ΡΗΓΜΑ ΣΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ

Βεβαίως, ακόμα ο λαός συνεχίζει να προσβλέπει στον πρωθυπουργό, ακόμα πιστεύει πως μπορεί και πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες, ωστόσο αν δεν τις αναλάβει και μάλιστα σύντομα, τότε κινδυνεύει με απώλεια αυτής της σχέσης εμπιστοσύνης με τους πολίτες, που αποτελεί μέχρι τώρα το σημαντικότερο όπλο του και το σοβαρότερο ατού της κυβέρνησης και της ΝΔ. Αυτό το απόθεμα εμπιστοσύνης στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή αρχίζει να εξαντλείται, εξαιτίας μιας εικόνας ακινησίας του πρωθυπουργού στους χειρισμούς της υπόθεσης Ζαχόπουλου, μιας υπόθεσης που αποδεικνύεται «μπουρλότο» στο πολιτικό σκηνικό ευρύτερα.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση της εταιρείας RASS για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ», που πραγματοποιήθηκε στις 17 και 18 Γενάρη σε πανελλαδικό δείγμα 406 συνεντεύξεων (η δημοσκόπηση είναι πανελλαδική, τηλεφωνική με δείγμα σταθμισμένο ως προς το φύλο, την ηλικία και την ψήφο στις εκλογές του Σεπτέμβρη).

Βασικά στοιχεία που προκύπτουν απ’ αυτήν τη δημοσκόπηση:

• Η υπόθεση Ζαχόπουλου φαίνεται πως έχει επηρεάσει σε πολύ μεγάλο βαθμό την κοινή γνώμη, έως και καθοριστικά.
• Επιρρίπτονται σοβαρές ευθύνες στους κυβερνητικούς χειρισμούς, ωστόσο αναγνωρίζονται επίσης σοβαρές ευθύνες και στην αντιπολίτευση, που φαίνεται ότι αδυνατεί να κερδίσει πολιτικά οφέλη απ’ την κυβερνητική φθορά, όπως άλλωστε προέκυπτε κι απ’ την προηγούμενη έρευνα της RASS, που δημοσίευσε «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» την περασμένη Κυριακή.
• Σοβαρές ευθύνες επίσης επιρρίπτονται και στα ΜΜΕ, που φαίνεται ότι δέχονται ένα ακόμα σοβαρό πλήγμα στην αξιοπιστία τους. Προφανέστατα οι καταγγελίες για ανάμιξη δημοσιογράφου ως κομιστή του περιβόητου DVD στον Γ. Ανδριανό, οι αντιπαραθέσεις Αναστασιάδη – Τριανταφυλλόπουλου και κάμποσα ακόμα στοιχεία δημοσιογραφικής ανάμιξης και «βαρβαρότητας» έχουν συντελέσει τα μέγιστα στο να πληγεί έτι περαιτέρω η έτσι κι αλλιώς μειωμένη αξιοπιστία ΜΜΕ και δημοσιογράφων.
• Εμφανίζεται για πρώτη φορά κλονισμός της εμπιστοσύνης των πολιτών στο πρόσωπο του Κ. Καραμανλή, ο οποίος φαίνεται ότι πληρώνει την αδράνεια που έχει επιδείξει στην αντιμετώπιση του θέματος αυτού.
• Ωστόσο απ’ την άλλη μεριά η πλειοψηφία των ερωτηθέντων ζητά απ’ τον πρωθυπουργό να αντιμετωπίσει μόνος του αυτή την κρίση και απορρίπτει και τις πρόωρες εκλογές και τη συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι ο Καραμανλής ακόμα διαθέτει αποθέματα εμπιστοσύνης του λαού, που ωστόσο αρχίζουν σιγά σιγά να εξαντλούνται.

• Οι πολίτες αναγνωρίζουν και δική τους ευθύνη για τη μεγάλη πολιτική κρίση.

Σε κρίση οι πάντες!

Ο πολύ μεγάλος βαθμός επηρεασμού της κοινής γνώμης απ’ τις ποικίλες παρενέργειες της υπόθεσης Ζαχόπουλου προκύπτει απ’ την απάντηση στο ερώτημα για τον βαθμό ανησυχίας εξαιτίας της υπόθεσης αυτής.

Το 68,3% των ερωτηθέντων (ΠΙΝΑΚΑΣ 1) δηλώνει πολύ ή αρκετά ανήσυχο έναντι του 31,4% που δηλώνει λίγο ή καθόλου ανησυχία.

