Να τελειώνουμε με τις πλαστικές τσάντες…

ΕΙΛΙΚΡΙΝΑ δεν ξέρουμε ποια είναι η τύχη της πρότασης που έκανε ο Νικήτας Κακλαμάνης πριν από λίγο καιρό στη συνάντηση με τους σουπερμαρκετάδες της Αθήνας για την ανακύκλωση γενικότερα, αλλά και για την κατάργηση της πλαστικής τσάντας και την αντικατάστασή της από χάρτινη… Ήδη, σε ολόκληρο τον κόσμο και ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις έχει ξεκινήσει μια ευρύτατη συζήτηση για το θέμα αυτό και μάλιστα σε ορισμένες από αυτές έχουν ήδη ληφθεί αποφάσεις από τα δημοτικά συμβούλια… αντιθέτως με ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, όπου τέτοια ζητήματα συνήθως πέφτουν στο τραπέζι για λόγους εντυπωσιασμού και μετά ξεχνιούνται…
ΟΙ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ λένε ότι ήδη στη Νέα Υόρκη το δημοτικό συμβούλιο ενέκρινε πρόταση που προβλέπει ότι τα μεγάλα καταστήματα θα είναι υποχρεωμένα να εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης, σε μια προσπάθεια περιορισμού των συνεπειών από τη χρήση ενός δισεκατομμυρίου περίπου πλαστικών τσαντών από τους καταναλωτές της Νέας Υόρκης… Η πρόταση προβλέπει ότι τα καταστήματα που έχουν επιφάνεια άνω των 465 τετραγωνικών μέτρων, θα πρέπει να διαθέτουν και ανακυκλωμένες σακούλες, όπως και τσάντες στις οποίες θα έχουν τυπωθεί μηνύματα υπέρ της ανακύκλωσης.
ΣΗΜΕΙΩΣΤΕ ότι πριν από λίγους μήνες το Σαν Φρανσίσκο έγινε η πρώτη αμερικανική πόλη που απαγόρευσε τη χρήση μη βιοδιασπώμενων πλαστικών τσαντών από τα μεγάλα σούπερ μάρκετ. Επίσης, η πολιτεία της Καλιφόρνια ενεργοποίησε νόμο, τον Ιούλιο, που ενθαρρύνει προγράμματα επαναχρησιμοποίησης πλαστικών τσαντών στα μεγάλα καταστήματα.
ΣΤΗ ΜΑΚΡΙΝΗ Αυστραλία κινούνται για την απαγόρευση της πλαστικής τσάντας μέσα στο επόμενο έτος, οπότε ενδέχεται σύντομα να αποτελεί παρελθόν… Οι πληροφορίες λένε ότι η κυβέρνηση εξετάζει δύο πιθανές λύσεις: Ή να βάλει φόρο στη χρήση της πλαστικής σακούλας ή να την απαγορεύσει εντελώς. Οι οικολογικές οργανώσεις έχουν αντιδράσει θετικά στην πρόθεση της κυβέρνησης, αλλά εκείνοι που αντιδρούν είναι τα μεγάλα σούπερ μάρκετ, με την πρόφαση ότι οι χάρτινες σακούλες δεν αποτελούν λύση, γιατί συχνά θα διαλύονται… Όμως η κυβέρνηση επιμένει ότι θα ληφθούν αυστηρά μέτρα, γιατί καταναλώνεται κάθε χρόνο μεγάλη ποσότητα πλαστικής σακούλας, σπαταλώνται ενεργειακοί πόροι, ενώ όπως είναι γνωστό τα πλαστικά αυτά θέλουν 200 χρόνια για να αποσυντεθούν.
