ΟΛΟΙ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ… ΚΕΝΤΡΟΑΡΙΣΤΕΡΑ, ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ ΦΩΣ ΣΤΟ ΤΟΥΝΕΛ…

Το βιβλίο παρουσίασαν ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας, καθώς και ο βουλευτής Ανδρέας Λοβέρδος, ενώ μίλησε και ο συγγραφέας, ο Κώστας Λαλιώτης.

ΧΩΡΙΣ να προκύψει τίποτε συγκεκριμένο πέρα από τις ευχές για διάλογο, όλες οι εκδοχές για την Κεντροαριστερά ακούστηκαν κατά τη συζήτηση. Από τον νέο Συνασπισμό της Κεντροαριστεράς του Λαλιώτη, μέχρι την Κυβερνώσα Αριστερά του Σκανδαλίδη και τον ανοικτό και συνεχή διάλογο του Νίκου Κωνσταντόπουλου, την εξειδίκευση θέσεων του Λοβέρδου και τις κοινές ομάδες εργασίας του Ρέππα. Για την Κεντροαριστερά, ωστόσο, δεν έχει γίνει ούτε ένα βήμα εδώ και χρόνια και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα, αφού κανείς δεν φαίνεται να κάνει το κρίσιμο βήμα για την αρχή…

ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ότι τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά και τα διάφορα σενάρια για δημιουργία νέου κόμματος δεν φαίνεται να βρίσκουν έδαφος, αφού δύσκολα οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα ακολουθήσουν ένα τέτοιο εγχείρημα, ενώ και τα στελέχη δείχνουν να μη συμφωνούν με μια τέτοια πρωτοβουλία. Αναλυτικά οι ομιλητές υποστήριξαν:

Λαλιώτης: Συνασπισμός
της Κεντροαριστεράς

Μιλώντας για το βιβλίο του «Η ΠΥΞΙΔΑ», που περιέχει κείμενα που αφορούν το ΠΑΣΟΚ και τις κατά καιρούς προτάσεις και εκτιμήσεις του για τις πολιτικές εξελίξεις την τελευταία εικοσαετία, ο Κώστας Λαλιώτης τόνισε ότι μέσα από τις σελίδες του φιλοδοξεί να συμπυκνώσει δημιουργικά για το Διαχρονικό ΠΑΣΟΚ και για την Κεντροαριστερά δύο «Μνήμες», τη «Μνήμη του Παρελθόντος» και τη «Μνήμη του Μέλλοντος»

Διανύουμε, τόνισε, έναν νέο ιστορικό κύκλο (η μεταπολίτευση έχει ήδη τελειώσει) που πρέπει να έχει ως συστατικό στοιχείο τον κοινωνικό και πολιτικό διπολισμό και όχι τον δικομματισμό και σ’ αυτό ακριβώς αντιστοιχούν οι κυβερνήσεις Συνεργασίας

Ένας νέος Συνασπισμός Εξουσίας της Κεντροαριστεράς με πολυκομματική έκφραση, με πολιτική και κοινωνική πολυμορφία, με ιδεολογική και πολιτισμική πολυχρωμία, μπορεί να σηματοδοτήσει οράματα και ελπίδες, να ανοίξει νέους ορίζοντες με κατακτήσεις και προοπτικές.

Θα πρέπει να οδηγηθούμε, είπε ο Κώστας Λαλιώτης, στην «Κυβερνώσα Κεντροαριστερά», με όρους ιδεών, αξιών, θέσεων, προτάσεων και προγραμματικών δεσμεύσεων, που εμπνέουν τις δυνάμεις της εργασίας, της παραγωγής, της επιστήμης, του μόχθου, της δημιουργίας και της ποιότητας ζωής.

Σκανδαλίδης:
Κυβερνώσα Αριστερά

Στην παρέμβαση του ο Κώστας Σκανδαλίδης αναφέρθηκε αναλυτικά στο εναλλακτικό σχέδιο μιας Κυβερνώσας Αριστεράς και επεσήμανε ότι απαιτείται μια νέα κοινωνική συμμαχία που πρέπει να αναδειχθεί. Πρόσθεσε ότι υπάρχουν για το ζήτημα αυτό πολλές αναφορές στο βιβλίο του Λαλιώτη και αναφέρθηκε αναλυτικά στον ρόλο του ΠΑΣΟΚ σήμερα, το οποίο, όπως είπε, πρέπει να αποδείξει στην πράξη ότι δεν είναι ο αδύναμος κρίκος στη ρευστότητα που εμφανίζει το πολιτικό σύστημα. Δεν πρέπει να συναινέσουμε στην ακινησία. Προέχει μια νέα συλλογική έμπνευση και προσπάθεια, που πρέπει να την κάνουμε όλοι μαζί.

Αναφερόμενος στο συνέδριο, τόνισε ότι είναι η επόμενη κρίσιμη διαδικασία και ότι το διακύβευμά του δεν είναι η οργανωτική αποτύπωση των προηγούμενων συσχετισμών, είναι η αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ και η νέα συλλογικότητα και επεσήμανε ότι δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε συνεχιστές μιας μεγάλης προσπάθειας που αφορά τον τόπο.

Κωνσταντόπουλος: Συνεχής διάλογος – κοινή δράση

Η σημερινή μας συζήτηση, τόνισε ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ Νίκος Κωνσταντόπουλος, γίνεται μέσα σε κλίμα βαθιάς κρίσης του πολιτικού συστήματος, μέσα σ’ ένα πολιτικό κλίμα αμηχανίας των κομμάτων, απόρριψης από τους πολίτες και αναμονής σημαντικών εξελίξεων.

