Μόνο 7 χρόνια προλαβαίνουν να χαρούν τη σύνταξή τους!
Σ’ αυτήν τη φάση προσμετρώνται οι επιπτώσεις από την «υπόθεση Ζαχόπουλου» και, όπως όλα δείχνουν, αν σταθμιστούν πολιτικές απώλειες, η γραμμή θα κινηθεί σε «ήπιες παρεμβάσεις», αν όμως τελικώς η κυβέρνηση «μετρήσει» πολιτικό όφελος, τότε θα προχωρήσει στα σκληρά μέτρα όπως αυτά είχαν (διά διαρροών) δημοσιοποιηθεί κατά τη θητεία του τέως υπουργού Απασχόλησης κ. Βασ. Μαγγίνα.
Από τις συναντήσεις της κ. Φάνης Πάλλη-Πετραλιά με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ προκύπτει πως η κυβέρνηση της ΝΔ επιχειρεί, σε αυτήν τη φάση, να «σπάσει» το μέτωπο των δύο κορυφαίων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ώστε να αποδυναμωθούν οι δυναμικές ενιαίες αντιδράσεις τους (σ.σ.: η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ προγραμματίζουν νέα 24ωρη γενική απεργία στις 13 Φεβρουαρίου). Ακόμη:
• Στην πιο σκληρή σύγκρουση φέρονται αποφασισμένα να προχωρήσουν τα συνδικάτα για το ζήτημα της λίστας των Βαρέων και Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων (ΒΑΕ). «Ούτε βήμα δεν πρόκειται να κάνουμε πίσω στα ΒΑΕ», δηλώνει ο υπεύθυνος του γραφείου Τύπου της ΓΣΕΕ Στάθης Ανέστης, υπογραμμίζοντας ότι στη χώρα μας είναι ανύπαρκτο κάθε μέτρο για την υγεία και την προστασία των εργαζομένων. «Εμείς δεν επιθυμούμε τη σύνταξη να την παίρνουν οι χήρες και τα ορφανά των εργαζομένων στα ΒΑΕ», λέει χαρακτηριστικά ο ίδιος κορυφαίος συνδικαλιστής της ΓΣΕΕ.
Σημειώνεται σχετικά πως από μελέτη που διεξάγει το ΙΝΕ/ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ προκύπτει το εξής (ανατριχιαστικό) στοιχείο:
• Όσοι από τους εργαζομένους στα ΒΑΕ προλαβαίνουν να συνταξιοδοτηθούν, δεν ζουν κατά μέσον όρο πέραν των επτά χρόνων από τον χρόνο συνταξιοδότησής τους. Παράλληλα, τα εργατικά ατυχήματα υπερβαίνουν τα 3.000 κάθε χρόνο!
Και ενώ όλα τα σενάρια «παίζουν» σχετικά με τις παρεμβάσεις που προτίθεται να κάνει η κυβέρνηση στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, αξιόπιστες πηγές υποστηρίζουν πως οι όποιες κινήσεις γίνουν θα αφορούν στα εξής:
• Παρακράτηση του 10% των πόρων από τα ασφαλιστικά ταμεία των επιστημονικών οργανώσεων.
• Ενοποίηση των Ταμείων: 6 – 8 κύριας ασφάλισης, 8 – 10 επικουρικά και 2 πρόνοιας – χωρίς τις απαραίτητες απολογιστικές μελέτες.
• 37ετία χωρίς όριο ηλικίας.
• Ενσωμάτωση σε ΤΕΑΔΥ και Πρόνοιας δημοσίων υπαλλήλων άλλων Ταμείων, όπως των ΟΤΑ και των ΝΠΔΔ.
• Μείωση του ορίου ηλικίας στα 62 (από 65) για αγρότες και αγρότισσες.
• Μείωση εισφορών σε ΔΕΚΟ, Δημόσιο και τράπεζες από 1/1/2008 (με βάση τον ν. 3029/02, που προβλέπει μείωση των συντάξεων από την ίδια ημερομηνία).
• Αναλογική σύνταξη σε όσους έχουν 3.500 ένσημα.
• Ενίσχυση εργαζόμενων μητέρων (σ.σ.: αναζητούνται κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση).
Για τα ΒΑΕ η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την αναμόρφωση της σχετικής λίστας, χωρίς να προηγηθεί η αποτύπωση επιστημονικών κριτηρίων τόσο όσον αφορά σε τυχόν νέες εντάξεις όσο και για τα επαγγέλματα που σκοπεύει να καταργήσει. Σημειώνεται σχετικά ότι μέχρι στιγμής η κυβέρνηση δεν έχει τοποθετηθεί υπέρ ή ενάντια στην πρόταση του προέδρου της Επιτροπής Παν. Μπεχράκη για καθιέρωση τεσσάρων κατηγοριών στα ΒΑΕ για την οποία οι εμπειρογνώμονες θεωρούν ότι ισοδυναμεί με κατάργηση των ΒΑΕ.
Στην ΑΔΕΔΥ
«Όταν μιλάμε για μεταρρυθμίσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, δεν αναφερόμαστε στο δημόσιο ταμείο», είπε η υπουργός στη συνδικαλιστική ηγεσία της ΑΔΕΔΥ, σύμφωνα με τους συνομιλητές της. Μάλιστα, ο αντιπρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Κ. Παπαντωνίου χαρακτηρίζει ως επικοινωνιακού και διερευνητικού τύπου την επίσκεψη της κ. Πετραλιά στο γραφείο της ΑΔΕΔΥ και επισημαίνει πως η εκτίμηση αυτή βασίζεται και στο γεγονός ότι από την υπουργό «δεν έγινε καμιά αναφορά σε ρυθμίσεις που αφορούν το Δημόσιο». Αξιοσημείωτη είναι πάντως και η διαβεβαίωση της υπουργού, σύμφωνα με την οποία:
• «Δεν θα θιγούν τα επικουρικά ταμεία των δημοσίων υπαλλήλων, ΤΕΑΔΥ και Προνοίας…». Το Μετοχικό Ταμείο των δημοσίων υπαλλήλων δεν αναφέρθηκε στη συζήτηση και το γεγονός ερμηνεύεται από τους συνδικαλιστές πως αν υπάρξει παρέμβαση θα αφορά σ’ αυτό – και με απόφαση του ΥΠΕΘΟ Γιώργου Αλογοσκούφη.
Η κ. Πετραλιά δήλωσε υπέρ της εξίσωσης ανδρών και γυναικών, ενώ δεν απέκλεισε τη λήψη μέτρων που να βελτιώνουν τη συνταξιοδοτική κατάσταση των εργαζόμενων μητέρων.
Στο αίτημα της ΑΔΕΔΥ για αναγνώριση ως συντάξιμου του χρόνου της στρατιωτικής θητείας, η υπουργός απάντησε πως η κυβέρνηση θα το μελετήσει και θα απαντήσει όταν ληφθούν οι τελικές αποφάσεις, που θα περιληφθούν στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο.
• Την Τετάρτη συνεδριάζει η ολομέλεια της διοίκησης της ΓΣΕΕ, που θα τοποθετηθεί σε θέματα όπως είναι το Ασφαλιστικό, η νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι εργασιακές σχέσεις, η ακρίβεια κ.λπ. Κατά τη διαδικασία αυτή θα ληφθεί (και τυπικά) η απόφαση για κήρυξη νέας 24ωρης πανελλαδικής γενικής (δημόσιος και ιδιωτικός τομέας) απεργίας.