ΔΥΟ ΑΚΟΜΗ χώρες, η Κίνα και η Ιρλανδία, ανακοίνωσαν η μεν πρώτη ότι θα απαγορεύσει τη δωρεάν διανομή πλαστικών τσαντών στα μαγαζιά από το καλοκαίρι, την 1η Ιουνίου, ενώ η δεύτερη έχει επιβάλει φόρο 0,15 ευρώ σε κάθε πλαστική σακούλα που πωλείται…
ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ λοιπόν στη χώρα μας; Κάποια στιγμή δεν πρέπει να αποφασίζουμε κιόλας; Από το 1977, οπότε πρωτοπαρουσιάστηκαν οι πλαστικές σακούλες στα εμπορικά καταστήματα, χρειάστηκε να σπαταληθούν τόνοι πλαστικού για να καταλάβουμε ότι ο πλανήτης μας φαίνεται να φτάνει σε οριακά σημεία αντοχής. Υπολογίζεται ότι σε ολόκληρο τον κόσμο κάθε χρόνο πωλούνται στους εμπόρους 500 δισεκατομμύρια πλαστικές σακούλες… Στην Ελλάδα καταναλώνονται συνολικά 300.000 τόνοι πλαστικού τον χρόνο, με αυξανόμενους ρυθμούς…
ΑΣ ΠΑΡΕΙ πρωτοβουλία ο Δήμος Αθηναίων με μία απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και η ΚΕΔΚΕ και η τοπική αυτοδιοίκηση να συγκροτήσουν ένα κίνημα για την κατάργηση της πλαστικής σακούλας, μήπως και η κυβέρνηση ξυπνήσει να ασχοληθεί σοβαρά με το θέμα… Τουλάχιστον, ας ανοίξει ένας σοβαρός διάλογος των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούν τις πλαστικές τσάντες, των επιχειρήσεων που έχουν συμφέροντα, αλλά και της Αυτοδιοίκησης που έχει ευθύνη να υπερασπιστεί τα συμφέροντα των δημοτών και των πολιτών αυτής της χώρας… Αφού η κυβέρνηση δεν ασχολείται μ’ ένα τέτοιο θέμα, ας πάρουμε πρωτοβουλίες όλοι και σε όλα τα επίπεδα και κυρίως οι φορείς της Αυτοδιοίκησης…
nnn
ΤΟ ΘΕΜΑ των απαραίτητων διαμορφώσεων στις σχολικές αυλές, που αναδείχθηκε από τις «Δημοτικές Παρωδίες» έπειτα από το άρθρο-καταγγελία του δασκάλου και αντιπροέδρου της Ένωσης Συλλόγων Γονέων του 7ου δημοτικού διαμερίσματος κ. Νίκου Σπυρόπουλου, έθεσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Μάκης Γιομπαζολιάς. Αναρωτήθηκε πώς μπορεί να δικαιολογείται καθυστέρηση πέντε χρόνων για την υλοποίηση ενός πιλοτικού προγράμματος, τη στιγμή που η μελέτη της Υπηρεσίας Υγιών Πόλεων του Δήμου Αθηναίων, μέσω της συμμετοχικής διαδικασίας που ακολουθήθηκε για τη διαμόρφωση των προαυλίων του 105ου και 166ου δημοτικού σχολείου στο Πολύγωνο, καθώς και του 41ου και 42ου δημοτικού σχολείου στην περιοχή Γκύζη, είναι έτοιμη από το 2003.
ΜΑΛΙΣΤΑ, όπως τόνισε με αφορμή το συγκεκριμένο δημοσίευμα και βλέποντας και τη σχετική ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων που αφορά το πρόγραμμα «Σχολικές Αυλές», επισκέφθηκε τα συγκεκριμένα σχολεία και πιστοποίησε όσα είχαν καταγγελθεί από τη στήλη μας στα προηγούμενα φύλλα. Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τέτοιου είδους καθυστερήσεις οφείλονται στην έλλειψη αποκέντρωσης αρμοδιοτήτων που χαρακτηρίζει τον Δήμο Αθηναίων και ότι η υλοποίηση αυτών των προγραμμάτων δεν πρέπει να εξαρτάται από τις κεντρικές υπηρεσίες του δήμου, αλλά να διατίθενται ειδικά ποσά για ν’ αντιμετωπίζονται τα προβλήματα αυτά με αρμοδιότητα και πρωτοβουλία των δημοτικών διαμερισμάτων και των σχολικών επιτροπών.