Στη συνέχεια επιρρίπτονται (ΠΙΝΑΚΕΣ 2 και 3) ευθύνες για την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η πολιτική ζωή του τόπου:

• Στην κυβέρνηση από το 43,4%.
• Στα ΜΜΕ από το 26,1%.
• Στα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα απ’ το 21%.
• Στη μη λειτουργία των θεσμών από το 19,4%.
• Στον πρωθυπουργό από το 17,4%.
• Στην απουσία ισχυρού αντιπολιτευτικού λόγου από το 14,3%.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι ψηφοφόροι της ΝΔ κατά πλειοψηφία επιρρίπτουν ευθύνες στα ΜΜΕ και στη συνέχεια στα οργανωμένα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ωστόσο, ένα ισχυρό 26,3% επιρρίπτει ευθύνες και στην κυβέρνηση.

Αντίθετα οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ σχεδόν «αθωώνουν» τα ΜΜΕ και κατηγορούν περισσότερο την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων εγκαλούν κατά σειρά την κυβέρνηση, τα ΜΜΕ και την απουσία ισχυρού αντιπολιτευτικού λόγου.

Ούτε όμως (ΠΙΝΑΚΕΣ 4 και 5) και η αντιπολίτευση μένει στο απυρόβλητο. Συγκεκριμένα:

• Το 81,5% πιστεύει ότι έχει και η αντιπολίτευση ευθύνες για την κατάσταση και μόνο το 16% λέει το αντίθετο.
• Είναι χαρακτηριστικό ότι ευθύνες στην αντιπολίτευση καταλογίζει και το 67,4% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ, καθώς και το 88,4% των ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων!
Ρήγμα στην εικόνα Καραμανλή…
Όπως προαναφέραμε, για πρώτη φορά η εικόνα του πρωθυπουργού εμφανίζεται να πλήττεται απ’ την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Συγκεκριμένα (ΠΙΝΑΚΕΣ 6 και 7) το 49,4% των ερωτηθέντων δηλώνει πως τα τελευταία γεγονότα έχουν οδηγήσει σε υποχώρηση της εμπιστοσύνης προς τον Καραμανλή, έναντι του 41,7% που δηλώνει ότι δεν έχει υποχωρήσει αυτή η εμπιστοσύνη.

Φαίνεται πως κλονισμός αυτής της εμπιστοσύνης κυρίως έχει επέλθει στους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (74,4%) και στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων (58%), αλλά και σε ένα όχι ευκαταφρόνητο 22,6% των ψηφοφόρων της ΝΔ.

Απ’ την άλλη μεριά, όμως (ΠΙΝΑΚΕΣ 8 και 9), προκύπτει πως ακόμα ο Καραμανλής διαθέτει αποθέματα εμπιστοσύνης. Έτσι το 55,5% των ερωτηθέντων ζητά να αντιμετωπίσει μόνος του την κρίση, έναντι του 19,7% που τάσσεται υπέρ πρόωρων εκλογών και του 16,3% μόνο που ζητά συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Η απόρριψη των πρόωρων εκλογών, καθώς και της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ πρέπει πάντως να επισημανθεί. Και θα μπορούσε κάποιος να πει ότι αποτελούν και ηχηρή απάντηση σε σχέδια και επιδιώξεις κέντρων εξωθεσμικών που φαίνεται να «σπρώχνουν» ειδικά τη συγκυβέρνηση, στα πλαίσια «γερμανικού μοντέλου»…

Πάντως, οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ κατά 34,1% ζητούν πρόωρες εκλογές, ενώ οι ψηφοφόροι των άλλων κομμάτων «βλέπουν» και τη συγκυβέρνηση σε ποσοστό 22,9%…

Στα αξιοσημείωτα ακόμα και η αυτοκριτική των πολιτών (ΠΙΝΑΚΕΣ 10 και 11), καθώς το 58,2% δηλώνει ότι και οι πολίτες έχουν ευθύνη για την κατάσταση, έναντι του 41,8% που απορρίπτει αυτήν την εκτίμηση.

Και αυτή η εικόνα διαπερνά οριζόντια τους οπαδούς όλων των κομμάτων. Μεγαλύτερο ποσοστό ευθύνης στους πολίτες επιρρίπτουν οι ψηφοφόροι των μικρότερων κομμάτων…


Σχολιάστε εδώ