Σήμερα, είπε, είναι ορατό το έλλειμμα πολιτικού διαλόγου, όπως είναι μεγάλη η έλλειψη πολιτικής κουλτούρας συνεργασιών και πλειοψηφικών συναινέσεων.

Αυτό το έλλειμμα έχει πολλαπλό κόστος και δεν ισοσκελίζεται από εκλογικές πλειοψηφίες ή κομματικούς ηγεμονισμούς ή διεμβολισμούς.

Θα μπορούσε και θα έπρεπε η ευρύτερη κοινωνική και πολιτική παράταξη που διαπνέεται από την αναζήτηση του διαφορετικού, προοδευτικού μέλλοντος, η αριστερή σοσιαλδημοκρατία, η δημοκρατική αριστερά, τα ριζοσπαστικά νέα κοινωνικά κινήματα, να συζητούν, πέρα από τα εσωκομματικά τους όργανα, μεταξύ τους, σ’ ένα διαρκές πλαίσιο διαλόγου και επίσης θα μπορούσε να αναπτύσσουν κοινή δράση, στη Βουλή και στα κοινωνικά πεδία, για να προβάλλουν αποτελεσματικές αντιστάσεις στον εκχυδαϊσμό της πολιτικής, στον ευτελισμό της επικοινωνίας και στο δεσποτισμό των μηχανισμών που αδίστακτα υιοθετούν σκοτεινές μεθόδους παρέμβασης, ενώ μίλησε και για την έντονη ασυμμετρία μεταξύ θεσμικού πλαισίου και κοινωνικής πραγματικότητας. Τη θέση της Βουλής, επεσήμανε πάνε να εκτοπίσουν τα τηλεοπτικά παράθυρα. Τη θέση της κριτικής και της πληροφόρησης, επικαλύπτει ο θόρυβος και τα καμώματα της τηλεθέασης και των επικοινωνιακών επινοήσεων.

Λοβέρδος: Εξειδίκευση θέσεων για τη συνεργασία

Η χώρα ζει μια περίοδο κρίσης του πολιτικού συστήματος, τόνισε στην παρέμβαση του ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος, η οποία σε σύντομο χρόνο θα εκδηλωθεί στην οικονομική και κοινωνική της ζωή και αναφερόμενος στο βιβλίο του Κώστα Λαλιώτη τόνισε ότι «επειδή εκτιμώ ότι η ανάγκη για μια ριζική ανατροπή αποτελεί τη μοναδική οδό σωτηρίας, νομίζω πως η ανάγνωση και η εμβάθυνσή του είναι χρήσιμη και αναγκαία».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια επεσήμανε πολλά από τα σημεία του βιβλίου, κυρίως εκείνα που του είχαν κάνει ιδιαίτερη εντύπωση, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις κυβερνήσεις συνεργασίας από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Αριστεράς, ένα θέμα που, όπως είπε, διαπερνά το βιβλίο του Κώστα Λαλιώτη.

Στην παρέμβαση του για το θέμα αυτό τόνισε ότι συμφωνεί με τον Κ. Λαλιώτη ότι διάσπαση των μεγάλων κομμάτων θα οδηγήσει σε αποσταθεροποίηση, καθώς και ότι η πρόταση συνεργασίας προς τα κόμματα, τις κινήσεις και τα πρόσωπα της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, δηλαδή των δυνάμεων που κινούνται από το Κέντρο έως και την Αριστερά, αποτελεί στρατηγική επιλογή, ανεξαρτήτως αν αυτή τελεσφορήσει.

Τέλος, ο Ανδρέας Λοβέρδος τόνισε ότι τον βρίσκει σύμφωνο η διάγνωση πως πολίτες, περισσότεροι από εκείνους των εκλογών του 2007, θα επιλέξουν τα κόμματα της Αριστεράς, χωρίς αυτό να σημαίνει πως οι πολίτες αυτοί ριζοσπαστικοποιούνται.

Ρέππας: Κοινές επιτροπές διαλόγου

Αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ, ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι τα επιτεύγματα του ΠΑΣΟΚ σφράγισαν θετικά μια μεγάλη περίοδο της σύγχρονης ιστορίας του τόπου και το Κίνημα συμπυκνώνει και αντανακλά τη ζωή των Ελλήνων και τους σφυγμούς της κοινωνίας μας από το ’74 μέχρι σήμερα.

Σήμερα η συντηρητική πολιτική αναδίπλωση με την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας επιφυλάσσει για τη χώρα μια αρνητική πορεία και ο λόγος του Λαλιώτη έρχεται στην κατάλληλη στιγμή. «Εκτιμώ πως οι δυνάμεις της άλλης Αριστεράς χάνουν το τρένο, αν ενώ μιλούν για ανασύνθεση, εννοούν απλώς την αναδιάταξη ανάμεσα σε αυτούς και το ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και το ΠΑΣΟΚ οφείλει να είναι ταυτοχρόνως αξιόπιστη αντιπολίτευση, δύναμη εξουσίας, εναλλακτική, προοδευτική, πλειοψηφική Αριστερά». Τέλος, επανέφερε την πρόταση του Γιώργου Παπανδρέου στο Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ, στις 6/10/07, προς τον ΣΥΝ «για τη δημιουργία κοινών επιτροπών διαβούλευσης πάνω στα μεγάλα προβλήματα της χώρας», επισημαίνοντας ότι είναι η μόνη και πλήρης πρωτοβουλία.


Σχολιάστε εδώ