταγγέλλει φαινόμενα κανιβαλισμού και κιτρινισμού από τα ΜΜΕ, την κυβέρνηση για συστηματική παραπληροφόρηση και κάλεσε τους δημοσιογράφους να μην εμπλέκονται στις εκδοτικές διαμάχες.

Μέσα στην εβδομάδα ανακοινώθηκαν οι επίσημες ημερομηνίες της επίσκεψης του Κ. Καραμανλή στην Τουρκία, 23 με 25 Ιανουαρίου, με πρώτο σταθμό το Πατριαρχείο. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης με εξαίρεση τον ΛΑΟΣ εξέφρασαν –έστω και με επιφυλάξεις– τη σύμφωνη γνώμη τους για το ταξίδι αυτό.

Κατά τα λοιπά, η υπουργός Απασχόλησης συνέχισε τις επαφές με αντικείμενο τις αλλαγές στο Ασφαλιστικό, αλλά όλοι πλέον αναμένουν την τοποθέτηση του πρωθυπουργού στη Βουλή για τις οριστικές προτάσεις της κυβέρνησης. Τα συνδικάτα, πάντως, ετοιμάζονται για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις μέσα στον Φεβρουάριο, ενώ ο εκπρόσωπος της ΓΣΣΕ παραιτήθηκε από την Επιτροπή για τα Βαρέα και Ανθυγιεινά.


Σχολιάστε εδώ