ΑΠΟ ΤΗΝ πλευρά του ο αντιδήμαρχος Σχολικής Μέριμνας, κ. Νίκος Αβραμίδης, απάντησε ότι η διαμόρφωση των σχολικών αυλών είναι στις προτεραιότητες του δήμου και ότι υπάρχει προγραμματική σύμβαση με τον ΟΣΚ για τη διαμόρφωσή τους. Σ’ αυτήν περιλαμβάνονται είκοσι ένα σχολεία, δηλαδή τρία ανά δημοτικό διαμέρισμα. Μάλιστα, είπε ότι στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο θα φέρει πρόταση για να ζητηθεί πρόσθετη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών προς τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό την ενίσχυση και συνέχιση του προγράμματος.
ΑΠΟ ΤΑ αρνητικά του δημοτικού συμβουλίου το γεγονός ότι δεν δόθηκε ο λόγος στους γονείς και δασκάλους, παρά το ότι ζητήθηκε, γιατί όπως φαίνεται οι δημοτικοί μας άρχοντες πιστεύουν πως η γνώμη των εκπροσώπων των σχολικών κοινοτήτων είναι περιττή. Ωστόσο, ο Αβραμίδης, όπως μάθαμε, διαβεβαίωσε τους εκπροσώπους των σχολείων πως σε συνεννόηση με την Υπηρεσία Υγιών Πόλεων και τις τεχνικές υπηρεσίες του δήμου θα κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την υλοποίηση αυτού του πιλοτικού προγράμματος στα δύο αυτά σχολικά συγκροτήματα. Να δούμε κατά πόσο είναι ειλικρινής…
nnn
Επιστολή για τους μετανάστες
ΑΠΟ ΤΟΝ τακτικό αναγνώστη της εφημερίδας μας κ. Ιωάννη Κ. Γερονικολό λάβαμε επιστολή απάντηση στα αναφερόμενα στη στήλη «Δημοτικές παρωδίες», της 23/12/07 για την είδηση που δημοσιεύσαμε ότι «άλλος ένας μεγάλος δήμος της Μελβούρνης πέρασε σε ελληνικά χέρια» και ότι «ο δήμος αυτός είναι ο τρίτος δήμος της Μελβούρνης με έλληνα δήμαρχο»… Όπως προκύπτει από την μακροσκελή επιστολή του αναγνώστη μας, αυτό που δεν του άρεσε καθόλου και έστειλε την απάντηση είναι το σημείο του σχολίου μας στο οποίο γράφουμε ότι «δεν αντέχουμε στον πειρασμό να μη σχολιάσουμε το γεγονός και να μην προτρέψουμε όλους να δουν πώς λειτουργούν οι άλλες κοινωνίες… Για φανταστείτε σε κάποιον δήμο της Αθήνας να εκλεγόταν δήμαρχος κάποιος συμπολίτης μας π.χ. αλβανικής καταγωγής. Θα αναστέναζαν τα τηλεοπτικά παράθυρα…»
ΕΠΕΙΔΗ ακριβώς, η απάντηση αυτή είναι μακροσκελής επισημαίνουμε τα κυριότερα σημεία της, ώστε να γίνει κατανοητή η διαφωνία του αναγνώστη μας… Στην αρχή της επιστολής του ο κ. Γερονικολός σημειώνει ότι η άποψή μας είναι εσφαλμένη, γιατί σύμφωνα με τη γνώμη του «όσοι Έλληνες μετανάστευσαν σε διάφορες χώρες (ΗΠΑ, Αυστραλία, χώρες Ν. Αμερικής, Δυτική -τότε- Γερμανία κ.ά.) ακολούθησαν τις προβλεπόμενες από τις χώρες αυτές διαδικασίες (άδεια εισόδου, ιατρικές εξετάσεις κ.λπ.) και δεν εισήλθαν λαθραία στις χώρες αυτές, οι οποίες εδέχοντο σε αριθμό μόνο όσους χρειάζονταν για συγκεκριμένες εργασίες», και υποστηρίζει ότι «πέρασαν πολλές γενεές και αυτοί οι έλληνες μετανάστες απέδειξαν εμπράκτως και κατόπιν πολλών διαδικασιών την αγάπη τους για τη νέα τους πατρίδα, δηλαδή δεν δημιούργησαν προβλήματα, την υπηρέτησαν σε εμπόλεμες περιόδους, προόδευσαν στον επιχειρηματικό, επιστημονικό κ.