οι βουλευτές έχουν τον λόγο

> Για τον ρόλο του κ. Κλαδά στα καταγγελλόμενα σκάνδαλα του ΥΠΠΟ ζητούν διευκρινίσεις 21 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ (Μ. Καρχιμάκης, Γ. Νιώτης, Χ. Αηδόνης, Μ. Μπόλαρης, Χ. Αράπογλου, Μ. Παντούλας, Β. Παπαχρήστος, Λ. Γρηγοράκος, Δ. Κουσελάς, Γ. Αμοιρίδης, Μ. Στρατάκης, Β. Κεγκέρογλου, Γ. Σκουλάς, Μ. Τιμοσίδης, Δ. Τσιρώνης, Χ. Χάιδος, Μ. Κατρίνης, Δ. Βαρβαρίγος, Γ. Πεταλωτής, Γ. Δριβελέγκας, Γ. Μανιάτης). Ερωτούν «με ποια θεσμική αρμοδιότητα ο κ. Κλαδάς, όπως φέρεται, έλυνε και έδενε στον σκανδαλωδώς ευνοιοκρατικό διαγωνισμό του ΥΠΠΟ, δίνοντας πληροφορίες για την αξιολόγηση των υποψηφίων» και «αν θα αποδοθούν πολιτικές ευθύνες για το φιάσκο αυτού του διαγωνισμού». Ερωτούν, επίσης, «αν αληθεύει ότι, σύμφωνα με μαρτυρική κατάθεση στον ανακριτή, ο κ. Κλαδάς γνωμοδοτούσε με παράκαμψη του αρμόδιου Νομικού Συμβουλίου του ΥΠΠΟ υπέρ της δήθεν νομιμότητας παράτυπων συμβάσεων, μετά από εντολή του πρώην γενικού γραμματέα του ΥΠΠΟ, προκειμένου να παρασυρθεί η αρμόδια υπηρεσία διαχείρισης κοινοτικού επιχειρησιακού προγράμματος να εγκρίνει τις σχετικές δαπάνες» και ζητούν να κατατεθούν οι σχετικές γνωμοδοτήσεις του κ. Κλαδά.

> Σχετικά με την καθυστέρηση πληρωμής των δασεργατών του αγροτικού δασικού συνεταιρισμού Σταυρού Θεσσαλονίκης, οι οποίοι εργάστηκαν στα αντιπλημμυρικά έργα μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασμένου καλοκαιριού, ζητά απαντήσεις από τους αρμόδιους υπουργούς ο βουλευτής της ΝΔ Αδάμ Ρεγκούζας. Τονίζεται ότι 100 δασεργάτες του συνεταιρισμού, εκτός από τα οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν και το φάσμα της επιβολής προστίμων από το ΙΚΑ, καθώς αδυνατούν να πληρώσουν τις εισφορές τους για τα δεδουλευμένα αλλά μη εισπραχθέντα.

> Υπόλογη είναι η Ελλάδα στα μάτια της Ευρωπαϊκής ένωσης και στ’… αφτιά των πολιτών της εξαιτίας της ηχορύπανσης, επισημαίνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Παπαγιαννάκης. Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι, ενώ οι έρευνες και τα στοιχεία φανερώνουν τη σοβαρότητα του προβλήματος, η χώρα μας έχει καθυστερήσει κατά έξι μήνες την εκπόνηση δυναμικών χαρτών θορύβου για πολεοδομικά συγκροτήματα άνω των 250.000 κατοίκων, μεγάλους οδικούς άξονες και το αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», με κίνδυνο να οδηγηθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αν δεν εφαρμόσει την κοινοτική οδηγία.

> Να σταματήσει κάθε διαδικασία ιδιωτικοποίησης με οποιαδήποτε μορφή του λιμενικού συστήματος της χώρας, γιατί τα λιμάνια ανήκουν στον λαό και έχουν άμεση σχέση με τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, ζητά η βουλευτής του ΚΚΕ Ελπίδα Παντελάκη. Εκτιμά ότι στην περίπτωση αυτή θα έχουμε εκτίναξη της ανεργίας στα ύψη, μονοπώληση του χώρου, σύνθλιψη και εκτοπισμό χιλιάδων αυτοαπασχολούμενων.

> Εθνική νομοθεσία που θα κατοχυρώνει την προσβασιμότητα των ατόμων με αναπηρία στα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως ισχύει στις περισσότερες χώρες του κόσμου, προτείνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Σκουλάς. Τονίζει ότι τα αστικά λεωφορεία, ο προαστιακός, ο ηλεκτρικός, τα ΚΤΕΛ, ο ΟΣΕ, ακόμα και το ΜΕΤΡΟ, κρατούν μακριά τους ανθρώπους με αναπηρία, καθώς δεν διαθέτουν ράμπες για ΑμΕΑ.

> Εάν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να τηρήσει τις αρχικές της υποσχέσεις για δημιουργία Μητροπολιτικού Πάρκου Πρασίνου στον χώρο του πρώην αεροδρομίου του Ελληνικού ή θα αφεθούν προοδευτικά στην ιδέα να καλύψουν όλο και μεγαλύτερο χώρο με οικιστικές χρήσεις και εμπορικές δραστηριότητες, ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ (Λ. Αμανατίδου, Γ. Δραγασάκης, Θ. Δρίτσας, Π. Κοροβέσης, Φ. Κουβέλης, Τ. Κουράκης, Π. Λαφαζάνης, Θ. Λεβέντης, Γ. Μπανιάς, Μ. Παπαγιαννάκης, Ν. Τσούκαλης, Α. Φιλίνη, Γ. Ψαριανός, Α. Αλαβάνος). Σημειώνουν ότι το σχέδιο του υπουργείου δεν συνιστά Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά αστική δόμηση με «ολίγον» πράσινο, καθώς η ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας και κατοικίας σε ελεύθερο δημόσιο χώρο είναι ασύμβατη με την έννοια ενός πάρκου πρασίνου και αναψυχής.

> Σχετικά με τα προβλήματα που υπάρχουν στην περιφερειακή Θεσσαλονίκης ερωτά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Μαγκριώτης. Υπογραμμίζεται ότι επειδή η περιφερειακή κατασκευάστηκε με προδιαγραφές του ’70 και δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες 140.000 οχημάτων που τη διασχίζουν καθημερινά, εδώ και καιρό τίθεται το θέμα της ασφάλειας των πολιτών, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία σημειώνονται καθημερινά τρία με τέσσερα τροχαία ατυχήματα.

> Την ύπαρξη κρουσμάτων ρατσιστικής βίας και θανάτων αλλοδαπών στα σύνορα της χώρας καταγγέλλει η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Θάλεια Δραγώνα. Ζητά να κατατεθούν αναλυτικά ανά νομό τα στοιχεία του τελευταίου έτους αναφορικά με υποθέσεις ρατσιστικής βίας σε βάρος αλλοδαπών που διαμένουν στη χώρα, αλλά και τα επίσημα στοιχεία του τελευταίου έτους σε σχέση με θανάτους που έχουν σημειωθεί στα σημεία εισόδου της χώρας.

> Τον κίνδυνο να εκτεθεί η χώρα μας από την καθυστέρηση των εργασιών αποκατάστασης του φυσικού περιβάλλοντος στην Αρχαία Ολυμπία, και ειδικότερα στον Κρόνιο Λόφο, επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουτσούκος.


Σχολιάστε εδώ