ά. κλάδους, κατέλαβαν επίλεκτες θέσεις στο Δημόσιο, στάθηκαν με κύρος και αξιοπρέπεια… Σήμερα στην Ελλάδα, και με όσα και η ίδια η εφημερίδα σας παρουσιάζει, έχουν εισέλθει 1,5-2 εκατ. αλλοδαποί, το 60% των οποίων είναι αλβανικής καταγωγής. Δεν θα ήθελα να αναφερθώ στις παρενέργειες που δημιουργούνται από αυτήν την αυθαίρετη εισροή οικονομικών μεταναστών… ούτε να θυμηθούμε τη συμπεριφορά κατά των Ελλήνων της Χιμάρας, στην οποία πάντοτε, και παρά τις αλβανικές μεθοδεύσεις και τα επεισόδια στις δημοτικές εκλογές, εκλέγεται έλληνας δήμαρχος, απόδειξη ότι η άποψή τους πως δεν υπάρχει εκεί ελληνική μειονότητα δεν ευσταθεί».
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον αναγνώστη μας «δεν έχει ωριμάσει ακόμη ο καιρός για να διεκδικήσουν οι “αλλοδαποί” δήμους κ.λπ., γιατί εκτός των άλλων υπάρχει -ακόμη και στον συνεργάτη σας που σκέπτεται και εκφράζεται τόσο απλοϊκά- η αμφιβολία, σε περίπτωση που τα προαναφερθέντα προβλήματα ενταθούν, για το ποια θα είναι η στάση των εν λόγω “αλλοδαπών”. Όλοι μας θέλουμε να ξεκαθαρίσει επιτέλους το μεταναστευτικό πρόβλημα, όπως συμβαίνει με όλες τις χώρες της ΕΕ, ώστε να παραμείνουν όσοι θεωρούνται αναγκαίοι, να συμβιώνουν με τις καλύτερες προϋποθέσεις, οπότε θα δοθεί η ευκαιρία σ’ αυτούς να αποφασίσουν αν θα νιώθουν τη χώρα όπου ζουν ως νέα τους πατρίδα και όσοι το αποφασίσουν σίγουρα θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πλήρη δικαιώματα (εκλέγειν και εκλέγεσθαι), όπως και οι λοιποί Έλληνες». Μάλιστα, ο κ. Γερονικολός αφήνει και αιχμές για τον συνεργάτη που έγραψε το σχόλιο, τονίζοντας ότι «τα προβλήματα με την αυθαίρετη μετανάστευση έχουν αναλυθεί με κάθε λεπτομέρεια από την εφημερίδα σας, την οποία φαίνεται ότι ο καλός συνεργάτης σας δεν τη διαβάζει…».
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Δεν διαφωνούμε και σε πολλά πράγματα με τον κ. Γερονικολό… Απλώς όλα αυτά τα οποία περιγράφει είναι ουσιαστικά η λεγόμενη ενσωμάτωση και είναι μια διαδικασία η οποία στη χώρα μας συναντάει μεγάλες δυσκολίες και υπάρχει μεγάλη προκατάληψη… Όλα θα πρέπει να τα σκεφτόμαστε με δεδομένο ότι η χώρα μας είναι μια χώρα που, δυστυχώς, είχε επιβαρύνει άλλες χώρες με τεράστιο αριθμό μεταναστών… από τους οποίους πολλοί είχαν πάει και λαθραία… Όποιος έχει ζήσει σε περιοχή με πολλούς Έλληνες, ειδικά τις δεκαετίες 1950 και 1960, έχει ακούσει πολλές ιστορίες που σε τίποτε δεν διαφέρουν από αυτές που ακούμε σήμερα για τους ξένους μετανάστες στη χώρα μας… Από όλες τις πλευρές χρειάζεται ψυχραιμία και ανοχή…


Σχολιάστε εδώ